Alla inlägg under april 2018
Ingredienser:
1 1/2 kg äpplen
5 dl Strösocker
1 dl vatten
pressad saft av 2 citroner
1 krm askorbinsyra
1 krm natriumbensoat
Gör så här:
Skala, klyfta och kärna ur äpplena.
Lägg dem i en gryta tillsammans med sockret och häll över vatten och citronsaft.
Koka upp på svag värme, skumma och låt äpplena sjuda i cirka 20 minuter.
Rör om då och då.
Vispa äpplena till mos.
Rör ut askorbinsyran och natriuembensoat i lite mos och blanda ner i moset.
Häll upp på varma, väl rengjorda burkar och förslut.
Förvara kallt.
Ugn: 200 grader, ca 40 minuter
Ingredienser:
2 ägg
1½ dl Rörsocker Fairtrade
2 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
2 tsk Vaniljsocker
3/4 dl hett vatten
2 äpplen
Garnering:
2 dl blåbär
3 msk Rörsocker Fairtrade
½tsk kanel
Gör så här:
Vispa äggen och rörsockret pösigt.
Blanda mjöl, bakpulver och vaniljsocker och vänd ner i smeten.
Tillsätt vattnet. Skala och klyfta äpplena och lägg dem i smeten.
Häll smeten i en smord form med löstagbar kant.
Strö blåbären uppe på kakan.
Blanda rörsocker med kanel och strö det över blåbären.
Grädda kakan mitt i ugnen i 200 °C i cirka 40 minuter.
Servera med vaniljsås eller glass.
Ingredienser:
400 g gula cocktailtomater
4 msk vatten
3 msk limesaft
190 g (2 1/4 dl) Syltsocker
15 blad färsk basilika
Gör så här:
Skölj och skär tomaterna i bitar och lägg i en kastrull.
Tillsätt vatten, limesaft och koka i 5 minuter.
Häll i syltsockret och koka ytterligare 5 minuter.
Tillsätt basilika.
Ta kastrullen från värmen.
Skumma väl.
Häll upp på varm, väl rengjord burk.
Förslut.
Förvara svalt.
Ugn: 110 grader, ca 3 timmar
Ingredienser:
Sätt ugnen på 110°C.
Börja med att tvätta tomaterna noggrant.
Halvera tomater och lägg på en plåt eller ugnsform.
Dela vitlök i tunna skivor och strö över tomaterna.
Strö över muscovadorörsocker och salt och ringla över ca 3 msk olivolja.
Torka i mitten av ugnen i 110°C i ca 3 timmar.
Sterielisera en lufttät glasburk och lägg i tomaterna.
Täck med olja.
Förvara i kylskåp.
Hållbarhet ca 1 vecka.
Antal: 4 portioner
Ugn: 220 grader, ca 10 minuter
Ingredienser:
500 g torskfilé (fryst och tinad)
3 dl pankoströbröd
1 kruka färsk dill (spara lite till garnering)
1 kruka färsk dragon
3 msk dijonsenap
150 g lagrad ost
600 g potatis, skalad
½ rotselleri, skalad och grovt skuren
3 dl grädde
2 dl mjölk
50 g smör
dijonsenap
rapsolja
salt
Gör så här:
Sätt ugnen på 220 grader.
Salta torsken runt om och låt stå i 15 minuter.
Mixa panko, dill och dragon i en liten matberedare.
Lägg i skål och vänd runt med dijonsenap och ost.
Torka torskfiléerna torra med hushållspapper.
Lägg dem i en ugnsform.
Pensla dem med lite rapsolja och täck med den gröna örtblandningen.
Tillaga i ugnen ca 10 minuter.
Skala och skär potatis och rotselleri i bitar.
Koka dem mjuka i lättsaltat vatten.
Häll av och pressa ner i en skål.
Koka upp grädde, mjölk och smör i en kastrull.
Vispa ner blandningen i den pressade potatisen och rotsellerin.
Smaka av med salt och dijonsenap.
Bottna en tallrik med krämen, toppa med bakad torsk och garnera med dill.
Ugn: 175 grader, ca 30 minuter
Ingredienser:
1½ liter (750 g) plommon
3/4 dl Farinsocker
1 tsk Vaniljsocker
Deg:
3 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
3/4 dl Strösocker
125 g smör eller margarin i bitar
1 ägg
1 dl mjölk
Garnering:
1 msk Florsocker
1 krm mald kanel
Gör så här:
Skölj, halvera och kärna ur plommonen.
Lägg plommonen, med runda sidan ner, i en ugnssäker form.
Strö på farinsocker.
Blanda mjöl, bakpulver och socker i en skål.
Tillsätt margarinet och arbeta det med fingrarna tills allt är en smulig massa.
Tillsätt ägg och mjölk och rör om tills det är en slät smet.
Klicka ut smeten över plommonen.
Grädda mitt i ugnen i 175 °C i cirka 30 minuter.
Blanda florsocker och kanel och dofta över vid serveringen.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
4 bitar färsk lax, á 175 g
4 msk BBQ oil
800 g färskpotatis, tvättad och borstad
Smör
Flingsalt
Dill
Spröda salladsblad
Aioli
Gör så här:
Lägg laxen i en plastpåse, häll på grillolja och låt marinera i ungefär en timme.
Koka potatisen i rejält, saltat vatten med mycket dill tills den är klar med fortfarande spänstig.
Låt laxen rinna av och grilla den sedan på het grill.
Slå av vattnet från potatisen ohc låt ånga av någon minut, lägg i klick smör, 1 nypa flingsalt och generöst med dillvippor.
Servera laxen med aioli, potatis och lite salladsblad.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
600 g rödspättafiléer
900 g fast potatis
1 vitlöksklyfta
½ purjolök
1 citron
1 kruka salvia
250 g körsbärstomater
1 msk olivolja
1 dl urkärnade svarta oliver
½ dl vatten
salt och peppar
ca 5 msk vetemjöl
2 msk smör eller margarin
Gör så här:
Tina fisken.
Skala och koka potatisen i saltat vatten.
Skala och skiva vitlöken tunt.
Ansa och finstrimla purjolöken och riv skalet av citronen.
Strimla salviabladen och dela tomaterna i halvor.
Hetta upp olivoljan i stekpannan, fräs citronskal, vitlök och purjolök ca 1 minut utan att löken tar färg. Pressa över citronsaften och blanda ner salvia, tomater, oliver och vatten.
Låt det bli varmt.
Blanda 1½ tsk salt, 2 krm svartpeppar och vetemjöl.
Vänd fisken i mjölblandningen och stek den i en stekpanna i matfettet.
Pressa potatisen och servera den med fisken och skeda över olivskyn.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | |||||||||
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | |||
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | |||
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | |||
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | |||
30 | |||||||||
|