Direktlänk till inlägg 12 augusti 2012
Ingredienser:
5 dl fond:
Skal från ca 1 kilo kräftor
½ fänkål
½ liten rotselleri, ca 150-200 g
1 palsternacka
1 morot
1 gul lök
3-4 lagerblad
10-15 vitpepparkorn
2 msk rapsolja
2 msk tomatpuré
½ dl konjak eller 2 dl torrt vitt vin
ca 2 liter vatten
Gör så här:
Häll upp kräftskalen i ett durkslag och skölj dem hastigt i kallt vatten.
Låt dem rinna av.
Skala och finhacka samtliga grönsaker.
Hetta upp olja i en rymlig kastrull eller gryta.
Fräs skalen på hög värme under omrörning ca 3 min.
Använder du konjak så kan du hälla på den nu, dra kastrullen från värmen och tända på så det börjar brinna, ställ inte kastrullen under fläkten då utan på bord eller köksbänk, när lågorna slår upp får inget ovanför fatta eld.
Jag gjorde min kräftfond på vin istället och då blandade jag ner alla grönsakerna efter att skalen fått fräsa och lät alltsammans fräsa under omrörning ca 3 min.
Tillsätt tomatpuree, lagerblad, peppar och vin och fyll på vatten så det täcker skalen.
Koka upp och låt koka under lock ca 30 min.
Drag av från värmen och låt alltsammans stå ca 30 min.
Sila upp i en ny kastrull.
Eftersom silen måste vara både tät och stor, och det kanske man inte har hemma, så kan jag tipsa om att först ta en finmaskig sil och ställa över kastrullen.
I silen ställer man ett större durkslag och sedan kan du enkelt hälla upp alla ska och låta dem droppa av ordentligt.
Gör inte som en bekant till mig, som raskt satte durkslaget över diskhon och silade bort hela skaldjursfonden som hon så omsorgsfullt kokt.
Där stod hon med ett durkslag fullt med urkokta skal och grönsaker och hörde fonden slurka ner i avloppet.
Varning alltså, sätt silar och durkslag över en stor skål eller kastrull.
Koka upp den silade fonden och låt den koka utan lock (reducera) till ca 5 dl återstår.
Häll upp på burkar med lock om den ska sparas.
Jag sparade hälften i frysen och gjorde supergod fisksoppa/gryta av den andra hälften.
Antal: 4 portioner Ingredienser: 500 g lövbiff1 msk japansk soja1 msk torr sherry (eller torrt vitt vin)1,5-2 dl majsstärkelse3 dl neutral matolja, till fritering 2 krukor thaibasilika2-4 röda chilifrukter, i tunna skivor1 röd paprika, tunt s...
Antal: 4 portioner Ingredienser: 1 schalottenlök1 klyfta vitlök2,5 dl svenska kvarngryn (eller andra goda gryn men då kan koktiden bli annan)1 dl torrt vitt vin5 dl kycklingbuljong (eller annan valfri buljong) 50 g Västerbottensost200 g sv...
Antal: 4 portioner Ingredienser: 500 g falukorv1 gul löksmör, till stekning (eller margarin)3 msk tomatpuré2 tsk dijonsenap 2 dl gräddesaltpepparpersilja, hackad Gör så här: Dra av skinnet på falukorven och skär den 1/2 cm tjocka b...
Antal: 4 portioner Ingredienser: 250 g nötfärs350 g vitkål1 msk smör2 msk senap (stark söt)2 msk tomatpuré 1 lagerblad2 hönsbuljongtärningar12 dl vatten1 purjolök1 msk soja (kinesisk)1 tsk saltsvartpeppar, nymald Servering:1 dl persiljabröds...
Antal: 4 ´portioner Ingredienser: 600 g kycklinglårfilé, i munsstora bitar2 klyftor vitlök, finhackade1 gul lök, i små båtar (stor)1 röd paprika, i munsstora bitar250 g broccoli, i små buketter och stam skivad 4 dl crème fraîche2 dl sweet chi...
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | |||||
6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | |||
13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | |||
20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | |||
27 | 28 | 29 | 30 | 31 | |||||
|