Alla inlägg under april 2018

Av Maria - 21 april 2018 10:00

Antal: 1 glas


Ingredienser:

2 cl färskpressad limesaft
1-2 tsk Rörsocker
mynta
3-4 limeisbitar, eller vanliga isbitar
kolsyrat vatten
4 cl ljus rom, valfritt


Gör så här:

Skär limen i klyftor och pressa ut saften i ett glas.

Använd gärna obesprutade lime.

Lägg i  klyftorna, rörsocker och mynta i glasen och krossa med en mortel.

Tillsätt isbitarna och krossa lite till med morteln.

Tillsätt kolsyrat vatten och ljus rom. 

Toppa med rörsocker och mynta.

Av Maria - 21 april 2018 08:45

Ingredienser:
400 g plommon
400 g äpplen
1½ dl vatten
½ citron, saften
400 g Syltsocker


Gör så här:

Skålla, skala och kärna ur plommonen.

Skär dem i bitar.

Skala, kärna ur och dela äpplena i mindre bitar.

Lägg plommon, äpplen, vatten och citron i en kastrull och sjud under lock i 5-10 minuter.

Tillsätt syltsocker och koka i ytterligare 2 minuter.

Ta grytan från värmen och skumma noga.

Häll upp marmeladen på varma, väl rengjorda burkar.

Förslut.

Förvara svalt.

Av Maria - 20 april 2018 15:45

Ingredienser:
1 kg tomater
1 citron, gärna obesprutad, rivet skal och saft
700 g Syltsocker


Gör så här:

Skålla och skala tomaterna.

Ta bort blomfästet.

Skär tomaterna i bitar.

Blanda samtliga ingredienser i en kastrull och koka i 7-10 minuter under omrörning.

Ta grytan från värmen.

Skumma väl.


Häll upp på varma, väl rengjorda burkar.

Förslut.

Förvara svalt. 

Av Maria - 20 april 2018 15:30

Antal: 4 portioner


Ingredienser:

Sallad:

1 burk kikärtor (kokta)
1 msk olivolja
0,25 tsk salt
0,5 tsk rökt paprikapulver
80 g salladsmix (valfri) 

150 g tomat
0,5 gurka
0,5 rödlök (liten)


Dressing:

1 avokado

4 msk färska örter (blandade, hackade, t.ex basilika, persilja och gräslök)
2 msk citron (saften)
1 msk olivolja
0,5 klyfta vitlök
1 dl vatten
0,5 msk agavesirap (eller lönnsirap)
0,5 tsk salt
svartpeppar


Till servering:

12 färska basilikablad (valfritt)

ätbara blommor (valfritt)


Gör så här:

Häll av spadet från kikärtorna och fräs dem tillsammans med olivolja, salt och rökt paprikapulver i en stekpanna på medelvärme i 7-8 minuter.

Rör om ofta.

Ta stekpannan av värmen när de fått en gyllenbrun krispig yta och ställ åt sidan.


Förbered salladen:

Hacka sallad, tomat, gurka och rödlök och arrangera på ett fat.


Gör dressingen:

Mixa alla ingredienser (t.ex. i en höghastighetsmixer) tills dressingen är slät.

Tillsätt ev. lite mer vatten om det behövs.

Smaka av med salt och svartpeppar.


Servera salladen tillsammans med kikärtor, dressing och ev. garnering.

Av Maria - 20 april 2018 13:00

Antal: 4 portioner

Ugn: 200 grader, 12 minuter


Ingredienser:

4 msk hallonsylt

1 ägg

2 äggulor

1 msk strösocker

75 g smör

25 g ljus choklad

75 g mörk choklad


Gör så här:

Sätt ugnen på 200 grader.

Lägg 1 msk hallonsylt i botten på 4 smorda ugnssäkra portionsformar.

Vispa ägget, äggulorna samt sockret med elvisp ca 10 minuter.

Smält smöret tillsammans med de båda chokladsorterna.

Blanda försikigt i det smälta smöret och chokladen i äggsmeten.

Häll smeten i formarna.

Grädda mitt i ugnen ca 12 minuter.

Servera direkt med en klick grädde eller vaniljglass.

Av Maria - 20 april 2018 12:30

Antal: ca 50 stycken

Ugn: 200 grader, 7-8 minuter


Ingredienser:

2 hårdkokta äggulor

2 råa äggulor

1 dl strösocker

150 g rumsvarmt smör

5 dl (300 g) vetmjöl

½ tsk hjorthornssalt


Garnering:

1 uppvispad äggvita

Pärlsocker


Gör så här:
Sätt ugnen på 200 grader.

Arbeta samman de kokta och råa äggulorna.

Tillsätt socker och smör och blanda till en jämn smet, gärna med elvisp.

Blanda mjöl och hjorthornssalt och arbeta ner i äggkrämen till en deg.

Ta upp degen på mjölat bakbord.

Dela den i fem bitar som i sin tur delas i 10 bitar.

Rulla ut varje bit till en längd ca 15 cm och forma till kringlor.

Vänd kringlorna i uppvispad äggvita och pärlsocker och lägg dem efterhand på plåt täckt med bakplåtspapper.

Grädda mitt i ugnen tills de är svagt gyllengula, 7-8 minuter.

Av Maria - 20 april 2018 08:30

Antal: ca 30 stycken

Ugn: 175 grader, ca 12 minuter


Ingredienser:
200 g smör

2 dl socker

2 ägg

100 g vit choklad

2 dl torkade tranbär

6 dl vetemjöl

1 tsk bakpulver

2 tsk vaniljsocker


Gör så här:

Rör smör och socker krämigt.

Tillsätt ägget och blanda ordentligt.

Hacka chokladen och rör ner den i tranbären.

Blanda ner mjöl, bakpulver och vaniljsocker.

Rulla degen till bollar.

För att få bra storlek på bollarna kan man dela degen i 4 delar och sedan göra 7-8 bollar av varje del.

Då vet man att de är ungefär lika stora.

Lägg bollarna på en plåt med bakplåtspapper och platta till dem något.

Grädda i 175 grader i ca. 12 minuter.

Kaffe gifter sig perfekt med dessa ganska söta kakor!

Av Maria - 19 april 2018 16:45

Ingredienser:

Rostat bröd

räkor med skal

1 del majonäs

2 delar cream fraiche (fet!)

finhackad rödlök

dill

salt och peppar

sallad och citron till dekoration


Gör så här:
Rosta brödet och låt svalna.

Skala räkorna.

Blanda majonäs med cream fraiche, hackad rödlök samt dill.

Smaka av med salt och peppar.

Lägg räkorna i röran.

Lägg ett salladsblad på varje brödbit, lägg på en klick räkröra och dekorera med en citronskiva.

Presentation


Hej & välkomna!
Det jag hade tänkt mig från början med den här bloggen var att föra in recept på sånt som intresserar oss här hemma. Men nu har det blivit mer som ett sätt att tömma bort en del recept jag har samlat på mig under ett antal år.

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30
<<< April 2018 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards