Alla inlägg under mars 2018
Antal: 80-85 stycken
Ugn: 175 grader, 15-20 minuter
Ingredienser:
200 g smör eller margarin
1½ dl socker
2 dl siktade skorpsmulor
100 g nötkärnor
1 ägg
1 tsk bakpulver
3 dl vetemjöl
Gör så här:
Mal nötterna och blanda samman alla ingredienserna till en deg.
Dela den i 6 delar och rulla ut varje del till en fingertjock längd.
Lägg på smord plåt och platta till med gaffel så att de räfflas.
Grädda i 175 grader, 15-20 minuter.
Skär i sneda bitar medan de är varma.
Antal: 6 portioner
Ugn: 225 grader, 20-25 minuter
Ingredienser:
ca 800 g äpplen
1 tsk kanel
2 tsk socker
1 krm flingsalt
Smör till formen
Smul:
125 g kallt smör
2 dl vetemjöl
1 dl havregryn
1½ dl socker
1½ tsk flingsalt
Till servering:
Vispad grädde
Vaniljsås
Glass
Gör så här:
Sätt ugnen på 225 grader.
Smul:
Skär smöret i bitar.
Nyp ihop smör, mjöl och havregryn till en smulig massa.
Blanda i socker och flingsalt.
Skala, kärna ur och skär äpplena i mindre bitar.
Blanda äpplena med kanel, socker och flingsalt i en smord pajform, ca 28 cm i diametern (för 6 port.).
Fördela smulorna över äpplena och grädda pajen mitt i ugnen 20-25 minuter, tills den fått fin färg.
Till servering:
Låt svalna något och servera med vispad grädde, vaniljsås eller glass.
Tips:
Hemligheten är rikligt med flingsalt som lyfter fram smakerna lite extra samt ger en pikant, saltig kontrast till sötman.
Antal: 2 portioner
Ingredienser:
2 portioner ris
300 g stimlad kycklingfilé
1 tsk olja
½ ask (á 150 g) haricots verts
400 ml paneng curry, grytbas
1 ask (20 g) färsk gräslök
Gör så här:
Koka riset enligt anvisningen på förpackningen.
Stek kycklingen i oljan i en stekpanna.
Sänk värmen och tillsätt bönorna och grytbasen.
Sjud i ca 4 minuter.
Skär eller klipp gräslöken.
Servera curryn med riset och toppa med gräslök.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
40 g frysta räkor med skal eller handskalade stora räkor i lake (30-40 frysta räkor med skal motsvarar 460 g räkor i lake)
Syltad lök:
1 liten silverlök
2 msk strösocker
4 msk ättikssprit (12%)
1 dl vatten
½ kruka mynta
Dressing:
½ röd peppar
2 msk riven färsk ingefära
2 msk majonnäs
1 dl créme fraiche
Salt
Svartpeppar
Räkcocktail:
½ dl cashewnötter
1 mogen mango
1 avocado
1 liten gemsallad
Gör så här:
Tina räkorna om frysta används.
Syltad lök:
Skala och skiva löken tunt.
Blanda socker, ättikssprit och vatten i en kastrull och koka upp.
Lägg i löken och låt det koka upp.
Låt löken svalna i lagen.
Plocka och strimla myntabladen.
Blanda ner myntan i löken precis innan servering.
Dressing:
Kärna ur och strimla chilin.
Skala och riv ingefäran.
Blanda majonnäs, créme fraiche, chili och ingefära.
Smaksätt med salt och nymald peppar.
Räkcocktail:
Hacka nötterna fint och rosta dem i en torr het stek panna.
Skala och skär bort kärnan och skiva mangon tunt.
Dela, kärna och gröp ur avokadon med en sked.
Skär avokadon i skivor.
Strimla salladen fint.
Skala eller låt räkorna rinna av.
Lägg salladen i vida glas.
Lägg på mango, avokado och räkor.
Ringla över dressingen, toppa med syltad lök och cashewnötter.
Antal: 4 portioner
Ugn: 225 grader, ca 8 minuter
Ingredienser:
Chokladbakelse:
25 g smör
½ dl pecannötter
2½ msk vetemjöl
½ tsk vaniljsocker
1½ msk kakao
1/4 krm salt
1 ägg
3/4 strösocker
4 små aluminiumformar
Ananas:
½ ananas
1 lime
2 msk råsocker
2 passionsfrukter
Glass:
½ liter vaniljglass
4 msk lime curd
Garnering:
1 kruka mynta
Gör så här:
Sätt ugnen på 225 grader.
Chokladbakelse:
Smält smöret.
Hacka nötterna grovt.
Blanda mjölet med vaniljsocker, kakao och salt.
Rör ihop ägg och socker - vispa inte.
Rör ner mjölblandningen och smöret.
Vänd ner nötterna.
Sätt formarna på en plåt, klicka ner smeten i formarna.
Grädda i nedre delen av ugnen ca 8 minuter.
Starta timer.
Ananas:
Skala och skär anansen i tunna skivor eller små tärningar.
Riv det yttersta skalet av limen och pressa ur saften och blanda med sockret.
Rör om då och då tills sockret löst sig.
Dela och pressa i passionsfrukterna.
Glass:
Låt glassen tina lite.
Vispa den mjuk och vänd försiktigt ner limecurd.
Garnering:
Ta ut chokladbakelsen ur formen och servera med limecurdglass, ananas och passionsfrukt, garnera med mynta.
Ingredienser:
Ugn: 175 grader, 11-14 minuter
Ingredienser:
1 dl florsocker
200 g smör eller margarin
1 dl potatismjöl
4 dl vetemjöl
100 g mjölkchoklad
Gör så här:
Blanda socker, matfett och de båda mjölsorterna.
Rulla degen till små bollar och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper.
Gör en liten fördjupning i kakans mitt.
Grädda mitt i ugnen i 175 grader i 11-14 minuter.
Låt kakorna kallna på plåten.
Bryt/klipp chokladen i minibitar.
Lägg dem i en mikrougnssäker skål.
Smält försiktigt chokladen i mikron i korta intervaller och rör ofta.
Häll den smälta chokladen i en plastpåse och klipp ett minimalt hål i ena hörnet.
Spritsa ut choklad i kakornas fördjupningar.
Förvara kakorna i kylen/svalen.
Antal: 2 personer
Ingredienser:
2 portioner pasta, gärna casarecce
Tomatsallad:
250 g tomatmix
½ ask (á 20 g) persilja
½ msk olivolja
½ msk rödvinsvinäger
Salt
Peppar
Pasta:
1 förp (140 g) oliver pimiento
1 förp (390 g) pastasås, basilika
Cayennepeppar
50 g grana padano flarn
2 förp (á 70 g) bresaola
Gör så här:
Koka pastan enligt anvisningen på förpackningen.
Tomatsallad:
Dela tomaterna.
Hacka persiljan.
Blanda tomaterna med olivolja, vinäger och persilja.
Krydda med salt och peppar.
Pasta:
Låt oliverna rinna av.
Värm pastasåsen och smaka av med salt och cayennepeppar.
Blanda pastan med såsen och strö på oliver och ost.
Servera med bresaola och tomatsallad.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | 3 | 4 | ||||||
5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | |||
12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | |||
19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | |||
26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | ||||
|