Alla inlägg under januari 2015
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
100 g rimmat fläsk
1 finhackad gul lök
1 burk, 400 g, krossade tomater
1 tärning fiskbuljong
4 potatisar i skivor
1 tsk stött timjan
30 kokta musslor eller 1 burk (225 g)
½ dl hackad persilja
Gör så här:
Fräs fläsk och lök utan att det får färg.
Tillsätt tomater och fiskbuljong, koka upp och lägg i potatisen.
Smaksätt med timjan.
Låt soppan småkoka tills potatisen är färdig, ca 10 minuter.
Blanda ner färska musslor utan skal eller använd musslor + spad från burk och hetta upp soppan igen.
Strö över persilja och servera med vitt bröd.
Tillbaka till jobbet efter semestern?
Nu är rätta tiden att börja med nya goda vanor.
Som att ta med matlåda till jobbet de flesta av veckans dagar - ett smart sätt att leva billigare och nyttigare.
Här kommer några bra tips för att du ska tänka rätt, smart och enkelt om din matlåda.
Oändliga möjligheter!
När du ska fundera ut en god och mättande lunch kan du plocka ihop enligt principen:
Protein - till exempel en kycklingfilé, en bit lax, ett par köttbullar eller biffar som blivit över från dagen innan, rester av en gryta eller något kallskuret som rostbiff, skinka eller gravad lax.
Kallt eller varmt tillbehör - eller något av bönalternativen som är mer som en sallad.
En sås, röra eller en lins- och bönblandning som är mer krämig i konsistensen.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
8-9 dl vatten
2 tärningar grönsaksbuljong
600 g fryst grönsaksblandning eller motsvarande mängd färska rotsaker
½ finstrimlad purjolök
1 bit tärnad rotselleri
2½ msk vetemjöl
5 dl mjöl
2 msk smör eller margarin
Salt
Vitpeppar
1 dl finhackad persilja
Gör så här:
Koka upp vattnet, lös buljongtärningarna och lägg i alla grönsakerna.
Låt sjuda under lock ca 10 minuter.
Vispa ihop mjöl och mjölk, klimpfritt, häll redningen i kastrullen under fortsatt vispning.
Koka upp och låt sjuda, ca 5 minuter, smaka av, lägg i persiljan och servera.
Antal: ca 8 bitar
Ugn: 175 grader, ca 30 minuter
Ingredienser:
Bottnen:
150 g rumsvarmt smör
2 dl strösocker
2 ägg
1 tsk rosenvatten
3 dl vetemjöl
2 tsk vaniljsocker
1 tsk nystött kardemumma
1 tsk bakpulver
Fyllning:
200 g vit choklad
200 g naturell cream cheese
25 g mjukt smör
1 dl florsocker
2 tsk rosenvatten
½ liter färska jordgubbar
50 g mandelspån
Garnering:
2 dl vispgrädde
Rosenblad eller marsipanrosor eller jordgubbar
Gör så här:
Börja med bottnen:
Rör smör och socker poröst.
Tillsätt ägg och rosenvatten.
Blanda mjöl, vaniljsocker, kardemumma och bakpulver och blanda ner också detta.
Rör till en slät smet.
Smörj och bröa en rund form, ca 24 cm i diameter.
Grädda i nedre delen av ugnen i 175 grader i ca 30 minuter, känn med en sticka.
Vänta tills kakan svalnat något innan den stjälps upp.
Smält den vita chokladen i en skål och vattenbad.
Tillsätt cream cheese, smör, florsocker och rosenvatten, vispa krämen slät.
Låt den svalna och tjockna.
Dela bottnen i två, fördela krämen över båda bottnarna.
Skiva jordgubbarna och täck undre bottnen, strö över mandelspånen.
Täck med den övre delen, kladdiga sidorna mot varandra.
Vispa grädden och täck tårtan med grädden.
Garnera med rosenblad eller med marsipanrosor och jordgubbar.
Antal: 4 portioner
Ugn: 200 grader, 25-30 minuter
Ingredienser:
400 g kvisttomater
1 rödlök, finhackad
3 msk basilika, finhackad
1 msk salvia, finhackad
1 msk persilja, finhackad
1 citron, rivet skal
1 påse mozzarella
Salt
Peppar
Gör så här:
Sätt ugnen på 200 grader.
Skär toppen på tomaterna.
Gröp ur kärnhuset och mellanväggarna.
Rensa bort kärnorna och det blöta.
Blanda lök med basilika, salvia och persilja och citronskal.
Skär mozzarellan i bitar och blanda ner.
Tryck ner blandningen i tomaterna och ställ dem i en ugnsfast form eller på en bakplåtspappersklädd plåt.
Låt stå i ugnen i 25-30 minuter.
Antal: 1 bröd
Jäsning: dubbel storlek + 30-40 minuter
Ugn: 200 grader, ca 35 minuter
Ingredienser:
25 g jäst
2 msk varmt vatten
1 tsk salt
2 1/2 dl kefir eller filmjölk
2 msk olja eller 25 g magarin
ca 7 dl matbrödsmjöl av vete (350 g)
1 msk kummin, grovstött
Att strö med:
1 msk kummin
Gör så här:
Lös jästen i det varma vattnet, tillsätt salt och olja eller smält magarin.
Blanda ner kefir eller filmjölk.
Tillsätt mjöl och kummin och arbeta degen smidig.
Låt jäsa i bunke till dubbel storlek.
Arbeta sedan ihop degen och lägg den i smord form.
Pensla med lite mjölk eller varmt vatten och strö kummin över.
Låt jäsa 30-40 minuter i formen och grädda i 200 graders ugn i ca 35 minuter.
Ugn: 175 grader, 1½-2 timmar
Ingredienser:
1 kg kotlettrad
Salt
Peppar
Citron
Rosmarin
Persilja
1-2 dl vitt vin
Gör så här:
Skär en skåra längs benet på kotlettraden och fyll med skalet av ½ citron och 1 knippa grovhackad persilja.
Gnid in köttet med salt, peppar och stött rosmarin, ev också med lite citronsaft.
Stek på galler i ugn 175 grader i 1½-2 timmar.
Späd skyn med lite vitt vin.
Servera steken med bakad potatis och sallad.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | 3 | 4 | ||||||
5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | |||
12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | |||
19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | |||
26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | ||||
|