Alla inlägg under juni 2021
Måndag:
Mandelfisk: Lägg tinade fiskblock i smord ugnsform, salta och peppra. Bre över crème fraiche, strö på ströbröd och mandelspån. Ca 25 minuter i 225 grader. Kokt potatis och gröna ärter till.
Persikohalvor fyllda med kräm på hälften mezeyoghurt, hälften lemoncurd, strö kokos över.
Tisdag:
Morotssoppa och croissanter med smör och ost.
Apelsinris: Blanda kall risgrynsgröt med vaniljsocker, koncentrerad apelsinjuice, vispad grädde och apelsinklyftor.
Onsdag:
Ugnspannkaka med knaperstekt sidfläsk, brunkål och lingonsylt.
Färsk frukt i säsong.
Torsdag:
Frittata: Fräs strimlad lök, potatis, samt röd och grön paprika mjuka i olja. Salta, peppra och slå lätt uppvispade ägg i pannan. Stek på svag värme tills äggen stelnat. Riv lagrad ost över. Sallad till.
Ugnsbaka äppelhalvor med en skiva chévre, honung och valnötter.
Fredag:
Nachogratäng: Stek 500 g köttfärs och krydda med tacomix. Blanda 1 burk Philadelphiaost och 1 burk crème fraiche och bre ut i botten av en gratängform. Häll färsen ovanpå och strö över gratängost. Värm i ugnen på 200 grader tills osten smält. Servera med nachochips, salsa och grönsallad.
Plättbakelser: 5 plättar per man travade i hög med nutella och hallonsylt mellan.
Lördag:
Stek strimlor av kycklingfilé med strimlad gul lök och kinakål. Häll på 1 burk kokosmjölk och 1 burk bambuskott. Smaka av med soja och röd curry. Jasminris till.
Smält 2 dl strösocker i en panna. Rör ner 2 dl grovhackade nötter. Låt svalna på smörpapper och bryt nötbräcket över fruktsallad.
Söndag:
Kalops på högrev av nöt, kokt potatis, inlagda rödbetor och riven råkost.
Pannacotta med rårörda blåbär.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
1 stort blomkålshuvud
½-1 dl vispgrädde
3 msk smör
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
1 krm riven muskot
Gör så här:
Dela blomkålen i bitar och koka den mjuk i vatten ca 7 minuter.
Häll sedan bort vattnet.
Mixa blomkålen med en mixerstav eller en blender, tillsätt grädde och smör till önskad krämighet.
Krydda med salt, peppar och lite riven muskot.
Antal: 15 kex
Ugn: 175 grader, ca 15 minuter + 50-75 grader, ca 1 timme
Ingredienser:
Grundmjöl (ger ca 1 l färdigt mjöl):
2 dl sötmandel
2 dl kokosflingor
1½ dl hela linfrön
1 dl skalade sesamfrön
1½ dl solrosfrön
2 dl cashewnötter
Kex:
3 dl grundmjöl
3 ägg
1 tsk bakpulver
2 krm salt
Gör så här:
Sätt ugnen på 175 grader.
Mixa alla ingredienser, utom ½ dl linfrö, till grundmjölet i en matberedare.
Det ska bli som et halvgrovt mjöl.
Tillsätt sedan resterande linfrön.
Blanda samman 3 dl grundmjöl med ägg, bakpulver och salt i en bunke.
Låt stå någon minut.
Bred ut smeten på en plåt med bakplåtspapper.
Det ska vara så tunt att det precis håller ihop.
Grädda i mitten av ugnen ca 15 minuter tills smeten får lite färg.
Ta ut plåten och skär kexen i lagom stora kexbitar.
Sätt in i ugnen igen men nu på 50-75 graders värme.
Kexen ska stå inne tills de är spröda och hårda - det tar ca 1 timme.
Ställ en äggklocka och kolla kexen då och då.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
2 vitlöksklyftor
2 dl créme fraiche
1-2 tsk osötad dijonsenap
1 msk kallpressad rapsolja
2 krm salt
1 krm svartpeppar
Gör så här:
Skala vitlöken och pressa klyftorna i en skål.
Tillsätt créme fraiche, senap och olja.
Rör om och smaka av med salt och peppar.
Låt gärna stå i kylskåp ett dygn innan servering
Antal: 6 portioner
Ingredienser:
Plättar:
2 ägg
2 dl vatten
2 dl mjöl
2 msk smält smör
2 msk strösocker
1 krm salt
Vaniljcréme:
1 gelatinblad
1 tsk vaniljsocker med äkta vanilj
3 msk strösocker
2 äggulor
3 dl vispgrädde
Rabarberkompott:
3 rabarber
½ dl vtt vin
2 dl vit sirap
1 kanelstång
Gör så här:
Plättarna:
Vispa äggen med mjölet, strösockret och saltet jämnt och slätt.
Späd med grädden och vattnet (som kan bytas ut mot samma mängd standarmjölk).
Smält smöret och häll det i smeten alldeles före gräddningen.
Grädda i plättlägg.
Vaniljcrémen:
Blötlägg gelatinbladet i rikligt med vatten.
Vispa vaniljsockret, strösockret och äggulorna till hårt skum.
Vispa grädden och blanda med äggvispet.
Värm gelatinbladet i en kastrull så att det blir varmt.
Blanda med vaniljkrämen.
Ställ kallt.
Rabarberkompotten:
Skär ner halva mängden rabarber i bitar och koka tillsammans med de övriga ingredienserna till en simmig konsistens.
Sila bort rabarbern så att den röd klar sås återstår.
Skiva resten av rabarbern och koka upp den hastigt med rabarberkoket, låt svalna.
Servera rabarberkompotten i botten och plättar (ca 4 stycken) varvat med vaniljkräm som ett torn över kompotten.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
3½ dl rågflingor
½ dl havrekli
2 dl torkade tranbär
2 stjärnanis
½ tsk salt
9-10 dl vatten
Till servering:
Malen kanel
Socker eller honung
Gör så här:
Blanda alla ingredienser till gröten i en kastrull.
Låt gröten koka på svag värme 5 minuter, rör då och då.
Sätt på lock och låt dra 5 minuter.
Servera gröten toppad med kanel och socker eller honung.
Ingredienser:
2½ dl ris
1 litet paket (125 g) frysta ärtor
600 g färska räkor
1 burk (200 g) hela champinjoner
3 dl strimlad purjolök
50 g smör eller magarin
1 tsk paprika
1 tsk curry
1 pressad vitlöksklyfta
Gör så här:
Koka riset efter receptet på paketet.
Tina och värm ärterna ovanpå riset de sista 5 minuterna av risets koktid.
Skala räkorna och häll av spadet på champinjonerna i en del av smöret.
Ta upp dem.
Fräs purjolöken på svag värme i resten av matfettet.
Lägg i paprikan, curry och vitlök och låt allt bli varmt.
Blanda räkorna med ris och ärter och servera med strimlad isbergssallad och färsk gurka.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | ||||
7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | |||
14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | |||
21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | |||
28 | 29 | 30 | |||||||
|