Alla inlägg under juni 2014
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
6 dl kokt kamut (ca 3 dl före kokning), kamut finns i välsorterade hälsokostaffärer
1 broccolistånd
3 kokta rödbetor
2 msk olivolja
Salt
Peppar
1 dl riven parmesanost
50 g rostade pinjenötter
Gör så här:
Koka kamutkornen enligt anvisningarna på paketet (ca 40 minuter).Antal: 1 portion
Ingredienser:
2-4 ägg
½ dl vispgrädde
1 krm salt
1 krm svartpeppar
1 msk smör
Gör så här:
Rör ihop ägg, grädde, salt och peppar med en gaffel.
Hetta upp en stekpanna med smör och stek sedan omeletten på medelhög värme.
Antal: 6-8 glasspinnar
Ingredienser:
1½ dl Mörkt Muscovadorörsocker
3 äggulor
2 msk kakao
½ dl Glykossirap
6 dl mjölk, 3%
2½ dl vispgrädde
100 g mörk choklad, hackad
Garnering:
Smält choklad
strössel
Gör så här:
Vispa socker, äggulor, kakao och glykossirap poröst.
Koka upp mjölk och grädde.
Blanda under långsam omrörning ner äggsmeten i gräddmjölken, fortsätt värma till 85 °C.
Ta av från plattan och tillsätt den hackade chokladen.
Rör tills den har smält.
Kyl smeten i kallt vattenbad och låt stå minst 1 timme, men gärna över natten, i kylskåp.
Fördela smeten i glassformar och ställ i frysen minst 3 timmar.
Doppa i choklad och strössel om du vill.
Ingredienser:
500 g (ca 5–10 stänger) rabarber i bitar
saft från 1 citron
500 g Ekologiskt Syltsocker
½ tsk mald kardemumma
Gör så här:
Blanda samtliga ingredienser i en gryta och koka under omrörning i 4 minuter.
Häll upp på varma, väl rengjorda burkar.
Förslut.
Förvara i kylskåp.
Tips!
Kardemumman kan ersättas av 1–2 msk riven, färsk ingefära.
Antal: 6 knallar
Jäsning: 1 1/2 - timmar
Ugn: 175 grader, ca 30 minuter sen 150 grader ca 1 1/2 timma
Ingredienser:
Dag 1:
1 kg rågsikt
1½ liter vatten
½ msk salt
½ msk anis
½ msk fänkål
Dag 2:
½ hg jäst
½ msk ättiksprit
125 g brun farin
1 kg rågmjöl
Gör så här:
Första dagen:
Det kokande vattnet slås över rågsikten, salt, anis och fänkål blandas ner.
Arbetas ihop och får stå över natten.
Andra dagen:
Lös jästen i 1 msk ljumt vatten och blanda ner i degen tillsammans med ättiksprit, brun farin och rågmjöl.
Arbeta degen väl, dela i 6 bitar, forma till dem och lägg dessa "knallar" på smorda plåtar att jäsa upp väl - det kan ta tid, 1 1/2 timmar.
Grädda.
Pensla med vatten ett par gånger under gräddningen.
Ugnstemperatur 175 grader i 30 minuter, minska till 150 grader i 1 1/2 timma.
Passa på att undervärmen inte är för stark.
Bröd som gräddas så här länge kan behöva dubbla plåtar.
Sedan bröden kallnat knytes de in i plastpåsar och får stå 2 dagar för att "mogna".
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
1 gul lök
4 vitlöksklyftor
1 gul paprika
1 aubergine
1 msk solrosolja
3 dl sötpotatis i bitar
4 hela nejlikor
½ msk korianderfrön
½ msk curry
1 tsk gurkmeja
1 tsk chiliflakes
1 burk hela tomater
1 burk kokosmjölk
Saft av 1 lime
Salt
Svartpeppar
500 g laxfilé
Gör så här:
Skala och hacka lök och vitlök.Ingredienser:
2½ dl ris
1 litet paket (125 g) frysta ärtor
600 g färska räkor
1 burk (200 g) hela champinjoner
3 dl strimlad purjolök
50 g smör eller margarin
1 tsk paprika
1 tsk curry
1 pressad vitlöksklyfta
Gör så här:
Koka riset efter receptet på paketet.
Tina och värm ärterna ovanpå riset de sista 5 minuterna av risets koktid.
Skala räkorna och häll av spadet på champinjonerna i en del av smöret.
Ta upp dem.
Fräs purjolöken på svag värme i resten av matfettet.
Lägg i paprikan, curry och vitlök och låt allt bli varmt.
Blanda räkorna med ris och ärter och servera med strimlad isbergssallad och färsk gurka.
Antal: 6 portioner
Ingredienser:
1 ask 5-minuterssill i hela filéer, 420 g
Örtsås
3 msk pinjenötter
1 dl finhackad dill
½ dl finskuren gräslök
1 liten vitlöksklyfta, pressad
1 dl majonnäs
1 dl gräddfil
2 krm salt
nymald vitpeppar
Gör så här:
Häll av spadet och låt sillfiléerna rinna av.
Skär dem sedan i bitar.
Örtsås:
Rosta pinjenötterna i en torr panna på medelvärme, passa noga då de lätt bränns vid.
Hacka dillen och pinjenötterna fint, gärna i matberedare eller mixer och skär gräslöken i små bitar och tillsätt den.
Blanda ner pressad vitlök med majonnäs.
Rör sedan ner gräddfilen.
Smaka av med salt och nymald vitpeppar.
Blanda ner sillbitarna.
Låt stå minst några timmar.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | |||||||||
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | |||
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | |||
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | |||
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | |||
30 | |||||||||
|