Alla inlägg under september 2020
Mängd: ca 1,4 liter
Ingredienser:
9 dl vatten
2 liter hallon(ca 1 kg)
1½ tsk citronsyra
5 dl strösocker (ca 450 g)
Gör så här:
Koka vattnet och låt det kallna.
Rensa hallonen och lägg dem i en bunke.
Mixa bären med en mixerstav och blanda ner vattnet och citronsyra.
Sila bären genom en sil i omgångar, 2-4 gånger.
Tillsätt sockret till saften och rör tills det lösts upp.
Skumma av och häll upp saften i varma, väl rengjorda flaskor och låt svalna av i rumstemperatur.
Förvara saften i kylen, eller frys in den i små plastflaskor som kan tas fram senare.
Frys in saften i små plastflaskor och ta fram och njut under hela vintern.
Saften håller ca 1 månad i kylen och ca 1 år i frysen.
Styrkan på saften bestämmer du själv genom att späda den med önskad mängd vatten.
Antal: 4 portioner
Ugn: 200 grader, ca 30 minuter
Ingredienser:
Senapskyckling:
2 msk dijonsenap
4 st kycklingklubbor
½ tsk gurkmeja
1 tsk salt
1 dl matlagningsyoghurt
2 krm svartpeppar, nymald
2 tsk gula senapsfrön
Couscous:
2 st morötter
2 msk olivolja
1 st gul lök
2½ dl vatten
1 st vitlöksklyfta
0,5 tsk salt
1 st tomat
3½ dl couscous
1 st grönsaksbuljong i tärning
Gör så här:
Sätt ugnen på 200 grader.
Blanda yoghurt, senap, senapsfrö, gurkmeja, salt och peppar i en bunke.
Dela kycklingklubborna i två bitar i ”leden” och lägg bitarna i senapsblandningen.
Blanda väl så att delarna blir täckta.
Lägg sen kycklingen i en ugnssäker form, ta med yoghurtblandningen och stek mitt i ugnen ca 30 min.
Skala morötter, lök, och vitlök och dela dem i bitar.
Dela tomaten.
Hacka grönsakerna fint.
Om du använder en matberedare, så kör morötterna först i några sekunder, tillsätt sedan lök, vitlök och tomat.
Fräs grönsakshacket i olivolja i en kastrull i ca 2 min.
Tillsätt vatten, buljongtärning och salt, låt koka upp.
Häll i couscous, blanda väl.
Ta kastrullen från värmen och låt svälla 5 minuter under lock.
Rör om i couscousen och servera med kycklingen.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
1 st gul lök
2 st vitlöksklyftor
1 st röd chili
3 st morötter
500 g kålrot
4 dl krossade tomater
5 dl vatten
1 st grönsaksbuljongtärning
2 st paprikabitar, grillade inlagda
2 dl röda linser, torkade
1 tsk timjan, torkad
Salt
Svartpeppar
Olja att steka i
Gör så här:
Hacka gul lök och vitlök grovt.
Finhacka chilin.
Hetta upp en kastrull, häll i olja.
Fräs gul lök och vitlök i oljan.
Lägg i chilin.
Skär morötterna och kålroten i mindre bitar.
Lägg i kastrullen.
Slå på krossade tomater, vatten och buljong.
Låt koka i ca 10 min.
Lägg i grillad paprika och mixa helt slät.
Lägg tillbaka i kastrull och lägg i de röda linserna.
Låt koka i ca 10 min (eller tills linserna är mjuka).
Smula i torkad timjan, salta och peppra efter smak.
Ingredienser:
1 rödlök
Färsk basilika i kruka eller fryst
2 pressade vitlöksklyftor
2 msk rapsolja
2 1/2 dl röda linser
1 liter vatten
1 grönsaksbuljongtärning
1 burk krossade tomater
1 tsk oregano
salt och svartpeppar
Gör så här:
Skölj linserna, ev hacka basilikan.
Skala och hacka löken.
Fräs löken och den pressade vitlöken i olja.
Tillsätt basilika och låt fräsa med.
Häll i vatten, linserna buljongen, krossade tomaterna och oreganon.
Koka upp och låt puttra i ca 20 min
Smaka av med salt och peppar.
Mängd: ca 2 liter
Ingredienser:
3 liter hallon (ca 1½ kg)
1 liter blåbär (ca 600 g)
8 dl vatten
1 liter råsocker (ca 850 g)
Gör så här:
Rensa bären och lägg dem i en gryta.
Häll på vattnet.
Låt koka upp och sjud ca 10 minuter.
Rör inte i grytan, då kan saften bli grumlig.
