Alla inlägg under juli 2014
Ingredienser:
tex. Potatis, palsternacka, morötter och/eller sötpotatis.
Majs- eller jordnötsolja
Havssalt, paprikapulver eller cayenpeppar
Gör så här:
Skala grönsakerna och skär dem mycket tunt, antingen med en så kallad mandolin eller med en riktigt vass potatisskalare med löst blad.
Hett upp majs- eller jordnötsolja i en fritös eller en tjockbottnad rymlig kastrull till 180-190°C eller tills en liten brödbit blir brun i den på 30 sekunder.
Lägg i grönsakerna och fritera dem gyllengula.
Låt dem rinna av noga på hushållspapper och strö sedan över havssalt, paprikapulver eller cayenpeppar.
Chipsen kan förvaras i en burk med tättslutande lock när de kallnat.
Antal: 14-16 skivor
Ugn: 175 grader, ca 65 minuter
Ingredienser:
200 g (ca 3 dl) torkad frukt, t.ex fikon, äppelringar, aprikoser och russin
2 msk rom eller konjak
1 apelsin, det yttersta finrivna skalet och saften
175 g rumsvarmt smör
1½ dl råsocker
3 ägg
3 dl (180 g) vetemjöl
2 tsk bakpulver
150 g (knappt 3 dl) nötter, gärna pistagenötter och hasselnötter
1 rivet äpple
Till formen:
Smör
Ströbröd
Gör så här:
Smörj och bröa en sockerkaksform som rymmer minst 1½ liter.
Hacka den torkade frukten grovt och blanda med rom och skal och saft från apelsinen.
Låt stå och dra en stund.
Rör smöret mjukt tillsammans med sockret.
Rör ner ett ägg i taget.
Blanda mjölet med bakpulver och rör ner i smörsmeten.
Blanda ihop till en tjock smet.
Hacka nötterna grovt och rör ner i smeten tillsammans med det rivna äpplet.
Rör även ner den torkade frukten tillsammans med apelsin- och romlagen.
Häll smeten i formen och grädda i nedre delen av ugnen i 175 grader i ca 65 minuter.
Täck över kakans topp om den börjar få för mycket färg.
Vänd upp kakan på ett galler, låt svalna några minuter och lyft sedan bort formen.
Kakan är hållbar minst 1 vecka i rumstemperatur.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
400 g rabarber
1 dl vatten
2 kvistar dragon
1 dl SteviaSocker
½ dl Glykossirap
2 msk Vaniljsocker Fairtrade
2 ½ dl lätt crème fraiche
Gör så här:
Skölj och skär rabarbern i bitar.
Lägg rabarber tillsammans med vatten och dragon i en kastrull och sjud under lock i 5 min.
Ta upp dragonkvistarna.
Blanda i SteviaSocker, glykossirap och vaniljsocker.
Låt svalna.
Tillsätt crème fraiche.
Kör i glassmaskin eller häll upp i en form och ställ i frysen i minst 4 tim.
Servera gärna några jordgubbar till parfaiten.
Parfait är franska och betyder passande nog perfekt.
Den här är rik på smak, snål på kalorier och superenkel att göra.
Antal: 4 Portioner
Ingredienser:
2 burkar kokta svarta bönor (à ca 400 g), avsköljda
1 gul lök
1 ½ dl fiberhavregryn
1 ägg
2 vitlöksklyftor, skivade
1 färsk jalapeño, skivad
1 msk kinesisk soja
1 msk malen spiskummin
1 msk paprikapulver
½ msk malen koriander
½ tsk salt
neutral olja, till stekning
Till servering:
1 dl majonnäs
1 msk sambal oelek
4 hamburgerbröd
4 salladsblad
1 tomat, skivad
Gör så här:
Mosa bönorna med en gaffel.
Skär 4 st cm-tjocka skivor av löken och lägg det som blir över av löken i en matberedare.
Mixa lökresterna med havregryn, ägg, vitlök, jalapeño, soja, kryddor och salt till en slät smet.
Rör ihop smeten med bönorna.
Hetta upp olja i en stekpanna och skeda upp smeten till 4 stora klickar i pannan.
Platta ut till burgare.
Stek på låg till medelvärme ca 8 min per sida.
Stek även lökskivorna gyllene i en stekpanna med olja.
Blanda majonnäs med sambal oelek till en dressing.
Värm bröden i stekpannan och fyll med sallad, burgare, lök, tomat och chilidressingen.
Antal: 6 personer
Ingredienser:
500 g keso (eller annan färsk ostmassa)
50 g hackad (inte skållad) mandel
½ dl socker
½ dl vetemjöl
2 ägg
2½ dl mjölk
Smör eller margarin till smörjning
Gör så här:
Smörj en stor ugnsform lätt med smör eller margarin.
Blanda alla ingredienser i en bunke - mjölken sist.
Häll smeten i den smorda formen, det är trevligt om inte ostkakelagret inte blir för tjockt.
Grädda i 200-225°C ugnsvärme i ca 45 minuter.
Lägg gärna folie över formen mot slutet om kakan ser ut att få för mycket färg.
Servera med sylt eller mosade bär.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
½ liter valfria bär
1 dl Florsocker
1 tsk Vaniljsocker Fairtrade
saft av ½ citron
2 dl vispgrädde
1–1 ½ dl krossade mandelbiskvier
citronmeliss
Gör så här:
Mosa bären och blanda dem med florsocker, vaniljsocker och citronsaft.
Vispa grädden fast och blanda i bärmoset.
Lägg upp i skålar och ställ i kylen i minst 1 tim.
Strö på biskvikrosset och garnera med citronmeliss.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
Antal: 4 portioner
Ugn: 150 grader, 10-15 minuter
Ingredienser:
1 tsk spiskummin
1 tsk paprikapulver
½ tsk salt
2 krm peppar
4 portioner (á 125 g) laxfilé
340 g majskorn
2 tomater
½ gurka
½ isbergsallad
2 avokado
1½ dl gräddfil
1½ dl riven ost
8 tortillabröd
Gör så här:
Tina laxen.
Sätt ugnen på 150 grader.
Blanda kryddorna och gnid in dem i laxen och lägg i en ugnssäker form.
Sätt in laxen mitt i ugnen 10-15 minuter.
Häll av majsen.
Skär tomaterna i tärningar och gurkan i stavar.
Skär salladen i stora bitar eller strimlor.
Dela och kärna ur avokadorna.
Gröp ur och skiva avokadoköttet.
Servera laxen och alla tillbehör med tortillabröden.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | ||||
7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | |||
14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | |||
21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | |||
28 | 29 | 30 | 31 | ||||||
|