Direktlänk till inlägg 30 januari 2019
Antal: ca 22 stycken
Ugn: 180 grader, 10-13 minuter
Ingredienser:
200 g smör, rumsvarmt
½ dl strösocker
1 äggula
4 dl vetemjöl
1½ msk kakao
Fyllning:
100 g nougat
100 g mörk choklad
Gör så här:
Blanda smör och strösocker med en slev.
Tillsätt äggula och vetemjöl och rör snabbt ihop allt till en smidig deg.
Knåda inte degen för länge för då kan kakorna bli hårda eller sega.
Dela degen på mitten och knåda in kakao i den ena deghalvan.
Låt degen vila i kylskåp i ca 30 minuter.
Sätt ugnen på 180 grader.
Kavla ut både degarna på ett mjölat bakbord.
Stansa ut rundlar, 6-7 cm i diameter, och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper.
Stansa ut ett litet hål i mitten på de ljusa rundlarna, t.ex med en äppelurkärnare.
Grädda kakorna mitt i ugnen i 10-13 minuter.
Låt dem kallna på galler.
Fyllning:
Smält nougaten och chokladen över vattenbad.
Låt blandningen svalna, men inte stelna.
Bred ett lager av fyllningen på de bruna bottnarna och sätt ihop den med en ljus kaka.
Tryck till lite så att en del av fyllningen trycks upp i hålet.
Ställ kakorna en stund i kylen så att fyllningen stelnar.
Förvara dem i en burk med lock i rumstemperatur.
Måndag: Rårakor med bacon: Skala och grovriv 4-6 potatisar. Blanda det rivna med salt och peppar. Stek ca 300 g skivat bacon knaprigt och låt det rinna av på hushållspapper. Håll det varmt. Stek den rivna potatisen lite åt gången i lite s...
Måndag: Stekta halverade kroppkakor, rivna morötter, lingonssylt. Blåbärssoppa med grovhackade finskorpor. Tisdag: Buljongkokad varmkorv, vitkålssallad och vita bönor i tomatsås. Aprikoskräm. Onsdag: Tortellini med brocc...
Måndag: Korv under osttäcke: Blanda 1 burk krossade tomater med 1 tsk salt, 2 krm svartpeppar och 1 tsk timjan i en ugnssäker form. Skär 4 frukostkorvar i halvor på längden. Lägg dem i formen med skinnsidan ner. Blanda 2 dl riven ost, 2 tsk s...
Måndag: Röd linssoppa: Skölj och lägg 2 dl röda linser i en gryta tillsammans med 8 dl grönsaksbuljong, 1 hackad morot, ½ burk krossade tomater, 1 hackad liten gul lök, 1 hackad liten gul paprika och 2 skivade vitlöksklyftor. Smaksätt med lagerbl...
Antal: 4 portioner Ingredienser: 500 g frysta blomkålsbuketter2 msk margarin3 msk vetemjöl3 dl mjölk3 msk persilja, hackad 400 g stekfläsksaltpeppar Tillbehör:potatis, kokt Gör så här: Ge blomkålen ett hastigt uppkok i lättsaltat vatten...
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | ||||
7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | |||
14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | |||
21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | |||
28 | 29 | 30 | 31 | ||||||
|