Alla inlägg under januari 2015

Av Maria - 14 januari 2015 10:30

Antal: 4 portioner


Ingredienser:

1 bunt grön sparris, ca 500 g

Drygt ½ dl rostade pinjenötter

Hyvlad parmesan


Dressing:

½ dl olja

2 msk balsamvinäger

1 msk vatten

1 dl fint tärnad röd paprika

Salt

Peppar


Gör så här:

Blanda dressingen.

Koka sparrisen i lättsaltat vatten ca 5 minuter, lägg den på ett stort fat.

Slå över dressingen och strö på pinjenötter och parmesan.

Av Maria - 14 januari 2015 08:15

Ugn: 250 grader, 8-10 minuter


Ingredienser:

4½ dl vetemjöl

3 tsk bakpulver

1 dl strösocker

100 g margarin

1 ägg

1 dl filmjölk

1-1½ dl fast hallonsylt eller annan sylt

Florsocker


Gör så här:
Sätt ugnen på 250 grader.

Blanda mjöl, bakpulver och socker i en skål.

Tillsätt margarinet och smula det i mjölblandningen med hjälp av fingertopparna.

Blanda ner ägget och filmjölken och klicka ut smeten till 2 längder på smord plåt.

Markera en fördjupning mitt i varje längd och fyll med sylt.

Grädda i 8-10 minuter tills längderna är guldbruna.

Låt dem svalna, sikta lite florsocker över och skär dem i bitar.


På ca 20 minuter kan ni ha de här godbitarna färdiga.

Ställ dem att svalna och bjud dem helst nygräddade till kaffe eller te.

Av Maria - 13 januari 2015 19:45

Antal: 4 portioner


Ingredienser:

1 bunt grön sparris


Mollys pesto:

1½ dl soltorkade tomater

2 vitlöksklyftor

½ dl pinjenötter eller cashewnötter

1 kruka färsk basilika

½-1 dl riven parmesan

Olivolja


Gör så här:

Sila oljan från tomaterna med spara den i en kopp.

Kör tomater, vitlök, nötter, basilika och parmesan i en mixer.

Späd med oljan.

Tillsätt ev. mer olivolja.

Blandningen måste täckas för att inte torka ut.


Koka sparrisen i lättsaltat vatten ca 5 minuter.

Lägg upp på tallrikar och klicka över pesto.

Av Maria - 13 januari 2015 10:30

Antal: 4 portioner


Ingredienser:
ca 600 g lax av mittenbiten

1 msk pressad citronsaft

1 tsk salt

1 kryddmått nymald svartpeppar

Smör eller margarin

Finklippt gräslök eller dill


Gör så här:

Skrapa av fjällen från skinnet och skölj laxen.

Torka av den med hushållspapper.

Skär laxen i 4-6 skivor.

Droppa citronsaften över laxskivorna.

Salta och peppra.

Stek laxskivorna i fett på medelstark värme 2-3 minuter/sida.

Strö över rikligt med gräslök eller dill.

Servera omedelbart.

Av Maria - 13 januari 2015 10:00

Antal: 6-8 portioner

 

Ingredienser:
2 kg högrev

300 g stekfläsk

Ca 1 tsk salt

2 kryddmått nymald svartpeppar

½ tsk smulad timjan

2 lagerblad

2 finhackade vitlöksklyftor

5 msk vetemjöl

1 liten flaska rödvin (37 cl)

Ca 4 dl vatten

1 liten burk tomatpuré (ca 70 g)

500 g smålök

400 g färska champinjoner


Gör så här:

Be att få köttet hugget i portionsbitar i affären.

Skär fläsket i strimlor och stek det i stekpannan.

Ta upp det.

Bryn sedan köttet väl i fläskfettet och lägg det efter hand i en gryta.

Krydda.

Lägg i vitlöken och pudra över med mjölet.

Späd med vin och så mycket vatten att det nätt och jämt täcker köttet.

Rör i tomatpurén.

Låt alltsammans sakta koka under lock ca 1 timme.

Ansa och skölj champinjonerna och fräs dem.

Tillsätt fläsktärningar, lök och champinjoner och låt grytan koka sakta ytterligare ca 30 minuter under lock tills köttet känns mört.

Servera grytan med små kokta potatisar och fransk lantbröd.

Av Maria - 13 januari 2015 08:00

Ugn: 225 grader, ca 20 minuter


Ingredienser:

1 kg orensad strömming eller 600 g rensad (utan ryggben)

1 liten burk anjovisfiléer (5-7 stycken)

6-8 tomater

1 gul lök

Dill

Dillkronor

3-4 msk tomatpuré

Salt

15-20 vitpepparkorn


Gör så här:

Strömmingsfiléerna läggs på smörpappersklädd plåt eller bricka med skinnsidorna neråt.

Strö över klippt dill och hackad lök, salta en aning och lägg en liten ansjovisbit på varje.

Rulla ihop fiskarna och lägg dem på en bädd av tomatskivor och dill i lätt smord form eller gryta.

Rör ihop ansjovisspad med tomatpuré och litet vatten och droppa över.

Strö över hela eller grovt krossade pepparkorn och lägg på halva tomatskivor och dill.

Salta en aning och sjud strömmingen under lock ovanpå spisen eller i 225 graders varm ugn, ca 20 minuter.

God både varm och kall.

Av Maria - 12 januari 2015 15:30

Måndag:

Rårakor med lingon och bacon:
Riv 600 g potatis och 1 stor lök.

Rör samman med salt och peppar.

Stek rårakorna i flytande margarin.

Lägg baconskivorna i kall panna.

Sätt på värmen och låt dem steka i eget fett.

Låt dem rinna av på hushållspapper.

Servera med lingon och vitkålssallad.


Tisdag:

Lisas strömmingslåda:
Smörj en form och bottna med 2 dl grovt rivna morötter, 2 dl riven squash och 2 msk persilja.

Lägg ca 400 g strömmingsfilé ovanpå.

Salta och peppra.

Häll över 1½ dl fiskbuljong.

Tillaga i ugn 225 grader ca 30 minuter.

Servera med potatis.


Onsdag:

Ugnsstekt fylld falukorv:

Skär 1 gul lök och 2 tomater i skivor.

Skär djupa snitt i ca 500 g mager falukorv, fyll snitten med 1 skiva tomat och lök.

Strö över 4 msk mager riven ost.

Stek i 225 grader i drygt 20 minuter.

Servera med potatis och sallad.


Torsdag:
Isterbandslåda med makaroner:
Koka 4 dl idealmakaroner i 3 minuter.

Lägg de avrunna makaronerna i en smord form.

Häll på en äggstanning av 3 ägg, 3 dl mjölk och ½ tsk salt.

Grädda i 225 grader i 20 minuter.

Smula över 2 isterband utan skinn och hackad gul lök.

Fördela ½ dl chilisås överst.

Grädda ytterligare 15 minuter.


Fredag:

Fetaostsallad:

Strimla ett litet isbergssalladshuvud, skär 2 tomater i klyftor, 1 bit gurka i tjocka kuber, 1 grön och 1 röd paprika i bitar.

Lägg ca 150 g fetaost skuren i bitar i en salladsskål.

Blanda ner grönsakerna, slå på fetaostdressing och rör om.

Fördela skivade svarta oliver och 2 msk hackad basilika över salladen.


Lördag:

Smögensoppa.


Söndag:

Örtfylld fläskfilé.

Presentation


Hej & välkomna!
Det jag hade tänkt mig från början med den här bloggen var att föra in recept på sånt som intresserar oss här hemma. Men nu har det blivit mer som ett sätt att tömma bort en del recept jag har samlat på mig under ett antal år.

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31
<<< Januari 2015 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards