Alla inlägg under maj 2018

Av Maria - 22 maj 2018 09:30

Antal: 10 tortillas


Ingredienser:

400 g vatten, kallt
1 tsk bakpulver
50 g rismjöl
150 g majsmjöl
0,5 tsk salt 

30 g fiberhusk

majsmjöl, till utbakning


Gör så här:

Blanda alla ingredienser till en jämn smet.
Låt degen svälla i 15 minuter.
Dela upp degen i 10 bitar och kavla ut dem tunt på underlag mjölat med majsmjöl. 

Stek tortillabröden på hög värme i en torr stekpanna på båda sidor ett par minuter, tills de har fått färg och känns lätta.
Lägg dem ovanpå varandra på en tallrik och täck genast med bakduk för att de inte ska torka ut.

Av Maria - 22 maj 2018 07:30

Ingredienser:

2 kg syrligt äpple
1 l vatten
9 dl strösocker, per liter avrunnen saft
2 msk torkad timjan


Gör så här:

Skär äpplena i sockerbitsstora bitar och koka upp vattnet i en stor gryta.
Lägg frukten i det kokande vattnet och koka under lock i cirka 10 minuter tills frukten har blivit mjuk. Häll sedan massan i en silställning över en bunke och låt självrinna i cirka 30 minuter.
Mät upp saften från bunken.

För varje liter saft ska 9 deciliter socker tillsättas.

Koka saftblandningen i två minuter utan lock i grytan.

Lyft bort grytan från värmen och tillsätt lite socker i taget och tillsätt sedan timjan.

Rör om tills sockret har lösts upp.
Värm upp saften igen och låt koka kraftigt utan lock och utan att röra i 10 minuter.


Gör sedan ett geléprov:

Doppa en matsked i gelékoket och håll sedan upp den.

De sista dropparna som lämnar skeden ska vara geléaktiga.


Koka eventuellt ytterligare några minuter.

Ta grytan från värmen och låt stå cirka 5 minuter.
Ös upp gelén i rena glasburkar och förslut.

Kyl till sist burkarna.

Av Maria - 21 maj 2018 13:00

Måndag:

Morotsoppa


Tisdag:

Kasslergratäng


Onsdag:

Panerad fisk med mos och kall sås


Torsdag:

Pyttipanna med rödbetor och ägg


Fredag:

Vegetarisk burgare med vaxbonör


Lördag:

Palak paneer


Söndag:

Tjocka revben, potatis och sås

Av Maria - 21 maj 2018 12:45

Måndag:

Falsk fläskfilé, sås, potatis, gelé och inlagd gurka


Tisdag:

Torsk i ugn med god sås över och potatismos


Onsdag:

Chipsgratäng


Torsdag:

Senapspanerad falukorv med mos


Fredag:

Langos


Lördag:

Kotlettgratäng med hasselbackspotatis


Söndag:

Köttfärssås med spaghetti

Av Maria - 21 maj 2018 11:45

Måndag:
Älgskavsgryta med potatisbullar


Tisdag:
Lax, pressad potatis och dill-& citronsås


Onsdag:

Makaronipudding med skinka


Torsdag:

Kycklingpinnar och nudlar, sötsur sås och currysås


Fredag:

Hamburgare, bröd och potatisskivor


Lördag:

Köttgryta med potatis


Söndag:

Köttfärssås och pasta

Av Maria - 21 maj 2018 08:45

Måndag:

Zucchinipasta med champinjoner och kyckling


Tisdag:

Fisk med räksås


Onsdag:

Linssoppa


Torsdag:

Morot- och sötpotatissoppa


Fredag:

Vegetarisk färs i spenat och kokossås


Lördag:

Hemmagjord hamburgertallrik


Söndag:

Köttbullar med pasta

Av Maria - 20 maj 2018 16:38

Antal: 55-60 stycken

Ugn: 200 grader, ca 15 minuter


Ingredienser:

Mördeg:

200 g smör eller margarin

200 g vetemjöl

1 tsk vaniljsocker


Mandelmassa:
100 g sötmandel

100 g socker

½ äggvita


Fyllning:

200 g sötmandel

200 g socker, knappt

2 msk apelsinmarmelad (mest skal)

2 äggvitor

Röd karamellfärg


Glasyr:

Florsocker

Vatten


Gör så här:
Blanda och arbeta ihop allt till mördegen.

Till mandelmassan skållas och mals mandeln och blandas med socker och äggvita.

Arbeta sedan ihop mandelmassa och mördeg till en deg, som får vila på kall plats.


Fyllning:

Skålla och mal mandeln.

Låt sedan gärna torka lite.

Blanda mandel, socker och apelsinmarmelad, rör ner äggvitorna och färga massan svagt röd.


Dela degen i två delar och kavla ut var del till en kaka ca 30*20 cm.

Dela den tvärs över.

Bred ut fyllningen i ett jämnt lager över varje del och rulla ihop.

Det blir 4 ganska tjocka rullar, som får bli lika långa som plåten (40-45 cm).

Lägg 2 rullar med skarven nedåt på varje plåt och grädda dem vid 200 grader tills de har svagt ljusbrun färg och börjar småspricka, ca 15 minuter.


Rör ut florsockret med lite vatten och glasera de nygräddade rullarna, som sedan får svalna på plåten och skärs i sneda bitar när de är halvljummna.

Presentation


Hej & välkomna!
Det jag hade tänkt mig från början med den här bloggen var att föra in recept på sånt som intresserar oss här hemma. Men nu har det blivit mer som ett sätt att tömma bort en del recept jag har samlat på mig under ett antal år.

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31
<<< Maj 2018 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards