Direktlänk till inlägg 2 december 2017
Ingredienser:
ca 3 kg julskinka utan ben
KOKT JULSKINKA:
8 kryddpepparkorn
2 lagerblad
1 gul lök i klyftor
Gör så här:
KOKT JULSKINKA:
Tina julskinkan om den är fryst.
Skölj den några minuter i kallt vatten.
Stick in en termometer så att spetsen hamnar mitt i julskinkan.
Lägg den i en stor en gryta med termometern uppåt.
Häll på kallt vatten så att det täcker.
Koka upp, sänk värmen och skumma med en slev.
Tillsätt kryddpepparkorn, lagerblad och lök.
Julskinkan ska sjuda runt 90 grader (ej koka) under lock på svag värme cirka 2 timmar.
Beräknad koktid för julskinka är ca 1 tim per kilo.
Titta dock på termometern i första hand.
Ta upp julskinkan när termometern visar 70 grader.
Då är julskinkan saftig. Välkokt är julskinkan vid 75 grader (dock kan julskinkan bli rätt torr då).
Lägg julskinkan på ett fat bredvid.
Spara skinkspadet.
Ta bort termometern och låt skinkan svalna något.
Klipp bort nätet.
Kyl ner spadet.
Använd det till doppspad, soppa eller sås.
Ska du äta skinkan dagen efter så kan du låta skinkan ligga i spadet i kylen.
UGNSTEKT JULSKINKA:
Sätt ugnen på 175 grader.
Skölj julskinkan under vatten några minuter.
Lägg julskinkan i en stekpåse eller slå in den i aluminiumfolie.
Lägg skinkan i en ugnsform (eller långpanna.
Stick in en stektermometer till mitten av julskinkan.
Sätt julskinkan mitt i ugnen och stek i ca 4 timmar.
Julskinkan är klar när termometern visar 75-77 grader.
Stektid för julskinka är 1,5 timmar per kilo om den väger mellan 1 till 4 kg.
Är julskinkan mellan 5 till 8 kg så kan du räkna med ca 1 timme och 10 minuter per kg.
Ta ut julskinkan ur ugnen, veckla av foliet och sila av skinkspadet i en bunke, det behövs till dopp i grytan om du gillar det.
Låt skinkan svalna och sätt in den i kylen om du ska servera den senare.
Antal: 4 portioner Ingredienser: 1 äggula 1 msk vitvinsvinäger 2 msk senap, svensk eller grovkornig 1 msk dijonsenap 1 msk strösocker 1 dl rapsolja 1 msk vatten ½ krm salt Gör så här: Blanda ihop äggula, vitvinsvinäger, ...
Antal: 70 stycken Vila: Ett par timmar eller natten i kylskåp Ugn: 175-200 grader, 10-12 minuter Ingredienser: 5 dl vetemjöl 1 1/4 dl socker 200 g margarin eller smör Nougat: 4 msk socker ½ dl mandel eller 1 påse (ca 35 g) h...
Antal: 40 stycken Vila: minst 1 timme i kylskåp Ugn: 175 grader, ca 12 minuter Ingredienser:150 g margarin eller smör 3/4 dl socker 1 äggula 1 tsk vanillinsocker eller motsvarande mängd vaniljsocker Ca 3½ dl vetemjöl Pensling ...
Antal: 8 bufféportioner Ingredienser: 400 g äpplen 200 g torkade aprikoser 1 gul lök 1 dl råsocker 1 dl äppelcidervinäger 1 stjärnanis 1 kanelstång 1 tsk malen ingefära 1 tsk salt Gör så här:Kärna ur äpplena och skär dem...
Antal: 30 stycken Ugn: 175 grader, ca 20 minuter Ingredienser: 4 dl vetemjöl 1 dl potatismjöl 1 dl socker 200 g smör eller margarin Pensling: Äggvita Garnering:Pärlsocker Hackad mandel Gör så här: Blanda de tor...
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | 3 | |||||||
4 |
5 | 6 |
7 |
8 |
9 |
10 | |||
11 |
12 |
13 | 14 |
15 |
16 |
17 |
|||
18 |
19 |
20 |
21 | 22 | 23 | 24 |
|||
25 |
26 | 27 |
28 |
29 | 30 | 31 |
|||
|