Alla inlägg under augusti 2013

Av Maria - 23 augusti 2013 15:45




9-12 frallor 
3 g jäst 
350 g kallt vatten 
330 g rågsikt 
120 g vetemjöl special 
10 g salt 
 
Dag 1
Rör ihop alla ingredienser till degen i en bunke. Degen behöver inte knådas, bara röras ihop, antingen för hand eller i en degberedare. 
Täck bunken med plastfolie och ställ i rumstemperatur i minst 8 timmar. 
 
Dag 2 
Ungefär 30 minuter före gräddning, sätt ugnen på 250 grader. 
Skrapa ut degen på ett mjölat bord och dra ut den till en kvadrat. Vik överkanten mot mitten och underkanten mot mitten. Vik sidorna på samma sätt. 
 
Vänd på degen så att skarven hamnar nedåt, strö på lite extra mjöl och täck med en handduk. Låt jäsa i ungefär 30-50 minuter till (beroende på hur varmt du har det i rummet). 
 
Dela degen i tre delar med en degskrapa. Dela tre eller fyra frallor av degremsan och lägg på en plåt med bakplåtspapper. Pensla med vatten och ställ in i ugnen tills frallorna fått fin färg, 12-15 minuter. 
 
Låt svalna på galler.



ANNONS
Av Maria - 23 augusti 2013 13:00

Antal: 4 portioner


Ingredienser:

1 finhackad, liten rödlök
1 krm sambal oelek
1 tsk riven färsk ingefära
1 msk rapsolja
4 dl vatten
1 grönsaksbuljongtärning eller motsvarande mängd fond
1 dl russin
½ msk balsam- eller äppelcidervinäger
1½ msk honung, gärna flytande
1 tsk kinesisk soja
1 msk potatismjöl

 

Gör så här:

Fräs löken i olja utan att den tar färg.

Tillsätt sambal oelek, ingefära, vatten, buljongtärning eller fond, russin, vinäger, honung och soja.

Koka utan lock ca 10 minuter.

Om man vill ha en slät sås kan den mixas i matberedare eller med mixerstav.

Rör ut potatismjölet i lite vatten.

Tillsätt redningen under omrörning och låt såsen få ett uppkok.

ANNONS
Av Maria - 23 augusti 2013 11:30




Ingredienser:

1 fänkål

1 knippa rädisor

1 citron

1½ dl majonnäs

Salt

Peppar


Gör så här:

Ansa och skiva fänkålen och rädisor tunt.
Ta till vara den gröna "dillen" på fänkålen.
Tvätta citronen, riv av skalet och pressa ur juicen.
Smaksätt majonnäsen med citronskal och juice, salt och peppar.
Blanda grönsakerna och "dillen" med majonnäsen.
Smaksätt med salt och peppar.
Servera fänkålsslawen t.ex till grillad entrecôte.



Av Maria - 23 augusti 2013 09:00

Ingredienser:

2 liter färska nässlor

1 dl skållad mandel

1 dl riven parmesanost

2 vitlöksklyftor

¾ dl olivolja

Salt

Svartpeppar


Gör så här:

Koka upp en stor kastrull med vatten.

Lägg i nässlorna och låt koka i 5 minuter.

Häll av vattnet i en ett durkslag och pressa ur vattnet ur nässlorna.

Lägg i nässlorna i en mixer tillsammans med mandel, ost och vitlök.

Häll på olivolja och smaka av med salt och peppar.

Av Maria - 23 augusti 2013 07:45

Antal: 4 portioner


Ingredienser:

400 g biff

Olja till stekning

2 msk sesamfrön

3-4 salladslökar


Sojamarinad:

4 msk soja, koreansk eller japansk

1 msk sesamolja

3 vitlöksklyftor

1 msk strösocker

1 tsk hela svartpepparkorn


Tillbehör:

4 dl ris

1 gul paprika

Romansallad

200 g sugar snaps

Minitomater

Svamp

Färsk koriander

Srirachasås

Ev. kimchi


Gör så här:

Skär köttet i ½ cm tjocka strimlor.


Sojamarinad:

Rör ihop en marinad av soja, sesamolja, finhackad vitlök, socker och krossade pepparkorn.

Massera in marinaden i köttet och låt det marinera 30 minuter.

Vänd några gånger.


Tillbehör:

Koka riset enligt anvisnigen på paketet.

Ansa och strimla paprikan.

Skölj och torka salladen, sugar snaps, tomater och svamp och lägg upp dem på ett tillsammans med koriander.


