Alla inlägg under mars 2018

Av Maria - 3 mars 2018 07:47




Antal: 4 portioner

Ugn: 150 grader, ca 1 timme


Ingredienser:

½ liten rotselleri

2 msk olivolja

Salt

Peppar


Champinjonpastej:

1 gul lök

2 vitlöksklyftor

250 g kastanjechampinjoner

1 dl rapsolja

2 tsk balsamicovinäger

1½ dl kokta kikärter


Garnering:
1 dl skalade pistagenötter

1 kruka persilja


Gör så här:

Sätt ugnen på 150 grader.


Selleri:

Skär sellerin i ca 1 cm tjocka skivor och skala dem.

Pensla med olivolja och krydda med salt och peppar på båda sidorna.

Lägg selleriskivorna på en plåt och sätt in mitt i ugnen ca 1 timme.

Vänd selleriskivorna varje kvart.


Champinjonpastej:

Skala lök och vitlök, hacka löken och skiva vitlöken.

Ansa och skiva svampen.

Stek svamp, lök och vitlök i oljan tills det får fin färg.

Blanda i vinägern.

Häll kikärtorna i ett durkslag.

Skölj dem och låt rinna av.

Mixa svamp och lök tillsammans med kikärtorna till en slät kräm.

Smaka av med salt och peppar.

Häll krämen i en spritspåse.


Garnering:
Rosta nötterna i en torr stekpanna och grovhacka dem.

Skär mumsbitar av selleriskivorna.

Spritsa på champinjonpastejen, strö på pistagenötter och garnera med persilja.




Av Maria - 2 mars 2018 18:32




Antal: 15-20 frallor

Jäsning: 1-1½ timme + 40 minuter

Ugn: 225 grader, 30 minuter


Ingredienser:
25 g jäst

700 g fingervarmt vatten

2 smk olivolja

2 äggvitor

1 msk flytande honung

2 tsk salt

200 g rårismjöl

150 g bovetmjöl

50 g majsmjöl

50 g majsstärkelse

15 g nyponskalmjöl

35 g finmalet psylliumfrö

2 färska rödbetor

Valfritt mjöl till garnering


Gör så här:

Blanda ut jästen i vattnet tillsammans med olivolja, äggvitor och honung i en bunke eller degblandare med insats för kaksmet.

Blanda de torra ingredienserna för sig och vispa ordenligt samman degvätskan med elvisp, slev eller i degblandare med insats för kaksmet.

Fortsätt blanda någon minut.

Låt degen jäsa i 1-1½ timme till 50% större storlek.


Skala och riv rödbetorna grovt och blanda ner i degen.

Dela degen i ca 20 bitar, rulla med fuktade händer till avlånga frallor utan att knåda.

Placera ut på två plåtar med bakplåtspapper.

Låt jäsa ca 40 minuter, till ca 30% större storlek.


Skär ett snett snitt i frallorna med en vass kniv när de jäst färdigt och strö mjöl på ovansidan.

Grädda i mitten av ugnen i 225 grader i ca 30 minuter.

Ta ut bröden och låt svalna helt innan du serverar dem.


Tips:

Det går utmärkt att byta ut rivna rödbetor mot rivna morötter eller lingon.




Av Maria - 2 mars 2018 16:00

Ugn: 200 grader, 20-30 minuter


Ingredienser:
12 stora champinjoner eller portabello
1 "långt" paket chèvre, skala försiktigt av det yttersta skalet. Dela i bitar.
3-5 msk philadelphiaost
En nypa färsk persilja, grovt hackad
Salt & pepper
Honung att ringla på.


Gör så här:
Ta loss svampfötterna och finhacka, blanda med ost, persilja och kryddor och fyll dina svampar.

Ringla över honungen. 

Ugnsbaka i ca 200 grader i 20-30 min.

Ät som de är med lite god sallad, eller använd som tillbehör.

Av Maria - 2 mars 2018 15:15

Antal: 4-6 portioner

Ugn: 200 grader, ca 5-10 minuter


Ingredienser:

1/2 vitkålshuvud
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
2 dl grädde
1 dl creme fraiche
1 tsk sambal oelek
salt och peppar
riven ost


Gör så här:

Sätt ugnen på 200 grader.
Strimla vitkål och lök och hacka vitlök.

Fräs detta i rikligt med smör i en panna.

När kålen mjuknat häller du på grädde och creme fraiche samt kryddor (snåla inte med salt och peppar). Smaka av och låt puttra i ca 5-10 minuter.
Häll över vitkålsblandningen i en ugnsfast form och toppa med riven ost.

Gratinera i ca 20-25 minuter, tills gratängen fått fin färg.

Av Maria - 2 mars 2018 12:00

Ugn: 225 grader, 35-40 minuter


Ingredienser:

6 äpplen, normalstora

1½ dl ströbröd

Strösocker

Flytande milda

2½ dl vaniljvisp


Gör så här:

Skölj, skala och skiva äpplena.
Varva äpplen, ströbröd och socker i en smord ugnsform.

Avsluta med ett täcke av ströbröd.
Ringla över lite flytande Milda.
Grädda mitt i ugnen ca 35-40 min i 225 grader.
Vispa vaniljvispen tills den expanderat till att bli ca 7 dl.
Servera äppelkakan kall/ljummen med vaniljvispen.

Av Maria - 2 mars 2018 05:19




Antal: 4 portioner


Ingredienser:

700 g mjölig potatis

2 små citroner

4 kycklingbröstfiléer med skinn

3 dl syrad grädde 30%

65 g rucola


Gör så här:

Skala och koka potatisen i saltat vatten.

Riv skalet fint och pressa saften ur en citron.

Skär den andra i kvartar.

Bryn kyckling och citronkvartar i smör i en stekpanna.

Salta och peppra.

Häll 2½ dl syrad grädde runt kycklingen.

Tillsätt citronskalet och citronsaften.

Låt koka på svag värme under lock tills kycklingen har en innetemperatur på 70 grader, 10-15 minuter.

Häll av kokvattnet från potatisen.

Stöt potatisen tillsammans med resten av den syrade grädden, en klick smör, salt och peppar.

Servera med potatismos, sås och rocula.


Tips!

Spara och blanda i lite av potatiskoket för ett luftigare mos.




Av Maria - 1 mars 2018 16:15

Ugn: 200-230 grader, ca 40 minuter


Ingredienser:

Rödbetor skalade och delade
olja
salt & peppar
örter, jag tog basilika, kan skippas.
folie
fetaost
honung


Gör så här:
Blanda rödbetorna oljan och kryddan på ett folieark som du för ihop till ett litet paket.

Baka i ugnen på 200-230 grader i ca 40 minuter.

Öppna och krossa över feta och honung.

Om du vill att fetaosten också ska bakas så kör du in den öppnade paketet några minuter till i ugnen.

Av Maria - 1 mars 2018 15:45

Ingredienser:
250g torkade fikon
2,5 dl rött vin
1 dl råsocker (funkar även med vanligt eller en blandning)
75g cashewnötter


Gör så här:
Grovhacka nötterna och fikonen.

Koka ihop alla ingredienser i ca 10-15 minuter och häll upp på en ren burk med tätslutande lock.

Njut med din bästa ost!

Presentation


Hej & välkomna!
Det jag hade tänkt mig från början med den här bloggen var att föra in recept på sånt som intresserar oss här hemma. Men nu har det blivit mer som ett sätt att tömma bort en del recept jag har samlat på mig under ett antal år.

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31
<<< Mars 2018 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards