Alla inlägg under juni 2014
Antal: 6 portioner
Ingredienser:
Gröt:
1 dl torkade aprikoser
250 g vit quinoa
½ dl kokosflingor
1 msk psylliumfrön eller -mjöl
1 tsk malen ingefära
1 tsk salt
7 dl vatten
Topping:
2 mangor
1 granatäpple
1 dl kokosflingor
Gör så här:
Skär aprikoserna i fina strimlor.
Blanda alla ingredienser till gröten i en kastrull.
Låt gröten sjuda 15 minuter, rör då och då.
Späd med mer vatten om det behövs.
Skala och tärna mangon.
Rulla granatäpplet med hårt tryck mot bänkskivan och dela det sedan mitt över i två delar.
Slå ut kärnorna i en bunke med baksidan av en sked.
Rosta kokosflingorna lätt gyllene i en torr stekpanna under omrörning.
Toppa gröten med mango, granatäpple och kokosflingor.
Antal: 12 stycken normalstora
Ugn: 225 grader, 12 minuter
Ingredienser:
100 g margarin
3/4 dl mjölk
1 ½ dl Rörsocker Strö Fairtrade
2 ägg
1 tsk bakpulver
1 ½ msk potatismjöl
1 msk Vaniljsocker Fairtrade
2 ½ dl vetemjöl
Förslag på smaksättningar:
• ½ g saffran
• 2 msk kakao
• 1 ½ dl hackad choklad
• rivet skal från 1 citron
• 1 ½ dl färska eller djupfrysta bär
• 2-3 tsk pepparkakskryddor
• kaneldoppade äppleklyftor
Gör så här:
Smält margarinet och tillsätt mjölken.
Låt allt bli varmt, men koka inte.
Vispa upp ägg och socker lätt.
Blanda vetemjölet med bakpulver,potatismjöl och vaniljsocker och tillsätt växelvis med mjölkblandningen i äggsmeten.
Tillsätt valfri smaksättning.
Bär och äpple tillsätts först när smeten hälls upp i formar.
Låt gärna smeten vila i kylskåp över natten, då får du extra toppiga och fina muffins.
Häll upp smeten i pappersformar eller muffinsplåt, eller grädda i någon motivform.
Grädda mitt i ugnen i 225° i ca 12 minuter.
Mängd: 1 liter
Ingredienser:
3 l jordgubbar
1 l finskuren rabarber
8 - 10 dl vatten
6 dl strösocker /liter avrunnen saft
1 tsk flytande Atamon /liter avrunnen saft
Gör så här:
Antal: 30-40 bitar
Ugn: 200 grader, 12-15 minuter + ca 10 minuter
Ingredienser:
Chokladbotten:
4 ägg
6 dl socker
3 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
8 msk kakao
2 tsk vaniljsocker
2 krm salt
175 g smör eller magarin
Toscasmet:
75 g smör eller magarin
2 dl strösocker
1½ dl grädde
1 dl sirap
200 g kokos
Gör så här:
Sätt ugnen på 200°C.
Smält smöret.
Vispa ägg och socker poröst.
Blanda mjöl, bakpulver, kakao, vaniljsocker och salt.
Blanda mjölblandning med matfett och äggsmet.
Bred ut smeten i en långpanna, ca 30x40 cm, klädd med bakplåtspapper.
Vill du ha en lite högre kaka så välj en mindre långpanna.
Grädda mitt ugnen i ca 12-15 minuter.
Blanda alla ingredienserna till toscasmeten i en kastrull.
Koka upp smeten under omrörning.
Bred smeten över den nygräddade botten och grädda i ytterligare 10 minuter.
Låt kakan kallna och skär den i bitar.
Antal: 4 portioner
Ugn: 250 grader, ca 15 minuter
Ingredienser:
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
600 g grytbitar av lamm
1 gul lök 1 msk olja
½ msk spiskummin
½ g saffran
½ tsk salt
2 krm vitpeppar
2 tsk Brun Farin 6 dl vatten
12 torkade aprikoser
1 msk potatismjöl
1 citron, gärna obesprutad, rivet skal och saft
Gör så här:
Skär köttet i kuber, ca 4 cm stora.
Skala och tärna löken.
Hetta upp oljan i en stekgryta och bryn kött och lök.
Salta och peppra.
Tillsätt spiskummin, saffran och brun farin.
Häll på vattnet och sjud under lock i ca 1 timme.
Tillsätt aprikoser, citronskal och –saft och sjud i ytterligare 15 minuter.
Red av med potatismjölet utrört i lite vatten.
Smaka av och tillsätt eventuellt mer kryddor.
Servera couscous eller tabbouleh till.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | |||||||||
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | |||
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | |||
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | |||
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | |||
30 | |||||||||
|