Alla inlägg under september 2018
Jäsning: 30 minuter + 30 minuter
Ugn: 225 grader, ca 20 minuter
Ingredienser:
50 g jäst
5 dl ljummet vatten
2 tsk salt
2 msk olja
3 msk sirap
1 ½ dl havrekli el. vetekli
10 dl vetemjöl special
Gör så här:
Lös jästen i vattnet.
Blanda ned olja, salt, sirap, kli och mjölet.
Arbeta med elvispens degkrokar eller i maskin i ca 5 minuter.
Jäs övertäckt i 30 minuter.
Tryck ut degen direkt på en bakplåtspappersklädd långpanna, ca 30x40 cm.
Skär i 12-16 rutor.
Jäs övertäckt ytterligare 30 min.
Sätt ugnen på 225°.
Grädda mitt i ugn i ca 20 minuter.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
4 portioner ris
400 g strimlad falukorv
2 finhackade gula lökar
2 dl matlagningsgrädde
1 dl vatten
1 msk tomatpuré
1 msk kinesisk soja
salt och peppar
1 msk olja till stekning
Gör så här:
Koka riset enligt anvisning på förpackningen.
Fräs korven i oljan i en kastrull ca 5 minuter.
Tillsätt lök och fräs ytterligare någon minut.
Tillsätt grädde, vatten, tomatpuré och kinesisk soja.
Koka ca 10 minuter.
Red ev. av med vetemjöl eller maizenaredning.
Smaka av med salt och peppar.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
1 tärnad avokado
1 finhackad rödlök
1 pressad vitlöksklyfta
1 förpackning med sköljda avrunna gröna linser
1msk olivolja
½ msk vitvinsvinäger
½ tsk salt
1 tsk sambal oelek
Ärtskott
Bra att ha:
Tandpetare
Gör så här:
Blanda ihop den hackade löken med den hackade avokadon i en skål.
Skölj linserna och låt dem rinna av, innan du blandar ner dem också.
Pressa ner vitlöksklyftan och vänd i olivolja, vitvinsvinäger & sambal oelek och saltet.
Smaka av och fördela ev på tortillabröd eller annat bröd.
Ugn: 175 grader, 20-25 minuter
Ingredienser:
200 g smör
200 g mörk choklad (behöver inte vara hög kakaohalt)
4 ägg
4 dl socker
2 1/4 dl mjöl
1 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
100 g hasselnötter, mandel eller valnötter
1 msk snabbkaffe löst i 2 msk hett vatten
Gör så här:
Smörj och bröa en vanlig långpanna.
Hacka nötterna. Värm ugnen till 175 grader.
Smält smöret och låt chokladen smälta med på eftervärmen.
Vispa ägg och socker pösigt.
Rör ned mjöl, bakpulver och vaniljsocker.
Rör ned smörchokladen i smeten tillsammans med kaffet.
Rör ned hälften av nöthacket.
Bred ut smeten i långpannan.
Strö över resten av nöthacket.
Grädda i 20-25 minuter.
De ska vara lite kladdiga.
Låt kallna och skär i rutor.
Antal: 2 portioner
Ugn: 200 grader, ca 10 minuter
Ingredienser:
400 gram potatis
1 gul lök
250 gram korv av valfri sort (eller blanda korv och nötkött)
2 msk smör
2 msk matolja
Salt och peppar efter smak
2 msk hackad persilja
Gör så här:
Sätt ugnen på 200 grader
Skala potatis och skär den i små tärningar (cirka 1x1 cm)
Lägg potatisen i ett durkslag och skölj av stärkelsen med vatten.
Låt vattnet rinna av.
Ta fram en stekpanna och bryn potatisen i några minuter i lite smör och olja.
Se till att vända runt lite då och då för att bryna potatisen jämnt.
Lägg över potatisen i en form och sätt in i ugnen
Skala och hacka löken. Stek i några minuter i smör och olja.
Håll koll och rör om med jämna mellanrum.
Ta ut formen i ugnen och lägg löken över potatisen.
Lägg in formen i ugnen igen.
Skär köttet i tärningar (cirka 1x1 cm)
Bryn köttet i stekpannan i lite smör och olja och lägg sedan över löken och potatisen i ugnen.
Låt stå i ugnen i cirka 10 minuter tills potatisen blivit mjuk och genomstekt.
Under tiden kan du hacka persilja och steka ägg om du vill ha det som tillbehör.
Ta ut formen ur ugnen och smaka av med salt och peppar.
Strö över hackad persilja och servera med stekta ägg och rödbetor.
Ingredienser:
600g kycklingfilé
½ tsk salt
2 vitlöksklyftor, finhackade
1-2 tsk sambal oelek eller 1 röd chili i strimlor/små bitar
3 dl vispgrädde (ingen lättare, för då blir såsen för tunn)
1 dl jordnötter, hackade
1 msk farinsocker
1 hönsbuljongtärning
½ dl jordnötsmör, creamy
½ lime, saft och rivet skal
2 äpplen, i strimlor
Gör så här:
Strimla kyckling filéerna.
Bryn dem i lite olja och salta.
Tillsätt vitlökshacket mot slutet.
Blanda övriga ingredienser utom äppelbitarna i en gryta.
Koka upp och lägg i kycklingen.
Låt koka i ett par minuter.
Lägg i äppelstrimlorna och låt bli varma.
Servera med ris och grönsaker.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
300 g haricots verts
300 g vaxbönor
3 solmogna tomater
ca 5 cm purjolök
3 vitlöksklyftor
4-6 sardeller med kapris
1 dl pinjenötter
40 g rucolasallad
1 dl olivolja
Salt
Svartpeppar
Ev. torkad chili
Till servering:
200 g halloumi
Gör så här:
Koka haricots verts och vaxbönor var för sig i lättsaltat vatten.
Haricots verts i ca 5 minuter och vaxbönorna något längre.
Klyfta tomaterna, kärna ur och skär bort skalet med en vass kniv.
Finstrimla purjon och finhacka vitlöken och sardellerna.
Rosta pinjenötterna i medelvarm torr panna.
Blanda de varma bönorna med övriga ingredienser.
Smaka av med salt och nymald svartpeppar och eventuellt lite torkad chili som sätter sting på salladen.
Skär osten i ½-1 cm tjocka skivor och vänd dem i olivolja.
Ta ett par tag med svartpepparkvarnen över och stek dem gyllene på båda sidor i varm stekpanna.
Servera till salladen.
Måndag:
Fiskburgare:
Mixa laxfilé till färs, smaksätt med salt, rivet citronskal och chili.
Forma burgare och stek gyllene.
Lägg mellan hamburgerbröd med sallad, tomat, majonnäs och rostad lök.
Mandariner i sockerlag med en klick mezeyoghurt.
Tisdag:
Ajvarsoppa med bönor och kyckling, en klick gräddfil i soppan och mörkt rågbröd till.
Färsk frukt i säsong.
Onsdag:
Tortillini med krämig ostsås och klippt gräslök.
Milkshake på vaniljglass, mjölk och frysta hallon.
Torsdag:
Sojamarinerade fläskkotletter, kokt matvete blandat med strimlad purjo och blandade gröna blad. Yoghurtsås med ingefära och curry.
Fruksallad marinerad i mangobalsamico och lite florsocker. Vaniljkesella till.
Fredag:
Fyll crépespannkakor med svampstuvning, rulla ihop och lägg i ugnsform.
Strö över ost. 10 minuter i 225 grader.
Whoopies - två kakor med fyllning emellan, tex choklad- eller smörkräm.
Lördag:
Kikärtspanzanella, en klick färskost till.
Päronkaka:
Riv 300 g mandelmassa och blanda med 3 ägg.
Tryck ut i en smord pajform och fördela tunna päronklyftor över.
Strö råsocker och kanel över, grädda 20 minuter i 225 grader.
Servera ljummen med grädde.
Söndag:
Porterstek på älg eller nöt, klyftpotatis, gelé, sås och haricots verts.
Varma björnbär med vaniljglass och hackad mörk choklad.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | ||||||||
3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | |||
10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | |||
17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | |||
24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | |||
|