Alla inlägg under september 2016
Antal: 1 rulltårta
Ugn: 225-250 grader, ca 5 minuter
Ingredienser:
3 ägg
1½ dl socker
1/4 dl vetemjöl
3/4 dl (60 g) potatismjöl
1 tsk bakpulver
Fyllning:
2 msk vetemjöl
1½ dl vatten
1 äggula
125 g margarin eller smör
½-1 dl siktat florsocker
3 msk finhackade syltade apelsinskal
2 msk finahackad suckat
½ dl rostade hackade nötkärnor
Gör så här:
Vispa äggen och sockret riktigt pösigt för hand 10-15 minuter med elvisp 6 minuter.
Tillsätt mjölet och bakpulvret.
Bred ut smeten på osmort smörpapper i långpanna eller i en pappersform, ca30*40 cm.
Grädda i 225-250 graders ugnsvärme ca 5 minuter.
Stjälp upp kkan på lättsockrat papper och låt den kallna.
Gör en redning av mjölet och vattnet.
Låt massan koka under omrörning några minuter, tillsätt äggulan och låt krämen svalna.
Rör matfettet med sockret, tillsätt lite kräm i taget och rör kraftigt hela tiden.
Smaksätt med apelsinskal, suckat och nötter.
Bred ut krämen på kakan och rulla ihop den.
Låt den ligga kallt tills den skall skäras.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
4 portioner ris
Sås:
1 vitlöksklyfta
1 msk riven ingefära
1 dl japansk soja
½ dl vatten
½ dl strösocker
½ tsk sambal oelek
Pak choi:
250 g pak choi
1 lime
1 msk olja
Peppar
Kött:
ca 500 g lövbiff
1 msk soja
Gör så här:
Koka riset enligt anvisningen på förpackningen.
Sås:
Skala och riv vitlök och ingefära.
Blanda alla ingredienserna till såsen i en kastrull.
Koka såsen ett par minuter under omrörnig.
Pak choi:
Ansa och strimla pak choi.
Riv det yttersta skalet av limen.
Dela den och pressa saften ur halva.
Blanda alla ingredienerna och smaka av med peppar.
Skär den andra halvan av lime i klyftor.
Kött:
Strimla och bryn köttet i omgångar i oljan i en het stekpanna.
Häll på såsen och koka någon minut.
Servera köttet med ris, pak choi och limeklyftor.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
500 g kycklinglårfilé
1 tsk salt
½ tsk svartpeppar
Örtdressing:
1 dl hackad persilja
1 dl hackad basilika
2 schalottenlökar, finhackade
1 dl olivolja
½ dl vitvinsvinäger
2 msk flytande honung
1 lime, finriver skal (endast det gröna)
1 vitlöksklyfta, finriven
1 tsk salt
½ tsk svartpeppar
Majssallad:
2 majskolvar
2 röda paprikor
1 burk svarta bönor (á ca 400 g)
2 salladslökar, strimlade
1 msk olivolja
1 tsk flingsalt
Gör så här:
Blanda ihop ingredienserna till örtdressingen.
Salta och peppra kycklinglårfiléerna.
Grilla tills de är genomstekta med fin grillyta, ca 6 minuter.
Lägg upp kycklingen på ett fat och skeda över rikligt med dressing.
Grilla majskolvarna till fin färg.
Grilla paprikorna hela tills de är mjuka och har fin färg.
Skär loss majskornen med en kniv.
Kärna ur paprikahalvorna och skär i bitar.
Skölj bönorna och låt rinna av.
Vänd försikigt runt majs och paprika med bönor och salladslök.
Ringla över olja och strö på salt.
Måndag:
Gravad lax med hovmästarsås, kokt potatis och kokt blomkål med brynt smör och citron.
Färsk frukt i säsong.
Tisdag:
Mexikansk soppa: Bryn 400 g köttfärs i olja med 1 strimlad purjolök och 1 påse tacokrydda. Tillsätt 1 burk tomatkross, 3 msk tomatpuré, 8 dl köttbuljong, 1 burk svarta bönor, salt och peppar. Majschips till.
Plättar med lönnsirap och kanel.
Onsdag:
Ugnsgratinerad kryddig korv, toppad med riven ost och grön potatissallad till.
Fruktkräm med fint tärnat äpple i.
Torsdag:
Vegosoppa: Hacka zucchini, gul lök och morötter i smått och stek i olja med pressad vitlök.
Tillsätt tomatkross, krydda med salt och peppar och servera med parmesan och nykokt pasta.
Kaffeshake: Mixa 2 dl chokladmjölk, 2 bananer, 2 dl starkt kaffe.
Fredag:
Halloumi- och baconsmörgås: Blanda tärnad tomat, hackad basilika, olivolja, pressad vitlök, salt och peppar. Stek skivor av bacon och halloumi och lägg tillsammans med tomatröran i en baguette.
Varma hallon med vaniljglass och chokladsås.
Lördag:
Lax med smörsås, ris och bladspenat.
Rulltårta fylld med apelsinsmörkräm. Servera skivorna toppade med en gräddklick och riven mörk apelsinchoklad.
Söndag:
Helstekt fläskytterfilé med stuvade champinjoner, ärter och klyftpotatis.
Konserverade aprikoser serverade med en klick vispad grädde och hackad daim.
Måndag:
Grönsakssoppa: Koka upp 1 liter vatten och 2 grönsaksbuljongtärningar. Lägg ner djupfrysta blandade grönsaker i soppan. Blanda ner 2 slantade chorizokorvar. Låt soppan koka tills grönsakerna är mjuka. Klipp över persilja.
Tisdag:
Makaronilasagne: Blanda 2 burkar tomatkross med 2 pressade vitlöksklyftor, 1 köttbuljongtärning och 2 msk hackad färsk basilika. Varva 400 g kokta makaroner med 2 skivade stekta auberginer, 200 g tärnad rökt skinka, tomatsåsen och 200 g riven ost. Avsluta med tomatsås och riven ost. Gratinera i 200 grader ca 20 minuter.
Onsdag:
Citronfisk: Tina 400 g torskfilé och skär dem i portionsbitar. Lägg dem i en smord form och strö över 1 tsk salt. Blanda 2 dl lätt crème fraiche med ½ dl mjölk, 1 msk hummerfond, rivet skal av ½ citron och ½ tsk timjan. Häll såsen över fisken och tillaga i 200 grader tills fiskköttet är vitt och fast, ca 20 minuter. Servera med pressad potatis.
Torsdag:
Bakad potatis med kryddig keso: Tvätta och halvera 6 potatisar och lägg halvorna i en form. Pensla med olja. Smaksätt med rosmarin, salt och peppar. Baka i ugnen i 225 grader ca 30 minuter. Blanda 1 burk keso med 2 msk hackad gräslök, 2 msk hackad basilika, citronpeppar och salt. Servera med rårivna morötter.
Fredag:
Lördag:
Annorlunda sillgratäng: Lägg 4 urvattnade salta sillfiléer i en smord form. Fräs 3 hackade gula lökar i lite olja, blanda med 4 rårivna morötter, 3 syrliga äpplen, 4 msk tomatpuré, salt och peppar. Lägg blandningen över sillen och strö över ströbröd. Grädda i 200 grader ca 30 minuter.
Söndag:
Måndag:
Risotto på kycklingrester, maj- och paprikablandning.
Blåbärssoppa med glassklick.
Tisdag:
Räkris, bröd och strimlad salladskål: Koka råris enligt anvisningen på förpackningen. Låt 1-2 förpackningar av räkor/kräftstjärtar i lag rinna av, lägg i djup skål. Dofta curry över, blanda med riktligt med dill och lägg på en smörklick. Häll på det heta riset, låt stå någon minut.
Semlor och mjölk.
Onsdag:
Isterband, inlagda rödbetor och gurka.
Färsk frukt.
Torsdag:
Pastasnäckor med kokt broccoli, riven ost.
Glasspinne.
Fredag:
Biff stroganoff på kalkonkött, ris och sallad.
Äppelmoskaka: Varva äppelmos, stötta stekta skorpsmulor smaksatta med vaniljsocker och kanel i form med löstagbar kant, tryck till, låt stelna och servera med gräddklick.
Lördag:
Tomatsallad, stekt röding, pressad potatis och spenat.
Snabba desserten: Bottna ett fat med 8-9 avrunna ananasskivor, toppa med lika många avrunna persikohalvor och strö grovhackad choklad över. En gräddklick kan vara gott till.
Söndag:
Paprikahalvor fyllda med svamp och renskav, råris till och en klick matlagningsyoghurt smaksatt med senap och kryddgrönt.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | 3 | 4 | ||||||
5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | |||
12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | |||
19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | |||
26 | 27 | 28 | 29 | 30 | |||||
|