Alla inlägg under september 2018

Av Maria - 21 september 2018 06:00

Antal: 4 portioner


Ingredienser:

700 g potatis, mjölig
1 dl potatismjöl
3 äggulor
50 g brynt smör
1 tsk salt
400 g rimmat fläsk
1 gul lök
smör till stekning
2 tsk kryddpeppar, mald
Rårörda lingon
Brynt smör


Gör så här:

Skala och koka potatisen.
Pressa den genom en potatispress och låt svalna lite.
Rör i potatismjöl, äggulor, brynt smör och salt.

Blanda till en smidig smet.
Skär fläsket i små bitar och hacka löken.

Bryn allt i smör i en stekpanna.

Blanda i kryddpeppar.

Låt svalna.


Koka upp rikligt med saltat vatten i en stor kastrull.
Rulla ut potatisdegen till en rulle och skär ca 2 cm tjocka skivor. Ca 16 stycken.
Gör en fördjupning i varje bit och fyll med fläsk och lökfyllning.
Vik över degen över fyllningen och forma till bollar.
Koka kroppkakorna några i taget, ca 5-6 minuter tills de flyter upp.

Fånga upp med en hålslev.
Servera rykande heta med brynt smör och rårörda lingon.

Du kan också steka några fläskskivor att servera till.

Av Maria - 21 september 2018 05:45

Ingredienser:

1 tsk svartpeppar (hel)
1 tsk grönpeppar (hel)
1 tsk rosépeppar (hel)
2 schalottenlökar
2 msk smör
1 msk tomatpuré
2 dl vispgrädde
1 dl vatten
1 msk soja
1 msk oxfond
1 tsk maizena
1 krm salt


Gör så här:

Stöt pepparkornen i en mortel.
Skala och finhacka löken.
Fräs peppar och lök i smöret.
Tillsätt tomatpurén och låt fräsa ett par minuter.
Tillsätt grädde, vatten, soja och fond.
Sjud såsen ca 10 minuter.
Tillsätt maizena och låt koka upp.

Smaka av med salt.

Av Maria - 20 september 2018 16:30

Antal: 4 portioner


Ingredienser:
4 kycklingfiléer, delade i mindre bitar
1 tsk salt
1 apelsin, rivet skal och saften
1 lime, rivet skal och saften
2 dl crème fraiche
1 msk konc kycklingfond
1 tsk soja
1 msk honung
1-2 tsk sambal oelek


Gör så här:

Bryn kycklingen i en stekpanna eller gryta.

Salta.

Vispa ihop crème fraiche med fruktskal, fruktsaft, kycklingfond, soja, honung och sambal oelek.

Slå såsen över kycklingen och låt koka i 5-10 minuter (beroende på storleken på kycklingbitarna.
Servera med lättstekta grönsaker, som idag bestod av vitkål, rödkål, sockerärtor, paprika och salladslök. Servera gärna bulgur till.

Av Maria - 20 september 2018 16:30

Antal: 1 glas


Ingredienser:
2 tsk rårörda lingon
4 cl Martini Rosso
is
sodavatten


Gör så här:

Lägg rårörda lingon i botten på glaset.

Fyll det med is.

Häll sedan i Martini Rosso och fyll på med sodavatten.

Servera eventuellt med en drinkpinne, så kan man rör om om man så önskar.

Av Maria - 20 september 2018 16:30

Antal: 4 portioner


Ingredienser:
2-3 äpplen i kärnfria bitar
25 g smör
2 msk sirap
1 tsk kanel
1 tsk malen ingefära


Gör så här:

Smält smöret och tillsätt sirap och kryddor.

Lägg i äpplebitarna och låt dem bli lite mjuka.

Servera äpplena varma med kall vaniljglass.

Av Maria - 20 september 2018 16:15

Ugn: 175 grader, 30 minuter


Ingredienser:

5 dl fiberhavregryn
5 dl dinkel-/rågflingor
100 g valfria hackade nötter (mandel, hasselnötter, valnötter, naturella cashewnötter)
2 dl solros-/pumpakärnor
1 dl kokosflingor
1 dl hela linfrö
1 dl råsocker el. ½ dl honung
2 dl vatten (ljummet om du tar honung)
½ dl neutral olja
Ev. 2 dl torkad frukt


Gör så här:
Sätt ugnen på 175°.

Blanda allt utom vätskorna på en långpanna utan papper, men vill du söta med honung så lös den i vattnet.

Blanda vattnet med oljan och stänk över grynen.

Krama sedan in vätskan i grynen så det blir klumpar.

Det gör inget om det blir stora bitar, de faller delvis sönder sen.

Grädda i 30 minuter.

Vänd 2-3 gånger under tiden så müslin inte bränns.

Låt svalna innan du blandar den med torkad frukt.

Av Maria - 20 september 2018 16:15

Ingredienser:

En påse minimozzarella
2 dl hallon
70 g röda salladsblad
10 blad basilika (röd)
flingsalt
ev. olivolja
ev. vinäger (hallon- eller vitvinsvinäger)


Gör så här:

Blanda allt i en salladsskål.

Av Maria - 19 september 2018 18:45

Antal: 4-6 portioner


Ingredienser:

2 askar med minimozzarella, halvera ostkulorna
1 liter jordgubbar, mosa ett par och tärna resten
jordgubbs- eller hallonbalsamvinäger
olivolja
svartpeppar, gärna grövre malen
ett par kvistar färsk basilika

 

Gör så här:
Blanda osten med jordgubbshacket.

Smaksätt med vinäger, olivolja och svartpeppar.

Vänd ned strimlad basilika.

Presentation


Hej & välkomna!
Det jag hade tänkt mig från början med den här bloggen var att föra in recept på sånt som intresserar oss här hemma. Men nu har det blivit mer som ett sätt att tömma bort en del recept jag har samlat på mig under ett antal år.

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
<<< September 2018 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards