Alla inlägg under januari 2015
Antal: 6 portioner
Ugn: 200 grader, ca 60 minuter
Ingredienser:
500-600 g rimmad lax
1 gul lök
2 msk smör eller margarin
8-10 potatisar, ca 1 kg
Vatten
Salt
2 ägg
2 dl vispgrädde
1 dl finhackad dill
½ tsk salt
1 krm vitpeppar
Gör så här:
Skär laxen i ca 1 cm stora tärningar.
Skala och hacka löken.
Fräs den mjuk i matfett utan att den tar färg.
Lägg i laxen och låt den steka med några minuter.
Skölj potatisen och koka den mjuk med skalet på.
Skala potatisen och pressa den genom potatispress.
Blanda ner ägg och grädde i den varma potatisen.
Tillsätt dill, lök och lax.
Smaksätt med salt och peppar om det behövs.
Lägg blandningen i en smord och bröad form.
Sikta lite ströbröd över och klicka på matfett.
Grädda i 200 graders varm ugn ca 60 minuter.
Antal: 4 portioner
Ugn: 250 grader, ca 5 minuter
Ingredienser:
400-500 g svartrötter
1 skivad citron
1 burk crème fraiche
Salt
Vitpeppar
Provensalska örtkryddor
1 dl riven västerbotten
Gör så här:
Skala rötterna och lägg dem i vatten med citron.
Koka dem nätt och jämt mjuka i lättsaltat vatten, låt rinna av.
Lägg i lätt smord ugnssäker form.
Rör crème fraiche och kryddor efter smak, bred över rötterna.
Strö på osten och gratinera ca 5 minuter i 250 grader.
Bröd behövs till.
Fattigmans sparris, som enklast kokas och äts med citronsmör eller hollandaisesås.
Antal: 4 portioner
Ugn: 175 grader, ca 45 minuter
Ingredienser:
1 kyckling, ca 1 kg
25 g smör eller margarin
1 tsk salt
1½ kryddmått nymald svartpeppar
1 citron
1 msk färsk hackad dragon eller 1½ tsk torkad dragon
Gör så här:
Sätt ugnen på 175 grader.
Dela kycklingen i halvor och skölj dem.
Torka av kycklinghalvorna med hushållspapper.
Smält fettet på ett ugnssäkert fat och blanda det med salt och peppar.
Pensla kycklinghalvorna med fettet.
Borsta citronen i varmt vatten och skär den i fyra klyftor.
Vänd citronklyftorna i dragonen.
Lägg två citronklyftor under varje kycklinghalva.
Stek mitt i ugnen ca 45 minuter.
Pensla med skyn på fatet ett par gånger mot slutet av stektiden.
Dela halvorna i fjärdedelar och servera kycklingen nystekt eller kall.
Ingredienser:
1 burk urvattnade sillfiléer
2 skivade gula lökar
2½ msk smör eller margarin
2 hårdkokta hackade ägg
2 msk hackad dill
Gör så här:
Lägg de avrunna sillfiléerna i ugnssäker form.
Fräs löken mjuk i matfettet, men utan att den får ta färg.
Lägg den över sillen och häll över det smälta matfettet.
Täck formen med folie och ställ den över potatiskastrullen i ca 15 minuter.
Strö på hackat ägg och dill och servera sillen med skalpotatis, knäckebröd och smör.
Antal: 4-6 portioner
Ugn: Ca 225 grader, 50-60 minuter
Ingredienser:
1 medelstort vitkålshuvud
300 g nöt- och fläskfärs
1½ dl mjölk
2 ägg
1 finhackad gul lök
½ dl rundkornigt ris
1½ dl mjölk
Salt
Peppar
2 msk sirap
3 msk smör
½ liter buljong
Gör så här:
Ansa kålhuvudet, skär loss stocken och förväll kålen i lättsaltat, kokande vatten.
Lossa bladen och skär bort den grova mittnerven.
Koka risgryn och mjölk till en tjock gröt.
Smörfräs löken och blanda den med färs, ägg, mjölk, ris och kryddor.
Skeda upp färsen på kålbladen, rulla ihop dolmarna och lägg dem i smord ugnspanna.
Pensla med lite smält smör och sirap och stek dolmarna i god ugnsvärme, ca 225 grader, under 50-60 minuter.
Späd efter drygt halva tiden med den varma buljongen.
Servera med kokt pressad potatis, potatismos och lingonsylt.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
5 blad gelatin
2 äggulor
3/4 dl strösocker
½ dl outspädd koncentrerad apelsinjuice
50 g valnötskärnor
2 äggvitor
2 dl vispgrädde
Garnering:
Apelsin
Gör så här:
Låt gelatinbladen ligga i kallt vatten 5-10 minuter.
Vispa äggulor och socker vitt och poröst.
Blanda ner apelsinjuicen.
Hacka valnötterna fint.
Krama vattnet ur gelatinbladen och smält dem i en kastrull på svag värme.
Rör ner valnötterna och gelatinbladen i äggsmeten.
Vispa äggvitorna och grädden var för sig till hårt skum.
Rör först ner hälften av grädden i äggsmeten och därefter resten av grädden.
Rör till sist i äggvitorna.
Rör inte mer än att allt blir blandat.
Häll smeten i en vattensköljd form, rymd ca 1½ liter.
Täck och låt den stå i kyl ca 2 timmar.
Lossa fromagen vid kanten med en kniv och stjälp upp den på fat.
Garnera med apelsin.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | 3 | 4 | ||||||
5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | |||
12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | |||
19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | |||
26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | ||||
|