Alla inlägg under september 2018
Antal: 3 limpor
Ugn: 175 grader, ca 1 timme
Ingredienser:
1-2 msk smör (till formarna)
2 dl grahamsmjöl
3 dl havrekross
3 dl havregryn
6 dl grovt rågmjöl
9 dl vetemjöl
2 tsk salt
6 tsk bikarbonat
3 dl mörk sirap
13 dl filmjölk
Topping (Valfritt):
Havregryn
Pumpakärnor
Vallmofrö
Sesamfrön
Gör så här:
Sätt ugnen på 175 grader varmluft.
Smöra tre brödformar med smör.
Blanda alla torra ingredienser i en skål, rör om med en gaffel.
Tillsätt sirap samt filmjölk och rör om till en jämn smet.
Fördela smeten i de tre brödformarna.
Toppa eventuellt bröden med frön.
Grädda bröden näst längst ner i ugnen i cirka 1 timme.
Ta ut bröden ur formarna och låt svalna under bakduk på galler.
Antal: 2 glas
Ingredienser:
1 avocado
Saft av ½ citron eller lime
2 msk florsocker
3 dl naturell yoghurt
1 dl mjölk
Gör så här:
Skär fruktköttet från avocadon i stora bitar och mixa det väl med citron, florsocker, yoghurt och mjölk.
Servera abacaten i skål och ät den med sked till frukost eller brunch eller servera den i glas som mellanmål.
Om du vill dricka abacaten med sugrör kan du ta lite mindre yoghurt och lite mera mjölk.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
250 g risnudlar
2 vitlöksklyftor
1 spansk peppar
2 morötter
½ påse (á 125g) salladslök
280 g böngroddar
1 lime
2 msk asiatisk fisksås
2 msk strösocker
1 msk olja
salt
2 ägg
280 g skalade räkor
Till servering:
1 dl jordnötter och 1 lime
Gör så här:
Koka nudlarna enligt anvisning på förpackningen.
Skala och hacka vitlöken.
Dela, kärna ur och finstrimla spansk peppar.
Skala och strimla morötterna.
Ansa och strimla salladslöken.
Skölj böngroddarna och låt dem rinna av.
Pressa saften ur en lime i en skål.
Blanda limesaft, fisksås och socker i skålen.
Stek vitlök, chili och morötter i oljan i ca 3 minuter i en wok eller en stor stekpanna.
Krydda med salt.
Tillsätt böngroddarna och hälften av salladslöken.
Sänk värmen och knäck ett ägg i taget i pannan.
Rör runt medan äggen stelnar.
Låt räkorna rinna av.
Tillsätt nudlarna och räkorna i pannan och rör runt.
Tillsätt fisksåsblandningen och blanda väl.
Låt allt bli varmt.
Servera nudelwoken med hackade jordnötter, resten av salladslöken och limeklyftor.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
Havrerisotto:
2 schalottenlökar
1 klyfta vitlök
neutral olja, till stekning
4 dl Frebaco Kvarn Svenskt Havreris
2 dl vitt vin (torrt)
1,5 msk koncentrerad grönsaksfond
5 dl vatten
3 dl parmesanost, finriven
salt
peppar
Citronstekt lax:
4 laxfiléer
2 msk smör
2 citroner
Servering:
rucolasallad
färsk dill
parmesanost
Gör så här:
Havrerisotto:
Koka havreriset i vatten 4 minuter kortare än anvisningen på förpackningen.
Skölj det sedan direkt i kallt vatten.
Skala och hacka schalottenlök och vitlök.
Svetta i en stor kastrull eller gryta tillsammans med lite olja.
Tillsätt vin och havreris.
Låt vätskan koka bort.
Koka upp vatten och grönsaksfond i en separat kastrull.
Tillsätt lite i taget i havreriset under omrörning tills du fått önskad konsistens på havrerisotton.
Riv parmesanosten fint och rör ner i den varma risotton.
Smaka av med salt och peppar.
Citronstekt lax:
Dela citronerna på hälften och lägg i en het panna tills de börjar få färg.
Klicka i smöret och stek laxfiléerna på hög värme.
Ös laxen med smöret tills den är lagom stekt, det tar ca 3 minuter.
Servera laxen på en bädd av havrerisotton.
Pressa över stekt citron och toppa ruccola, dill och finriven parmesan.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
Sallad:
1 burk kikärtor (kokta)
1 msk olivolja
0,25 tsk salt
0,5 tsk rökt paprikapulver
80 g salladsmix (valfri)
150 g tomat
0,5 gurka
0,5 rödlök (liten)
Dressing:
1 avokado
4 msk färska örter (blandade, hackade, t.ex basilika, persilja och gräslök)
2 msk citron (saften)
1 msk olivolja
0,5 klyfta vitlök
1 dl vatten
0,5 msk agavesirap (eller lönnsirap)
0,5 tsk salt
svartpeppar
Till servering:
12 färska basilikablad (valfritt)
ätbara blommor (valfritt)
Gör så här:
Häll av spadet från kikärtorna och fräs dem tillsammans med olivolja, salt och rökt paprikapulver i en stekpanna på medelvärme i 7-8 minuter.
Rör om ofta.
Ta stekpannan av värmen när de fått en gyllenbrun krispig yta och ställ åt sidan.
Förbered salladen:
Hacka sallad, tomat, gurka och rödlök och arrangera på ett fat.
Gör dressingen:
Mixa alla ingredienser (t.ex. i en höghastighetsmixer) tills dressingen är slät.
Tillsätt ev. lite mer vatten om det behövs.
Smaka av med salt och svartpeppar.
Servera salladen tillsammans med kikärtor, dressing och ev. garnering.
Antal: 6 portioner
Ugn: 175 grader, 10-15 minuter
Ingredienser:
7 kanelbullar, ej dagsfärska
3 dl mjölk [300 g]
3 dl vispgrädde [300 g]
2 dl rörsocker, strö [180 g]
2 ägg [110 g]
2 msk vaniljsocker [30 g]
Att strö över:
½ dl rörsocker, strö [45 g]
2 dl mandelspån [60 g]
Servering:
Vaniljglass
Gör så här:
Sätt ugnen på 175 grader och varmluftsfunktion.
Blanda ihop mjölk, grädde, ägg, socker och vaniljsocker i en bunke med en visp.
Skär kanelbullarna i bitar och lägg dem i bunken, låt stå i ca 10-15 minuter.
Häll upp i en ugnssäker form och strö över socker och mandelspån.
Ställ i ugnen och grädda 35-40 minuter.
Låt svalna och servera med vaniljglass.
Ingredienser:
1 kg björnbär
1/2 kg Syltsocker
1 msk vatten
Smaksättning:
1 dl Mörkt Muscovadorörsocker
Gör så här:
Rensa och skölj bären.
Lägg bär, syltsocker och vatten i en kastrull.
Tillsätt mörkt muscovadorörsocker efter eget tycke.
Låt koka i 5-7 minuter.
Skumma.
Häll upp sylten på varma och väl rengjorda burkar.
Förslut.
Förvara svalt.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
4 kycklingfiléer
2 paprikor, röd och gul
1 stor rödlök
Olja till stekning
3 dl grädde
3 msk mango chutney
1 tsk sambal oelek
Salt
Peppar
Gör så här:
Strimla kyckling, paprika och rödlök.
Stek allt det strimlade i olja i en rymlig panna.
Vispa ihop grädde, mango chutney och sambal oelek i en skål.
Häll över i pannan och låt puttra några minuter.
Smaka av med salt och peppar.
Matvete och sallad till.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | ||||||||
3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | |||
10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | |||
17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | |||
24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | |||
|