Direktlänk till inlägg 2 december 2017

Kokt eller ugnstekt klassisk julskinka

Av Maria - 2 december 2017 09:00

Ingredienser:

ca 3 kg julskinka utan ben


KOKT JULSKINKA:

8 kryddpepparkorn
2 lagerblad
1 gul lök i klyftor


Gör så här:

KOKT JULSKINKA:

Tina julskinkan om den är fryst.

Skölj den några minuter i kallt vatten.
Stick in en termometer så att spetsen hamnar mitt i julskinkan.

Lägg den i en stor en gryta med termometern uppåt.

Häll på kallt vatten så att det täcker.

Koka upp, sänk värmen och skumma med en slev.

Tillsätt kryddpepparkorn, lagerblad och lök.
Julskinkan ska sjuda runt 90 grader (ej koka) under lock på svag värme cirka 2 timmar.

Beräknad koktid för julskinka är ca 1 tim per kilo.

Titta dock på termometern i första hand.

Ta upp julskinkan när termometern visar 70 grader.

Då är julskinkan saftig. Välkokt är julskinkan vid 75 grader (dock kan julskinkan bli rätt torr då).
Lägg julskinkan på ett fat bredvid.

Spara skinkspadet.
Ta bort termometern och låt skinkan svalna något.

Klipp bort nätet.

Kyl ner spadet.

Använd det till doppspad, soppa eller sås.

Ska du äta skinkan dagen efter så kan du låta skinkan ligga i spadet i kylen.


UGNSTEKT JULSKINKA:

Sätt ugnen på 175 grader.

Skölj julskinkan under vatten några minuter.

Lägg julskinkan i en stekpåse eller slå in den i aluminiumfolie.

Lägg skinkan i en ugnsform (eller långpanna.

Stick in en stektermometer till mitten av julskinkan.
Sätt julskinkan mitt i ugnen och stek i ca 4 timmar.

Julskinkan är klar när termometern visar 75-77 grader.

Stektid för julskinka är 1,5 timmar per kilo om den väger mellan 1 till 4 kg.

Är julskinkan mellan 5 till 8 kg så kan du räkna med ca 1 timme och 10 minuter per kg.
Ta ut julskinkan ur ugnen, veckla av foliet och sila av skinkspadet i en bunke, det behövs till dopp i grytan om du gillar det.

Låt skinkan svalna och sätt in den i kylen om du ska servera den senare.

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Maria - Onsdag 30 april 19:15

Antal: 4 portioner   Ingredienser: 1 äggula 1 msk vitvinsvinäger 2 msk senap, svensk eller grovkornig 1 msk dijonsenap 1 msk strösocker 1 dl rapsolja 1 msk vatten ½ krm salt   Gör så här: Blanda ihop äggula, vitvinsvinäger, ...

Av Maria - Onsdag 30 april 09:30

Antal: 70 stycken Vila: Ett par timmar eller natten i kylskåp Ugn: 175-200 grader, 10-12 minuter   Ingredienser: 5 dl vetemjöl 1 1/4 dl socker 200 g margarin eller smör   Nougat: 4 msk socker ½ dl mandel eller 1 påse (ca 35 g) h...

Av Maria - Tisdag 29 april 19:00

Antal: 40 stycken Vila: minst 1 timme i kylskåp Ugn: 175 grader, ca 12 minuter   Ingredienser:150 g margarin eller smör 3/4 dl socker 1 äggula 1 tsk vanillinsocker eller motsvarande mängd vaniljsocker Ca 3½ dl vetemjöl   Pensling ...

Av Maria - Tisdag 29 april 19:00

Antal: 8 bufféportioner   Ingredienser: 400 g äpplen 200 g torkade aprikoser 1 gul lök 1 dl råsocker 1 dl äppelcidervinäger 1 stjärnanis 1 kanelstång 1 tsk malen ingefära 1 tsk salt   Gör så här:Kärna ur äpplena och skär dem...

Av Maria - Söndag 27 april 19:00

Antal: 30 stycken Ugn: 175 grader, ca 20 minuter   Ingredienser: 4 dl vetemjöl 1 dl potatismjöl 1 dl socker 200 g smör eller margarin   Pensling: Äggvita   Garnering:Pärlsocker Hackad mandel   Gör så här: Blanda de tor...

Presentation


Hej & välkomna!
Det jag hade tänkt mig från början med den här bloggen var att föra in recept på sånt som intresserar oss här hemma. Men nu har det blivit mer som ett sätt att tömma bort en del recept jag har samlat på mig under ett antal år.

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
        1 2 3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21 22 23
24
25
26
27
28
29 30
31
<<< December 2017 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards