Alla inlägg under maj 2018
Antal: 10 tortillas
Ingredienser:
400 g vatten, kallt
1 tsk bakpulver
50 g rismjöl
150 g majsmjöl
0,5 tsk salt
30 g fiberhusk
majsmjöl, till utbakning
Gör så här:
Blanda alla ingredienser till en jämn smet.
Låt degen svälla i 15 minuter.
Dela upp degen i 10 bitar och kavla ut dem tunt på underlag mjölat med majsmjöl.
Stek tortillabröden på hög värme i en torr stekpanna på båda sidor ett par minuter, tills de har fått färg och känns lätta.
Lägg dem ovanpå varandra på en tallrik och täck genast med bakduk för att de inte ska torka ut.
Ingredienser:
2 kg syrligt äpple
1 l vatten
9 dl strösocker, per liter avrunnen saft
2 msk torkad timjan
Gör så här:
Skär äpplena i sockerbitsstora bitar och koka upp vattnet i en stor gryta.
Lägg frukten i det kokande vattnet och koka under lock i cirka 10 minuter tills frukten har blivit mjuk. Häll sedan massan i en silställning över en bunke och låt självrinna i cirka 30 minuter.
Mät upp saften från bunken.
För varje liter saft ska 9 deciliter socker tillsättas.
Koka saftblandningen i två minuter utan lock i grytan.
Lyft bort grytan från värmen och tillsätt lite socker i taget och tillsätt sedan timjan.
Rör om tills sockret har lösts upp.
Värm upp saften igen och låt koka kraftigt utan lock och utan att röra i 10 minuter.
Gör sedan ett geléprov:
Doppa en matsked i gelékoket och håll sedan upp den.
De sista dropparna som lämnar skeden ska vara geléaktiga.
Koka eventuellt ytterligare några minuter.
Ta grytan från värmen och låt stå cirka 5 minuter.
Ös upp gelén i rena glasburkar och förslut.
Kyl till sist burkarna.
Måndag:
Morotsoppa
Tisdag:
Kasslergratäng
Onsdag:
Panerad fisk med mos och kall sås
Torsdag:
Pyttipanna med rödbetor och ägg
Fredag:
Vegetarisk burgare med vaxbonör
Lördag:
Palak paneer
Söndag:
Tjocka revben, potatis och sås
Måndag:
Falsk fläskfilé, sås, potatis, gelé och inlagd gurka
Tisdag:
Torsk i ugn med god sås över och potatismos
Onsdag:
Chipsgratäng
Torsdag:
Senapspanerad falukorv med mos
Fredag:
Langos
Lördag:
Kotlettgratäng med hasselbackspotatis
Söndag:
Köttfärssås med spaghetti
Måndag:
Älgskavsgryta med potatisbullar
Tisdag:
Lax, pressad potatis och dill-& citronsås
Onsdag:
Makaronipudding med skinka
Torsdag:
Kycklingpinnar och nudlar, sötsur sås och currysås
Fredag:
Hamburgare, bröd och potatisskivor
Lördag:
Köttgryta med potatis
Söndag:
Köttfärssås och pasta
Måndag:
Zucchinipasta med champinjoner och kyckling
Tisdag:
Fisk med räksås
Onsdag:
Linssoppa
Torsdag:
Morot- och sötpotatissoppa
Fredag:
Vegetarisk färs i spenat och kokossås
Lördag:
Hemmagjord hamburgertallrik
Söndag:
Köttbullar med pasta
Måndag:
Broccolipaj med paprika och rödlök
Tisdag:
Pastapytt med kassler och naturell yoghurt
Onsdag:
Favorit-fisksoppan
Torsdag:
Stekt lövbiff med nypotatis, gräddfil, gurka och gräslök
Fredag:
Helgrillad fläskytterfilé med rostad färskpotatis och melonsallad
Lördag:
Färsfyllda paprikor med ris och gräddig tomatsås
Söndag:
Antal: 55-60 stycken
Ugn: 200 grader, ca 15 minuter
Ingredienser:
Mördeg:
200 g smör eller margarin
200 g vetemjöl
1 tsk vaniljsocker
Mandelmassa:
100 g sötmandel
100 g socker
½ äggvita
Fyllning:
200 g sötmandel
200 g socker, knappt
2 msk apelsinmarmelad (mest skal)
2 äggvitor
Röd karamellfärg
Glasyr:
Florsocker
Vatten
Gör så här:
Blanda och arbeta ihop allt till mördegen.
Till mandelmassan skållas och mals mandeln och blandas med socker och äggvita.
Arbeta sedan ihop mandelmassa och mördeg till en deg, som får vila på kall plats.
Fyllning:
Skålla och mal mandeln.
Låt sedan gärna torka lite.
Blanda mandel, socker och apelsinmarmelad, rör ner äggvitorna och färga massan svagt röd.
Dela degen i två delar och kavla ut var del till en kaka ca 30*20 cm.
Dela den tvärs över.
Bred ut fyllningen i ett jämnt lager över varje del och rulla ihop.
Det blir 4 ganska tjocka rullar, som får bli lika långa som plåten (40-45 cm).
Lägg 2 rullar med skarven nedåt på varje plåt och grädda dem vid 200 grader tills de har svagt ljusbrun färg och börjar småspricka, ca 15 minuter.
Rör ut florsockret med lite vatten och glasera de nygräddade rullarna, som sedan får svalna på plåten och skärs i sneda bitar när de är halvljummna.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | ||||
7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | |||
14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | |||
21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | |||
28 | 29 | 30 | 31 | ||||||
|