Alla inlägg under september 2018
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
700 g potatis, mjölig
1 dl potatismjöl
3 äggulor
50 g brynt smör
1 tsk salt
400 g rimmat fläsk
1 gul lök
smör till stekning
2 tsk kryddpeppar, mald
Rårörda lingon
Brynt smör
Gör så här:
Skala och koka potatisen.
Pressa den genom en potatispress och låt svalna lite.
Rör i potatismjöl, äggulor, brynt smör och salt.
Blanda till en smidig smet.
Skär fläsket i små bitar och hacka löken.
Bryn allt i smör i en stekpanna.
Blanda i kryddpeppar.
Låt svalna.
Koka upp rikligt med saltat vatten i en stor kastrull.
Rulla ut potatisdegen till en rulle och skär ca 2 cm tjocka skivor. Ca 16 stycken.
Gör en fördjupning i varje bit och fyll med fläsk och lökfyllning.
Vik över degen över fyllningen och forma till bollar.
Koka kroppkakorna några i taget, ca 5-6 minuter tills de flyter upp.
Fånga upp med en hålslev.
Servera rykande heta med brynt smör och rårörda lingon.
Du kan också steka några fläskskivor att servera till.
Ingredienser:
1 tsk svartpeppar (hel)
1 tsk grönpeppar (hel)
1 tsk rosépeppar (hel)
2 schalottenlökar
2 msk smör
1 msk tomatpuré
2 dl vispgrädde
1 dl vatten
1 msk soja
1 msk oxfond
1 tsk maizena
1 krm salt
Gör så här:
Stöt pepparkornen i en mortel.
Skala och finhacka löken.
Fräs peppar och lök i smöret.
Tillsätt tomatpurén och låt fräsa ett par minuter.
Tillsätt grädde, vatten, soja och fond.
Sjud såsen ca 10 minuter.
Tillsätt maizena och låt koka upp.
Smaka av med salt.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
4 kycklingfiléer, delade i mindre bitar
1 tsk salt
1 apelsin, rivet skal och saften
1 lime, rivet skal och saften
2 dl crème fraiche
1 msk konc kycklingfond
1 tsk soja
1 msk honung
1-2 tsk sambal oelek
Gör så här:
Bryn kycklingen i en stekpanna eller gryta.
Salta.
Vispa ihop crème fraiche med fruktskal, fruktsaft, kycklingfond, soja, honung och sambal oelek.
Slå såsen över kycklingen och låt koka i 5-10 minuter (beroende på storleken på kycklingbitarna.
Servera med lättstekta grönsaker, som idag bestod av vitkål, rödkål, sockerärtor, paprika och salladslök. Servera gärna bulgur till.
Antal: 1 glas
Ingredienser:
2 tsk rårörda lingon
4 cl Martini Rosso
is
sodavatten
Gör så här:
Lägg rårörda lingon i botten på glaset.
Fyll det med is.
Häll sedan i Martini Rosso och fyll på med sodavatten.
Servera eventuellt med en drinkpinne, så kan man rör om om man så önskar.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
2-3 äpplen i kärnfria bitar
25 g smör
2 msk sirap
1 tsk kanel
1 tsk malen ingefära
Gör så här:
Smält smöret och tillsätt sirap och kryddor.
Lägg i äpplebitarna och låt dem bli lite mjuka.
Servera äpplena varma med kall vaniljglass.
Ugn: 175 grader, 30 minuter
Ingredienser:
5 dl fiberhavregryn
5 dl dinkel-/rågflingor
100 g valfria hackade nötter (mandel, hasselnötter, valnötter, naturella cashewnötter)
2 dl solros-/pumpakärnor
1 dl kokosflingor
1 dl hela linfrö
1 dl råsocker el. ½ dl honung
2 dl vatten (ljummet om du tar honung)
½ dl neutral olja
Ev. 2 dl torkad frukt
Gör så här:
Sätt ugnen på 175°.
Blanda allt utom vätskorna på en långpanna utan papper, men vill du söta med honung så lös den i vattnet.
Blanda vattnet med oljan och stänk över grynen.
Krama sedan in vätskan i grynen så det blir klumpar.
Det gör inget om det blir stora bitar, de faller delvis sönder sen.
Grädda i 30 minuter.
Vänd 2-3 gånger under tiden så müslin inte bränns.
Låt svalna innan du blandar den med torkad frukt.
Ingredienser:
En påse minimozzarella
2 dl hallon
70 g röda salladsblad
10 blad basilika (röd)
flingsalt
ev. olivolja
ev. vinäger (hallon- eller vitvinsvinäger)
Gör så här:
Blanda allt i en salladsskål.
Antal: 4-6 portioner
Ingredienser:
2 askar med minimozzarella, halvera ostkulorna
1 liter jordgubbar, mosa ett par och tärna resten
jordgubbs- eller hallonbalsamvinäger
olivolja
svartpeppar, gärna grövre malen
ett par kvistar färsk basilika
Gör så här:
Blanda osten med jordgubbshacket.
Smaksätt med vinäger, olivolja och svartpeppar.
Vänd ned strimlad basilika.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | ||||||||
3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | |||
10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | |||
17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | |||
24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | |||
|