Alla inlägg under januari 2015

Av Maria - 17 januari 2015 16:30

Antal: 4 portioner


Ingredienser:

100 g rimmat fläsk

1 finhackad gul lök

1 burk, 400 g, krossade tomater

1 tärning fiskbuljong

4 potatisar i skivor

1 tsk stött timjan

30 kokta musslor eller 1 burk (225 g)

½ dl hackad persilja


Gör så här:

Fräs fläsk och lök utan att det får färg.

Tillsätt tomater och fiskbuljong, koka upp och lägg i potatisen.

Smaksätt med timjan.

Låt soppan småkoka tills potatisen är färdig, ca 10 minuter.

Blanda ner färska musslor utan skal eller använd musslor + spad från burk och hetta upp soppan igen.

Strö över persilja och servera med vitt bröd.

Av Maria - 17 januari 2015 11:00

Tillbaka till jobbet efter semestern?

Nu är rätta tiden att börja med nya goda vanor.

Som att ta med matlåda till jobbet de flesta av veckans dagar - ett smart sätt att leva billigare och nyttigare.

Här kommer några bra tips för att du ska tänka rätt, smart och enkelt om din matlåda.


Oändliga möjligheter!


När du ska fundera ut en god och mättande lunch kan du plocka ihop enligt principen:


Protein - till exempel en kycklingfilé, en bit lax, ett par köttbullar eller biffar som blivit över från dagen innan, rester av en gryta eller något kallskuret som rostbiff, skinka eller gravad lax.


Kallt eller varmt tillbehör - eller något av bönalternativen som är mer som en sallad.


En sås, röra eller en lins- och bönblandning som är mer krämig i konsistensen.

Av Maria - 17 januari 2015 10:00

Antal: 4 portioner


Ingredienser:

8-9 dl vatten

2 tärningar grönsaksbuljong

600 g fryst grönsaksblandning eller motsvarande mängd färska rotsaker

½ finstrimlad purjolök

1 bit tärnad rotselleri

2½ msk vetemjöl

5 dl mjöl

2 msk smör eller margarin

Salt

Vitpeppar

1 dl finhackad persilja


Gör så här:

Koka upp vattnet, lös buljongtärningarna och lägg i alla grönsakerna.

Låt sjuda under lock ca 10 minuter.

Vispa ihop mjöl och mjölk, klimpfritt, häll redningen i kastrullen under fortsatt vispning.

Koka upp och låt sjuda, ca 5 minuter, smaka av, lägg i persiljan och servera.

Av Maria - 16 januari 2015 13:45

Antal: ca 8 bitar

Ugn: 175 grader, ca 30 minuter


Ingredienser:
Bottnen:

150 g rumsvarmt smör

2 dl strösocker

2 ägg

1 tsk rosenvatten

3 dl vetemjöl

2 tsk vaniljsocker

1 tsk nystött kardemumma

1 tsk bakpulver


Fyllning:

200 g vit choklad 

200 g naturell cream cheese

25 g mjukt smör

1 dl florsocker

2 tsk rosenvatten

½ liter färska jordgubbar

50 g mandelspån


Garnering:

2 dl vispgrädde

Rosenblad eller marsipanrosor eller jordgubbar


Gör så här:

Börja med bottnen:

Rör smör och socker poröst.

Tillsätt ägg och rosenvatten.

Blanda mjöl, vaniljsocker, kardemumma och bakpulver och blanda ner också detta.

Rör till en slät smet.

Smörj och bröa en rund form, ca 24 cm i diameter.

Grädda i nedre delen av ugnen i 175 grader i ca 30 minuter, känn med en sticka.

Vänta tills kakan svalnat något innan den stjälps upp.


Smält den vita chokladen i en skål och vattenbad.

Tillsätt cream cheese, smör, florsocker och rosenvatten, vispa krämen slät.

Låt den svalna och tjockna.


Dela bottnen i två, fördela krämen över båda bottnarna.

Skiva jordgubbarna och täck undre bottnen, strö över mandelspånen.

Täck med den övre delen, kladdiga sidorna mot varandra.

Vispa grädden och täck tårtan med grädden.

Garnera med rosenblad eller med marsipanrosor och jordgubbar.

Av Maria - 16 januari 2015 11:00

Antal: 4 portioner

Ugn: 200 grader, 25-30 minuter


Ingredienser:
400 g kvisttomater

1 rödlök, finhackad

3 msk basilika, finhackad

1 msk salvia, finhackad

1 msk persilja, finhackad

1 citron, rivet skal

1 påse mozzarella

Salt

Peppar


Gör så här:

Sätt ugnen på 200 grader.

Skär toppen på tomaterna.

Gröp ur kärnhuset och mellanväggarna.

Rensa bort kärnorna och det blöta.

Blanda lök med basilika, salvia och persilja och citronskal.

Skär mozzarellan i bitar och blanda ner.

Tryck ner blandningen i tomaterna och ställ dem i en ugnsfast form eller på en bakplåtspappersklädd plåt.

Låt stå i ugnen i 25-30 minuter.

Av Maria - 16 januari 2015 11:00

Antal: 1 bröd

Jäsning: dubbel storlek + 30-40 minuter

Ugn: 200 grader, ca 35 minuter


Ingredienser:

25 g jäst

2 msk varmt vatten

1 tsk salt

2 1/2 dl kefir eller filmjölk

2 msk olja eller 25 g magarin

ca 7 dl matbrödsmjöl av vete (350 g)

1 msk kummin, grovstött


Att strö med:

1 msk kummin


Gör så här:

Lös jästen i det varma vattnet, tillsätt salt och olja eller smält magarin.

Blanda ner kefir eller filmjölk.

Tillsätt mjöl och kummin och arbeta degen smidig.

Låt jäsa i bunke till dubbel storlek.

Arbeta sedan ihop degen och lägg den i smord form.

Pensla med lite mjölk eller varmt vatten och strö kummin över.

Låt jäsa 30-40 minuter i formen och grädda i 200 graders ugn i ca 35 minuter.

Av Maria - 16 januari 2015 08:45

Ugn: 175 grader, 1½-2 timmar


Ingredienser:

1 kg kotlettrad

Salt

Peppar

Citron

Rosmarin

Persilja

1-2 dl vitt vin


Gör så här:

Skär en skåra längs benet på kotlettraden och fyll med skalet av ½ citron och 1 knippa grovhackad persilja.

Gnid in köttet med salt, peppar och stött rosmarin, ev också med lite citronsaft.

Stek på galler i ugn 175 grader i 1½-2 timmar.

Späd skyn med lite vitt vin.

Servera steken med bakad potatis och sallad.

Presentation


Hej & välkomna!
Det jag hade tänkt mig från början med den här bloggen var att föra in recept på sånt som intresserar oss här hemma. Men nu har det blivit mer som ett sätt att tömma bort en del recept jag har samlat på mig under ett antal år.

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31
<<< Januari 2015 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards