Alla inlägg under mars 2018

Av Maria - 4 mars 2018 09:10

Antal: 80-85 stycken

Ugn: 175 grader, 15-20 minuter


Ingredienser:

200 g smör eller margarin

1½ dl socker

2 dl siktade skorpsmulor

100 g nötkärnor

1 ägg

1 tsk bakpulver

3 dl vetemjöl


Gör så här:

Mal nötterna och blanda samman alla ingredienserna till en deg.

Dela den i 6 delar och rulla ut varje del till en fingertjock längd.

Lägg på smord plåt och platta till med gaffel så att de räfflas.

Grädda i 175 grader, 15-20 minuter.

Skär i sneda bitar medan de är varma.

Av Maria - 4 mars 2018 08:39




Antal: 6 portioner

Ugn: 225 grader, 20-25 minuter


Ingredienser:
ca 800 g äpplen

1 tsk kanel

2 tsk socker

1 krm flingsalt

Smör till formen


Smul:

125 g kallt smör

2 dl vetemjöl

1 dl havregryn

1½ dl socker

1½ tsk flingsalt


Till servering:

Vispad grädde

Vaniljsås

Glass


Gör så här:

Sätt ugnen på 225 grader.


Smul:

Skär smöret i bitar.

Nyp ihop smör, mjöl och havregryn till en smulig massa.

Blanda i socker och flingsalt.


Skala, kärna ur och skär äpplena i mindre bitar.

Blanda äpplena med kanel, socker och flingsalt i en smord pajform, ca 28 cm i diametern (för 6 port.).

Fördela smulorna över äpplena och grädda pajen mitt i ugnen 20-25 minuter, tills den fått fin färg.


Till servering:

Låt svalna något och servera med vispad grädde, vaniljsås eller glass.


Tips:

Hemligheten är rikligt med flingsalt som lyfter fram smakerna lite extra samt ger en pikant, saltig kontrast till sötman.




Av Maria - 4 mars 2018 07:57

Antal: 2 portioner


Ingredienser:

2 portioner ris

300 g stimlad kycklingfilé

1 tsk olja

½ ask (á 150 g) haricots verts

400 ml paneng curry, grytbas

1 ask (20 g) färsk gräslök


Gör så här:

Koka riset enligt anvisningen på förpackningen.

Stek kycklingen i oljan i en stekpanna.

Sänk värmen och tillsätt bönorna och grytbasen.

Sjud i ca 4 minuter.

Skär eller klipp gräslöken.

Servera curryn med riset och toppa med gräslök.

Av Maria - 4 mars 2018 07:24

Antal: 4 portioner


Ingredienser:
40 g frysta räkor med skal eller handskalade stora räkor i lake (30-40 frysta räkor med skal motsvarar 460 g räkor i lake)


Syltad lök:
1 liten silverlök

2 msk strösocker

4 msk ättikssprit (12%)

1 dl vatten

½ kruka mynta


Dressing:
½ röd peppar

2 msk riven färsk ingefära

2 msk majonnäs

1 dl créme fraiche

Salt

Svartpeppar


Räkcocktail:

½ dl cashewnötter

1 mogen mango

1 avocado

1 liten gemsallad


Gör så här:
Tina räkorna om frysta används.


Syltad lök:

Skala och skiva löken tunt.

Blanda socker, ättikssprit och vatten i en kastrull och koka upp.

Lägg i löken och låt det koka upp.

Låt löken svalna i lagen.

Plocka och strimla myntabladen.

Blanda ner myntan i löken precis innan servering.


Dressing:
Kärna ur och strimla chilin.

Skala och riv ingefäran.

Blanda majonnäs, créme fraiche, chili och ingefära.

Smaksätt med salt och nymald peppar.


Räkcocktail:

Hacka nötterna fint och rosta dem i en torr het stek panna.

Skala och skär bort kärnan och skiva mangon tunt.

Dela, kärna och gröp ur avokadon med en sked.

Skär avokadon i skivor.

Strimla salladen fint.

Skala eller låt räkorna rinna av.


Lägg salladen i vida glas.

Lägg på mango, avokado och räkor.

Ringla över dressingen, toppa med syltad lök och cashewnötter.

Av Maria - 3 mars 2018 18:14

Antal: 4 portioner

Ugn: 225 grader, ca 8 minuter


Ingredienser:
Chokladbakelse:

25 g smör

½ dl pecannötter

2½ msk vetemjöl

½ tsk vaniljsocker

1½ msk kakao

1/4 krm salt

1 ägg

3/4 strösocker

4 små aluminiumformar


Ananas:

½ ananas

1 lime

2 msk råsocker

2 passionsfrukter


Glass:

½ liter vaniljglass

4 msk lime curd


Garnering:

1 kruka mynta


Gör så här:

Sätt ugnen på 225 grader.


Chokladbakelse:

Smält smöret.

Hacka nötterna grovt.

Blanda mjölet med vaniljsocker, kakao och salt.

Rör ihop ägg och socker - vispa inte.

Rör ner mjölblandningen och smöret.

Vänd ner nötterna.

Sätt formarna på en plåt, klicka ner smeten i formarna.

Grädda i nedre delen av ugnen ca 8 minuter.

Starta timer.


Ananas:

Skala och skär anansen i tunna skivor eller små tärningar.

Riv det yttersta skalet av limen och pressa ur saften och blanda med sockret.

Rör om då och då tills sockret löst sig.

Dela och pressa i passionsfrukterna.


Glass:

Låt glassen tina lite.

Vispa den mjuk och vänd försiktigt ner limecurd.


Garnering:
Ta ut chokladbakelsen ur formen och servera med limecurdglass, ananas och passionsfrukt, garnera med mynta.

Av Maria - 3 mars 2018 16:00

Ingredienser:

400g rabarber, fryst eller färsk, uppskuren i mindre bitar.
2 1/2 dl syltsocker 
1 vaniljstång, delad på längden
1/2 dl vatten
 
Gör så här:
Koka ihop alla ingredienser så sockret löser sig, låt puttra ihop en liten stund.
Häll sedan upp i väl rengjorda och torra glasburkar, låt svalna.
Förvara kallt.
 
Det blir en relativt söt sylt som är gott till mycket. Tex som sylt i en tårta.
Man kan ha den till en god skarp dessertost, eller kanske som fyllning i hallon-rabarbergrottor.
Av Maria - 3 mars 2018 14:15

Ugn: 175 grader, 11-14 minuter


Ingredienser:

1 dl florsocker

200 g smör eller margarin

1 dl potatismjöl

4 dl vetemjöl

100 g mjölkchoklad


Gör så här:

Blanda socker, matfett och de båda mjölsorterna.
Rulla degen till små bollar och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper.
Gör en liten fördjupning i kakans mitt.
Grädda mitt i ugnen i 175 grader i 11-14 minuter.


Låt kakorna kallna på plåten.


Bryt/klipp chokladen i minibitar.

Lägg dem i en mikrougnssäker skål.

Smält försiktigt chokladen i mikron i korta intervaller och rör ofta.
Häll den smälta chokladen i en plastpåse och klipp ett minimalt hål i ena hörnet.
Spritsa ut choklad i kakornas fördjupningar.
Förvara kakorna i kylen/svalen.

Av Maria - 3 mars 2018 08:28

Antal: 2 personer


Ingredienser:
2 portioner pasta, gärna casarecce


Tomatsallad:

250 g tomatmix

½ ask (á 20 g) persilja

½ msk olivolja

½ msk rödvinsvinäger

Salt

Peppar


Pasta:

1 förp (140 g) oliver pimiento

1 förp (390 g) pastasås, basilika

Cayennepeppar

50 g grana padano flarn

2 förp (á 70 g) bresaola


Gör så här:

Koka pastan enligt anvisningen på förpackningen.


Tomatsallad:
Dela tomaterna.

Hacka persiljan.

Blanda tomaterna med olivolja, vinäger och persilja.

Krydda med salt och peppar.


Pasta:

Låt oliverna rinna av.

Värm pastasåsen och smaka av med salt och cayennepeppar.

Blanda pastan med såsen och strö på oliver och ost.



Servera med bresaola och tomatsallad.

Presentation


Hej & välkomna!
Det jag hade tänkt mig från början med den här bloggen var att föra in recept på sånt som intresserar oss här hemma. Men nu har det blivit mer som ett sätt att tömma bort en del recept jag har samlat på mig under ett antal år.

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31
<<< Mars 2018 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards