Alla inlägg under januari 2015
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
1 bunt grön sparris, ca 500 g
Drygt ½ dl rostade pinjenötter
Hyvlad parmesan
Dressing:
½ dl olja
2 msk balsamvinäger
1 msk vatten
1 dl fint tärnad röd paprika
Salt
Peppar
Gör så här:
Blanda dressingen.
Koka sparrisen i lättsaltat vatten ca 5 minuter, lägg den på ett stort fat.
Slå över dressingen och strö på pinjenötter och parmesan.
Ugn: 250 grader, 8-10 minuter
Ingredienser:
4½ dl vetemjöl
3 tsk bakpulver
1 dl strösocker
100 g margarin
1 ägg
1 dl filmjölk
1-1½ dl fast hallonsylt eller annan sylt
Florsocker
Gör så här:
Sätt ugnen på 250 grader.
Blanda mjöl, bakpulver och socker i en skål.
Tillsätt margarinet och smula det i mjölblandningen med hjälp av fingertopparna.
Blanda ner ägget och filmjölken och klicka ut smeten till 2 längder på smord plåt.
Markera en fördjupning mitt i varje längd och fyll med sylt.
Grädda i 8-10 minuter tills längderna är guldbruna.
Låt dem svalna, sikta lite florsocker över och skär dem i bitar.
På ca 20 minuter kan ni ha de här godbitarna färdiga.
Ställ dem att svalna och bjud dem helst nygräddade till kaffe eller te.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
1 bunt grön sparris
Mollys pesto:
1½ dl soltorkade tomater
2 vitlöksklyftor
½ dl pinjenötter eller cashewnötter
1 kruka färsk basilika
½-1 dl riven parmesan
Olivolja
Gör så här:
Sila oljan från tomaterna med spara den i en kopp.
Kör tomater, vitlök, nötter, basilika och parmesan i en mixer.
Späd med oljan.
Tillsätt ev. mer olivolja.
Blandningen måste täckas för att inte torka ut.
Koka sparrisen i lättsaltat vatten ca 5 minuter.
Lägg upp på tallrikar och klicka över pesto.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
ca 600 g lax av mittenbiten
1 msk pressad citronsaft
1 tsk salt
1 kryddmått nymald svartpeppar
Smör eller margarin
Finklippt gräslök eller dill
Gör så här:
Skrapa av fjällen från skinnet och skölj laxen.
Torka av den med hushållspapper.
Skär laxen i 4-6 skivor.
Droppa citronsaften över laxskivorna.
Salta och peppra.
Stek laxskivorna i fett på medelstark värme 2-3 minuter/sida.
Strö över rikligt med gräslök eller dill.
Servera omedelbart.
Antal: 6-8 portioner
Ingredienser:
2 kg högrev
300 g stekfläsk
Ca 1 tsk salt
2 kryddmått nymald svartpeppar
½ tsk smulad timjan
2 lagerblad
2 finhackade vitlöksklyftor
5 msk vetemjöl
1 liten flaska rödvin (37 cl)
Ca 4 dl vatten
1 liten burk tomatpuré (ca 70 g)
500 g smålök
400 g färska champinjoner
Gör så här:
Be att få köttet hugget i portionsbitar i affären.
Skär fläsket i strimlor och stek det i stekpannan.
Ta upp det.
Bryn sedan köttet väl i fläskfettet och lägg det efter hand i en gryta.
Krydda.
Lägg i vitlöken och pudra över med mjölet.
Späd med vin och så mycket vatten att det nätt och jämt täcker köttet.
Rör i tomatpurén.
Låt alltsammans sakta koka under lock ca 1 timme.
Ansa och skölj champinjonerna och fräs dem.
Tillsätt fläsktärningar, lök och champinjoner och låt grytan koka sakta ytterligare ca 30 minuter under lock tills köttet känns mört.
Servera grytan med små kokta potatisar och fransk lantbröd.
Ugn: 225 grader, ca 20 minuter
Ingredienser:
1 kg orensad strömming eller 600 g rensad (utan ryggben)
1 liten burk anjovisfiléer (5-7 stycken)
6-8 tomater
1 gul lök
Dill
Dillkronor
3-4 msk tomatpuré
Salt
15-20 vitpepparkorn
Gör så här:
Strömmingsfiléerna läggs på smörpappersklädd plåt eller bricka med skinnsidorna neråt.
Strö över klippt dill och hackad lök, salta en aning och lägg en liten ansjovisbit på varje.
Rulla ihop fiskarna och lägg dem på en bädd av tomatskivor och dill i lätt smord form eller gryta.
Rör ihop ansjovisspad med tomatpuré och litet vatten och droppa över.
Strö över hela eller grovt krossade pepparkorn och lägg på halva tomatskivor och dill.
Salta en aning och sjud strömmingen under lock ovanpå spisen eller i 225 graders varm ugn, ca 20 minuter.
God både varm och kall.
Måndag:
Rårakor med lingon och bacon:
Riv 600 g potatis och 1 stor lök.
Rör samman med salt och peppar.
Stek rårakorna i flytande margarin.
Lägg baconskivorna i kall panna.
Sätt på värmen och låt dem steka i eget fett.
Låt dem rinna av på hushållspapper.
Servera med lingon och vitkålssallad.
Tisdag:
Lisas strömmingslåda:
Smörj en form och bottna med 2 dl grovt rivna morötter, 2 dl riven squash och 2 msk persilja.
Lägg ca 400 g strömmingsfilé ovanpå.
Salta och peppra.
Häll över 1½ dl fiskbuljong.
Tillaga i ugn 225 grader ca 30 minuter.
Servera med potatis.
Onsdag:
Ugnsstekt fylld falukorv:
Skär 1 gul lök och 2 tomater i skivor.
Skär djupa snitt i ca 500 g mager falukorv, fyll snitten med 1 skiva tomat och lök.
Strö över 4 msk mager riven ost.
Stek i 225 grader i drygt 20 minuter.
Servera med potatis och sallad.
Torsdag:
Isterbandslåda med makaroner:
Koka 4 dl idealmakaroner i 3 minuter.
Lägg de avrunna makaronerna i en smord form.
Häll på en äggstanning av 3 ägg, 3 dl mjölk och ½ tsk salt.
Grädda i 225 grader i 20 minuter.
Smula över 2 isterband utan skinn och hackad gul lök.
Fördela ½ dl chilisås överst.
Grädda ytterligare 15 minuter.
Fredag:
Fetaostsallad:
Strimla ett litet isbergssalladshuvud, skär 2 tomater i klyftor, 1 bit gurka i tjocka kuber, 1 grön och 1 röd paprika i bitar.
Lägg ca 150 g fetaost skuren i bitar i en salladsskål.
Blanda ner grönsakerna, slå på fetaostdressing och rör om.
Fördela skivade svarta oliver och 2 msk hackad basilika över salladen.
Lördag:
Söndag:
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | 3 | 4 | ||||||
5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | |||
12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | |||
19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | |||
26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | ||||
|