Direktlänk till inlägg 31 januari 2018
Ugn: 225 grader, ca 30 minuter
Ingredienser:
1 kg malet kött
150 g bakad leverpastej
4 msk ströbröd
2½ dl buljong
2½ dl grädde
4 msk hackad gul lök
4 ägg
300 g färska champinjoner
Ev. 1 krossad vitlöksklyfta
1 kryddmått salvia
3 kryddmått italiensk salladskrydda
Salt
Vitpeppar
1 paket bacon
Smör eller margarin till stekning
Gör så här:
Putsa champinjonerna och fräs halva mängden i lite matfett.
Finhacka resten av svampen och fräs det för sig.
Blanda ströbröd, buljong, grädde och ägg och låt det svälla en stund innan det blandas med köttfärsen, den hackade brynta svampen löken, den mosade leverpastejen och kryddorna.
Forma sedan en avlång limpa och lägg den på smort ugnssäkert fat eller i en mindre långpanna.
Skåra färsen lätt på längden så att den ser ut som en stor kaffeböna.
Klä allt utom skåran med baconskivorna.
Sätt i fatet i mitten av ugnen i 225 grader och låt färsen steka ca 30 minuter.
Ös under tiden med skyn som bildas.
Passa färsen - så här god mat är det synt att steka för länge. Ca 5 minuter innan färsen är färdig, (pröva med en sticka) fyller man skåran med de hela brynta champinjonerna.
Den fina färsen äts lämpligen med kokt potatis, brysselkål och ev någon gelé eller lingon.
Servera skyn som sås.
Köksalmanack, 1981
Antal: 4 portioner Ingredienser: 500 g frysta blomkålsbuketter2 msk margarin3 msk vetemjöl3 dl mjölk3 msk persilja, hackad 400 g stekfläsksaltpeppar Tillbehör:potatis, kokt Gör så här: Ge blomkålen ett hastigt uppkok i lättsaltat vatten...
Antal: 4 portioner Ingredienser: 1 dl mango chutney1 dl Heinz chilisås0,5 dl citron, saftev en liten bit färsk pepparfruktsaltpeppar Gör så här: Mixa ingredienserna till såsen med hjälp av stavmixer.Smaka av såsen med salt och peppar....
Antal: 6 portioner Ingredienser: 800 g nötfärs1 lök (stor)2 klyftor vitlök3 msk tomatpuré2 msk soja 2 msk balsamvinäger2 msk kalvfond1 burk krossade tomater1 burk körsbärstomater1 dl vattensaltsvartpeppar (från kvarn)ca 2 tsk torkad timjan...
Antal: 12 stycken Ugn: 175 grader, ca 30 minuter Ingredienser:Muffins: ca 5 bananer200 g kokosolja1 dl agavesirap1 tsk salt1 tsk vaniljpulver 1 tsk malen kanel4 ägg3 dl grahamsmjöl2 dl mandelmjöl2 dl havregryn1 dl kokossocker2 tsk bakpulver...
Antal: 4 portioner Ingredienser: 500 g kycklinglårfilé50 g smör350 g purjolök2 gula lökar2 dl syltlök 1 msk torkad dragon4 msk dijonsenap4 dl kycklingbuljong, utspädd4 dl vispgrädde1 kruka färsk dragon, bladen, grovt hackade1 fänkål2 msk oliv...
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | |||
8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | |||
15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | |||
22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | |||
29 | 30 | 31 | |||||||
|