Alla inlägg under september 2018

Av Maria - 22 september 2018 10:00




Antal: 6 portionspajer

Ugn: 225 grader, 12-15 minuter


Ingredienser:

400 g kantareller

2 schalottenlökar

2 vitlöksklyftor

2 msk smör

Några kvistar färsk timjan

1 msk torkade enbär

2 msk koncentrerad svart vinbärssaft

1 dl sött vitt vin (t.ex. riesling)

3 dl vispgrädde

1½ tsk salt

2 krm nymald svartpeppar

6 färska smördegsplattor (250 g)

100 g riven lagrad ost


Rårörda lingon:

2½ dl lingon

4 msk strösocker


Gör så här:

Sätt ugnen på 225 grader.

Borsta rent och grovhacka kantarellerna.

Skala och finhacka schalottenlök och vitlök.

Hetta upp smör i en vid kastrull och stek svamp, schalottenlök, vitlök, timjan och enbär på medelhög värme tills grönsakerna har släppt sin vätska och fått fin gyllenbrun färg, ca 20 minuter.

Tillsätt svartvinbärssaft, vin och grädde.

Låt fyllningen sjuda på svag värme i 15 minuter.

Rör om med jämna mellanrum.

Krydda med salt och peppar.

Låt fyllninge svalna något.


Lägg smördegsplattorna på en plåt klädd med bakplåtspapper och skär försiktigt snitt längs alla dess kanter, någon centimeter innanför.

Fördela fyllningen längs med mitten av smördegsplattorna och toppa med den rivna osten.

Grädda pajerna i ugnen i 12-15 minuter.


Rårörda lingon:

Blanda lingon med socker och låt stå i rumstemperatur i minst 15 minuter så att sockret hinner lösas upp.


Toppa pajerna med rårörda lingon vid servering.




Av Maria - 22 september 2018 09:30

Antal: 4 portioner


Ingredienser:

1 sats bearnaisesås

1-2 tsk sambal oelek

½ msk Heinz chilisås

½ tsk chiliflakes


Gör så här:

Blanda ner alla ingredienserna i såsen.

Av Maria - 22 september 2018 06:00

Ingredienser:

6 dl havregryn. Eller blanda med rågflingor och dinkelflingor.
1 dl solroskärnor
1 dl pumpakärnor
1/2 dl hela linfrön
1/2 dl sesamfrön
1/2 dl kokosflingor
1 dl hackade nötter
1/2 tsk salt
1/2 dl honung eller sirap
1 dl vatten
1/2 dl rapsolja
1 dl torkade bär


Gör så här:

Värm ugnen till 150 grader.
Rör ihop alla torra ingredienser förutom de torkade bären i en stor bunke.
Värm vattnet i en kastrull och rör ihop med rapsolja och honung eller sirap.
Häll ner i bunken och blanda vätskan väl i grynblandning.
Sprid ut på blandningen på 1 plåt, ända ut till kanterna.
Rosta i ugnen i ca 30 -40 minuter, och rör om då och då.
Låt svalna och blanda ner de torkade bären.

Häll upp i en burk med lock.


Av Maria - 22 september 2018 05:45

Antal: 4 portioner


Ingredienser:

1 purjolök
600 g potatis
1 msk olivolja
1 l vatten
2 grönsaksbuljongtärningar
3 dl vispgrädde
1/2 dl basilika pesto
salt
peppar


Gör så här:

Skala och skiva potatisen.

Ansa och strimla purjolöken.
Fräs purjolöken i oljan i en stor kastrull.
Tillsätt potatis och buljong.

Låt soppan koka ca 15 minuter.
Mixa soppan slät.
Häll grädden och peston i soppan och koka upp.
Smaka av med salt och peppar.
Servera gärna soppan med bröd.

Av Maria - 22 september 2018 05:45

Ingredienser:

2 delar violer, rengjorda och torra
1 del strösocker

 

Gör så här:

Rensa violerna, skölj om det behövs men låt sedan torka helt.
Häll i socker och violer i en mortel, ta i omgångar och något mer socker än violer i varje vända.

Mortla nu så blommorna helt krossas och ”sugs” upp av sockret.

För över till en skål och gör om tills allt är mortlat.
Lägg över i en vid form och sprid ut.

Nu är sockret rätt fuktigt av blommorna så låt violsockret torka över natten.
Smula sockret med fingrarna nästa dag och sila sockret genom en sil så det mesta av blommorna kommer bort.
Häll över i en burk med tättslutande lock och förvara torrt och svalt.


Gott till bland annat: te, till bakning

 

Av Maria - 21 september 2018 07:15

Ingredienser:

3 dl valnötter
0,75 dl ströbröd
1 burk hel grillad paprika á 500 g
0,5-1 dl olivolja eller rapsolja
2 klyftor vitlök
2 msk granatäppelsirap
2 tsk mald spiskummin
Juice från 1/2 citron
1/2 färsk röd chili
Salt och peppar


Gör så här:

Börja med att rosta valnötterna i en torr stekpanna
Blanda rostade valnötter, paprikafiléerna, ströbröd, vitlök, chili, spiskummin, granatäppelsirap och citronsaft i en mixerskål och mixa med stavmixer eller i matberedaren och mixa tills allt blandats.
Ringla ner olivolja medan du mixar tills du får en krämig konsistens. Det borde kräva drygt en halv deciliter
Smaka av med salt och peppar och låt dra lite innan servering

Av Maria - 21 september 2018 06:30

Antal: 1 portioner


Ingredienser:

1 dl havregryn
1 dl mjölk( vanlig, mandel, havre eller valfri sort)
1 tsk chiafrön
0,5 krm salt
Granola
Blåbär att garnera med
Jordnötssmör


Gör så här:

Blanda havregryn, mjölk, chiafrön och salt.

Fyll en glasburk med smeten.

Har du bråttom så gör klart burken direkt annars hoppar du till att göra smeten i en skål.
Garnera med jordnötssmör, blåbär och granola.
Sätt på ett lock och låt stå i kylen till nästa morgon.
Gör gärna smeten i en skål och lät den stå över natten.

På morgonen gjorde jag klart burken med lite granola i botten av burken först, fyllde upp med den färdiga smeten och garnerade.

Av Maria - 21 september 2018 06:15

Antal: 6 portioner

Ugn: 200 grader, 10 minuter + ca 30 minuter


Ingredienser:

Pajdeg:

3 dl vetemjöl
125 g smör
3 msk iskallt vatten


Fyllning:

1 liter färska kantareller, rensad och skuren i bitar.
1 gul lök, finhackad
2 msk smör
1/2 tsk salt
1/2 tsk peppar
1/2 tsk paprikapulver
1 pkt bacon, i bitar
1/2 paprika, i småbitar


Äggstanning:

4 ägg
2 dl grädde
2 dl mjölk
1/2 tsk cayennepeppar
1 tsk salt
1/2 tsk peppar
3 msk persilja, hackad


Gör så här:

Sätt ugnen på 200°.
Kör alla ingredienser till pajdegen i en matberedare tills den precis går ihop.
Tryck ut degen i en pajform och nagga botten med en gaffel.

Ställ i kylen 30 minuter.


Förgrädda pajskalet ca 10 minuter.


Fräs lök, paprika, svamp och bacon i smör i en stekpanna tills det mjuknar och får lite färg.

Krydda med salt, peppar och paprikapulver.

Häll i botten av pajskalet.
Vispa ihop ingredienserna till äggstanningen och slå den i pajskalet.
Grädda mitt i ugnen ca 30 minuter tills den får fin färg.
Garnera med lite persilja och servera med en grönsallad.

Presentation


Hej & välkomna!
Det jag hade tänkt mig från början med den här bloggen var att föra in recept på sånt som intresserar oss här hemma. Men nu har det blivit mer som ett sätt att tömma bort en del recept jag har samlat på mig under ett antal år.

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
<<< September 2018 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards