Direktlänk till inlägg 31 mars 2015
Antal: 2 bröd
Jäsning: 1 timme + 1 timme
Ugn: 250 grader 10 minuter + 200 grader, 30 minuter
Ingredienser:
På morgonen. Poolish:
5 gram jäst (1/10 paket jäst)
3 dl ljummet vatten
5 dl vetemjöl
På kvällen. Bröddeg:
8 gram jäst
3½ dl ljummet vatten
12 dl vetemjöl (700 g)
1 msk salt (20 g )
Gör så här:
På morgonen:
Vispa samman ingredienserna i en bunke.
Täck med past och låt stå under dagen tills den är full av bubblor.
Nu har du en färdig poolish!
En grund till många bak.
På kvällen:
Rör ut jästen i vattnet.
Tillsätt mjöl och salt och arbeta ihop poolishen till en smidig deg.
Plasta in och låt vila 1 timme.
Baka ut 2 limpor och lägg på en plåt (Du kan även använda jäskorgar).
Låt bröden jäsa under bakduk du 1 timme.
Sätt ugnen på 250 grader.
Sätt in bröden och sänk värmen till 200 grader efter 10 minuter.
Grädda yterligare 30 minuter, eller tills det låter dovt när du knackar på undersidan.
Måndag: Korv tunnbrödsrulle: Stek eller koka en smakrik korv. Lägg rejält med rivna morötter på mjuka tunnbröd. Lägg på korven och ev. senap. Rulla ihop tunnbrödet. Avrunda med en frukt. Tisdag: Broccolisoppa: Hacka 1 gul lök, s...
Måndag: Stekta halverade kroppkakor, rivna morötter, lingonssylt. Blåbärssoppa med grovhackade finskorpor. Tisdag: Buljongkokad varmkorv, vitkålssallad och vita bönor i tomatsås. Aprikoskräm. Onsdag: Tortellini med brocc...
Måndag: Pyttipanna på finstrimlad rostbiff, blandad med wok coconut lime med nudlar och grönsaker (finns i frysdisken) Färsk frukt. Tisdag: Ansjovisströmming, potatismos med kryddgrönt: Putsa 600 g strömmingsfiléer och lägg ihop dem...
Måndag: Rotfruktsgratäng: Skala och strimla ca 800 g rotfrukter, tex potatis, morot, rotselleri och palsternacka. Hacka 1 gul lök, varva rotfrukter, lök och 1 tsk oregano i en smord form. Häll 6 dl grönsaksbuljong över rotfrukterna. Blanda ...
Måndag: Mustiga soppan: Strimla 150 g rimmat stekfläsk och fräs med 1 hackad gul lök. Lägg 2-3 skivade morötter, 1 skivad purjo och ca 400 g strimlad vitkål. Häll på 8-9 dl buljong, ½ msk äkta soja och 1½ msk timjan. Koka 15-20 minuter. ...
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | |||||||||
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | |||
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | |||
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | |||
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | |||
30 | 31 | ||||||||
|