Häll bären och vattnet i en silduk och låt det rinna av ca 30 minuter.
Rengör grytan och häll tillbaka saften i den.
Låt saften koka upp.
Tillsätt sockret under omrörning och koka ca 3 minuter.
Skumma väl.
Ta grytan åt sidan och låt saften kallna.
Häll upp den i små, väl rengjorda plastflaskor (à ca 5 dl) och frys in.
Servera gärna saften med isbitar fyllda med hallon och blåbär.
Saften håller ca 1 år i frysen.
Styrkan på saften bestämmer du själv genom att späda den med önskad mängd vatten.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
1 kg lamm utan ben, eller 1,5 kg bog med ben
173 g gul lök, ca 2 mellanstora
25 g smör
31 g vitlök, ca 1 hel vitlök
3 msk tomatpuré
400 g krossade tomater
2 msk paprikapulver
3 dl vitt vin
3 dl buljong eller motsvarande mängd fond + vatten
179 g morötter, 3 st stora
143 g palsternacka, 3 st mellanstora
1 st apelsin enbart zest
2 st lagerblad
700 g potatis, 9 st
Rosmarin mycket
Salt
Peppar
Gör så här:
Bryn hela köttet runt om.
Salta och peppra.
Lägg på ett fat tills vidare.
Hacka lök och vitlök.
Stek i smör några minuter i en stekgryta.
Tillsätt tomatpuré och fräs i några minuter till.
Tillsätt vitt vin, krossade tomater, paprikapulver och buljong.
Rör om och koka ihop till hälften.
Skala och tärna morot och palsternacka, tillsätt dem.
Skölj en apelsin och riv skalet.
Tillsätt rivet apelsinskal och rör om.
Lägg i rosmarin och lagerblad.
Lägg i hela lammbogen i grytan.
Koka lammgrytan i 1,5-2 timmar.
Ta upp köttet efter 1,5 timma, dela i lagom stora grytbitar och lägg tillbaka i grytan.
Skala och tärna potatis samt tillsätt dem.
Koka lammgrytan en halvtimme till så att potatisen blir mjuk.
Antal: 2 bakformar
Jäsning: 45 minuter + 45 minuter
Ugn: 250 grader, 50-60 minuter + 200 grader, 15 minuter
Ingredienser:
250 g färska spenatblad eller fryst hackad spenat (2 paket à 250 g)
50 g jäst
½ liter ljummet vatten
2½ msk råsocker
1 msk havssalt
½ dl olivolja
3 dl grahamsmjöl
100 g solrosfrön
7-8 dl vetemjöl
Gör så här:
Rensa och skölj den färska spenaten.
Hacka den rå i matberedare eller hacka den fint med kniv.
Används fryst spenat skall den tinas först.
Pressa dessutom ur så mycket vätska som möjligt innan spenaten blandas i degen.
Lös upp jästen i litet av det ljumna vattnet.
Häll på resten av vattnet.
Rör i socker, salt, olja, och grahamsmjöl.
Tillsätt sedan spenat, solrosfrön och vetemjöl.
Knåda degen så att den blir elastisk och smidig.
Låt jäsa i degbunken under bakduk i 45 minuter.
Arbeta degen.
Forma till två limpor.
Lägg ett bakplåtspapper i varje bakform.
Lägg därefter ner deglimporna i formarna.
Låt jäsa under bakduk i ytterligare 45 minuter.
Skär några snitt i de jästa bröden med skarp kniv.
Grädda i 50-60 minuter i 250 grader.
Sänk värmen till 200 grader och låt stå i ytterligare 15 minuter.
Stjälp upp bröden på bakgaller och låt dem kallna under bakduk.
Det här brödet är grönt av färsk spenat.
Det känns hälsosamt och smakar gott.
Brödet serverades i början av 1990-talet på Design Center i Stockholm.
Där kunde man äta gott och nyttigt och inte särskilt dyrt.
Design Center är nu borta men brödreceptet lever kvar.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
1 st gul lök
500 g blomkål (eller färdigt blomkålsris)
½ dl solrosfrön
2 msk smör
1 tsk gurkmeja
1 tsk salt
2 krm svartpeppar
1 dl hackad persilja
Gör så här:
Skala, dela och hacka löken.
Riv blomkålen på den grova sidan på rivjärnet, eller använd färdigrivet blomkålsris.
Fräs lök och solrosfrön i smör i en stekpanna ca 5 minuter.
Tillsätt blomkålsris och gurkmeja.
Låt fräsa ytterligare ett par minuter.
Krydda med salt och peppar.
Rör ner persiljan.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | ||||
7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | |||
14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | |||
21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | |||
28 | 29 | 30 | |||||||
|