Stek köttet i lite olja i en het panna 3-4 minuter.

Rör hela tiden så att sockret inte bränner fast.

Köttet ska inte vara genomstekt utan rosa och saftigt.

Strö över sesamfrön och strimlad salladslök.

Servera genast med ris, grönsakerna, srisachasås och ev. kimchi, så att gästerna själva kan mixa och matcha.


Mört kött:

Välj en kvalitetsbitt i din bulgogi, t.ex utskuren hängmörad biff, entrecôte eller ribeye.

Av Maria - 22 augusti 2013 20:00




Antal: 4 portioner


Ingredienser:

6 dl kokt kamut (ca 3 dl före kokning), kamut finns i välsorterade hälsokostaffärer

1 broccolistånd

3 kokta rödbetor

2 msk olivolja

Salt

Peppar

1 dl riven parmesanost

50 g rostade pinjenötter


Gör så här:

Koka kamutkornen enligt anvisningarna på paketet (ca 40 minuter). Bryt broccolin i små buketer och skär rödbetorna små kuber. Hetta upp en stekpanna med olivolja och bryn broccolin in någon minut. Tillsätt kamutkornen och rödbetorna och blanda om tills allt blir varmt. Smaka av med salt och peppar. Lägg upp på ett serveringsfat och strö över parmesanost och pinjenötter.



Av Maria - 22 augusti 2013 15:30

6 stycken

 
2 dl blandade bär
1 msk flytande honung
1,5 dl mjöl
0,5 tsk bakpulver
1 msk kokosflingor
50 g rumstempererat smör
1 ägg
0,5 msk vaniljpulver
En nypa salt
Eventuellt 2-4 msk kallt vatten
 
Sätt ugnen på 200 grader.
 
Lägg de blandade bären på en bakplåtsklädd ugnsplåt. Ringla över flytande honung på bären och sätt in dem i ugnen i ungefär 10-15 minuter. Saften från bären ska börja sippra ut. Ta ut och ställ dem åt sidan så länge
 
Smöra en muffinsplåt eller förbered 6 stycken muffinsformar.
 
Blanda samman mjöl, bakpulver, salt och kokosflingor. Tillsätt sedan smör, ägg och vaniljpulver. Börja med att hälla ner 1 msk kallt vatten och vispa med hjälp av en elvisp. Fortsätt tillsätt så mycket vatten som behövs för att det ska bildas en smet. Vispa i ungefär 1 minut.
 
Fördela ut hälften av bären i formarna och häll smeten ovanpå bären. Toppa med de bären som är kvar. Ugnsbaka muffinsen i ungefär 20-25 minuter eller tills de har blivit gyllene. Låt de svalna i 5-10 minuter om du ska stjälpa ut dem från en muffinsplåt
 
Honung- och lavendelsmör
 
50 g rumstempererat smör
1 msk flytande honung
1 tsk torkad lavendel
En nypa flingsalt
 
Vispa samman smör, honung och flingsalt. Vänd sist ner den torkade lavendeln.
 
SERVERA SÅ HÄR:
 
Servera muffinsen tillsammans med honung- och lavendelsmöret.
Av Maria - 22 augusti 2013 13:00

Antal: 5 portioner

Ugn: 225 grader, ca 20 minuter


Ingredienser:

9 potatisar (ca 700 g)
1 gul lök
3½ dl mjölk + grädde
1 tsk salt
1 krm peppar, vit eller svart
1 dl riven ost

 

Gör så här:

Skala och skiva potatis och lök tunt.

Sätt ugnen på 225ºC.

Koka upp mjölk och grädde med salt och peppar.

Lägg i potatis- och lökskivorna och låt dem koka upp.

Häll allt på ett ugnssäkert fat. Strö över osten.

Grädda i mitten av ugnen, ca 20 min.


Mikro:

Lägg skivad potatis och lök i en form.

Salta och peppra.

Rör om.

Lägg osten överst.

Häll på 1½ dl mjölk + grädde.

Tillaga under lock på full effekt i 9 min.

Häll på ytterligare 1 dl mjölk eller grädde.

Vrid formen ett halvt varv.

Tillaga under lock 9-10 min.

Presentation


Hej & välkomna!
Det jag hade tänkt mig från början med den här bloggen var att föra in recept på sånt som intresserar oss här hemma. Men nu har det blivit mer som ett sätt att tömma bort en del recept jag har samlat på mig under ett antal år.

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31
<<< Augusti 2013 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ Foodish med Blogkeen
Följ Foodish med Bloglovin'

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se