Alla inlägg under september 2018
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
2 dl valfri yoghurt
1 äpple, fint tärnat
1 dl kokosflingor
limejuice
färsk mynta
salt och vitpeppar
Gör så här:
Blanda yoghurt med äppeltärningar och kokosflingor.
Smaksätt med färskpressad lime, finhackad mynta samt salt och peppar.
Antal: 4 portioner
Ugn: 225 grader, 20 minuter
Ingredienser:
400 g morötter, fint rivna
250 g rotselleri, fint riven
2 små gula lökar, finhackade
(1-)2 msk curry, gärna hälften vanlig och hälften stark
1 msk spiskummin
1 tsk ingefära
0,75 dl vatten
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
1 vitlöksklyfta, pressad/riven
1/2 dl kokosnötsmjöl alt. vetemjöl
2 ägg
riven kokos alt. pankoströbröd (finns i asiatiska hyllan)
Gör så här:
Fräs löken mjuk i lite olja och tillsätt sedan curry, spiskummin och ingefära som får fräsa med en stund. Vänd ned morötter och rotselleri samt slå över vattnet.
Låt grönsakerna koka mjuka på svag värme.
Smaka av med salt och peppar samt tillsätt vitlöken.
Sätt ugnen på 225°.
Låt grönsakerna svalna en aning och blanda sedan med kokosnötsmjöl och äggen.
Forma till 8 platta biffar och lägg dem på en papperskläddplåt.
Strö över riven kokos.
Tillaga biffarna 20 minuter i ugnen. Vänd biffarna efter halva tiden.
Ugn: 175 grader, 50-60 minuter + 15-20 minuter
Ingredienser:
Botten:
16 st digestivekex
125 g smör
Fyllning:
400 g philadelphiaost
3,5 dl strösocker
0,5 tsk vaniljsocker
4 ägg
Topping:
4,5 dl creme fraiche
1,25 dl strösocker
0,5 tsk vaniljsocker
Gör så här:
Lägg digestivekexen i en matberedare och hacka sönder kexen så att de blir finfördelade, tillsätt smöret i kuber och kör tills allt blandat sig (har du ingen matberedare krossar du kexen och smälter smöret och blandar ihop).
Tryck ner kexblandningen i botten på en springform, diameter 24 cm.
Blanda ingredienserna till fyllningen.
Använd elvisp och vispa tills smeten är slät.
Häll fyllningen i formen över kexbotten.
Sätt aluminiumfolie runt formen på utsidan om det finns risk för att den inte är helt tät.
Ställ formen i en större form, ex långpanna, och fyll den yttre formen med kokande vatten upp till en tredjedel av den inre formens höjd.
Grädda kakan i vattenbad i 50-60 minuter i 175 grader i mitten av ugnen.
Ta ut kakan och låt den svalna.
Blanda ingredienserna till toppingen och häll över den avsvalnade kakan.
Grädda ytterligare 15-20 minuter tills toppingen stelnat (ej i vattenbad).
Låt kakan svalna och ställ den kallt minst ett par timmar, gärna över natten.
Servera gärna med färsk frukt.
Antal: 2-4 portioner
Ingredienser:
Potatis till 2 personer
Köttbullar, färdiga till 4 personer
1 påse pulvermos till 4 personer
8 dl vatten
1 klick magarin
2 dl kaffegrädde
1 gul lök, hackad
1 gurka
lingon
Gör så här:
Skala och koka potatisen.
Skala och hacka löken.
Dela gurkan i mindre bitar.
Stek köttbullarna.
Koka upp vattnet och vispa sedan i pulvermos-pulvret.
Tillsätt lite margarin.
Servera gurka och lingon till potatismosen.
Servera gurka, hackad lök och kaffegrädde till de kokta potatisarna.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
8-10 kokta kalla potatisar
5 dl lätt creme fraiche
1 köttbuljongtärning
1-2 vitlöksklyftor
hackad dill
hackad persilja
hackad gräslök
salt
peppar
Gör så här:
Värm creme fraichen i en stekpanna tillsammans med buljongtärning och pressad vitlök.
Rör ner örtkryddor och smaka av med salt och peppar.
Tillsätt skivade potatisar och vänd försiktigt runt.
Låt allt bli varmt.
Antal: 12 stycken
Ugn: 175 grader, 20-25 minuter
Ingredienser:
2 ägg
2 dl strösocker
125g smör
1 dl mjölk
3 dl vetemjöl
1½ tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
5 stora jordgubbar
Gör så här:
Vispa ägg och socker poröst.
Smält smör och tillsätt mjölk.
Låt svalna och tillsätt.
Blanda de torra ingredienserna och vänd ner i smeten.
Ställ ut medelstora formar på en plåt eller använd muffinsplåt.
Fyll formarna till hälften och lägg på skivade jordgubbar.
Klicka över resen av smeten. Grädda i 175 grader mitt i ugnen ca 20-25 min.
Låt de svalna och garnera sen med smält vit choklad, florsockerglasyr eller pudra bara florsocker över innan servering.
Ingredienser:
1pkt mariekex
150g smör
3/4dl socker
2msk kakao
2msk arrakspunsh
1 rulle marsipan
150g mörk choklad
Gör så här:
Mixa kexen till fina smulor i en matberedare.
Tillsätt smör, socker, kakao och arrak och kör ihop allt till en deg.
Rulla ut längder och rulla sen in de i utkavlad marsipan. Skär i bitar och lägg i frysen en stund.
Smält chokladen och doppa ändarna och lägg de på bakplåtspapper.
Låt stelna och lägg sen över i kakburk.
Antal: 1 portion
Ingredienser:
100-120 g fryst hackad spenat
½ zucchini, riven på den grova sidan av järnet
1-2 vitlöksklyftor, hackade
Olivolja
Dragon
Körvel
Saften från 1 pressad citron
(Soja/havregrädde)
Salt Svartpeppar
Gör så här:
Tina spenaten en stund före matlagningen.
Riv zucchinin grovt.
Skala och hacka vitlöken.
Fräs i olivolja en stund och tillsätt den redan rivna zucchinin.
Låt fräsa en liten stund på medelvärme och tillsätt sedan spenathacket.
Pressa en citron över och krydda efter smak med dragon och körvel.
Om du vill ha en krämigare variant är det nu du häller över soja/havregrädden.
Salta och peppra.
Servera den gröna såsen på nykokt fullkornspasta.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | ||||||||
3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | |||
10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | |||
17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | |||
24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | |||
|