Alla inlägg under augusti 2013
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
1 finhackad, liten rödlök
1 krm sambal oelek
1 tsk riven färsk ingefära
1 msk rapsolja
4 dl vatten
1 grönsaksbuljongtärning eller motsvarande mängd fond
1 dl russin
½ msk balsam- eller äppelcidervinäger
1½ msk honung, gärna flytande
1 tsk kinesisk soja
1 msk potatismjöl
Gör så här:
Fräs löken i olja utan att den tar färg.
Tillsätt sambal oelek, ingefära, vatten, buljongtärning eller fond, russin, vinäger, honung och soja.
Koka utan lock ca 10 minuter.
Om man vill ha en slät sås kan den mixas i matberedare eller med mixerstav.
Rör ut potatismjölet i lite vatten.
Tillsätt redningen under omrörning och låt såsen få ett uppkok.
Ingredienser:
1 fänkål
1 knippa rädisor
1 citron
1½ dl majonnäs
Salt
Peppar
Gör så här:
Ansa och skiva fänkålen och rädisor tunt.Ingredienser:
2 liter färska nässlor
1 dl skållad mandel
1 dl riven parmesanost
2 vitlöksklyftor
¾ dl olivolja
Salt
Svartpeppar
Gör så här:
Koka upp en stor kastrull med vatten.
Lägg i nässlorna och låt koka i 5 minuter.
Häll av vattnet i en ett durkslag och pressa ur vattnet ur nässlorna.
Lägg i nässlorna i en mixer tillsammans med mandel, ost och vitlök.
Häll på olivolja och smaka av med salt och peppar.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
400 g biff
Olja till stekning
2 msk sesamfrön
3-4 salladslökar
Sojamarinad:
4 msk soja, koreansk eller japansk
1 msk sesamolja
3 vitlöksklyftor
1 msk strösocker
1 tsk hela svartpepparkorn
Tillbehör:
4 dl ris
1 gul paprika
Romansallad
200 g sugar snaps
Minitomater
Svamp
Färsk koriander
Srirachasås
Ev. kimchi
Gör så här:
Skär köttet i ½ cm tjocka strimlor.
Sojamarinad:
Rör ihop en marinad av soja, sesamolja, finhackad vitlök, socker och krossade pepparkorn.
Massera in marinaden i köttet och låt det marinera 30 minuter.
Vänd några gånger.
Tillbehör:
Koka riset enligt anvisnigen på paketet.
Ansa och strimla paprikan.
Skölj och torka salladen, sugar snaps, tomater och svamp och lägg upp dem på ett tillsammans med koriander.
Stek köttet i lite olja i en het panna 3-4 minuter.
Rör hela tiden så att sockret inte bränner fast.
Köttet ska inte vara genomstekt utan rosa och saftigt.
Strö över sesamfrön och strimlad salladslök.
Servera genast med ris, grönsakerna, srisachasås och ev. kimchi, så att gästerna själva kan mixa och matcha.
Mört kött:
Välj en kvalitetsbitt i din bulgogi, t.ex utskuren hängmörad biff, entrecôte eller ribeye.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
6 dl kokt kamut (ca 3 dl före kokning), kamut finns i välsorterade hälsokostaffärer
1 broccolistånd
3 kokta rödbetor
2 msk olivolja
Salt
Peppar
1 dl riven parmesanost
50 g rostade pinjenötter
Gör så här:
Koka kamutkornen enligt anvisningarna på paketet (ca 40 minuter). Bryt broccolin i små buketer och skär rödbetorna små kuber. Hetta upp en stekpanna med olivolja och bryn broccolin in någon minut. Tillsätt kamutkornen och rödbetorna och blanda om tills allt blir varmt. Smaka av med salt och peppar. Lägg upp på ett serveringsfat och strö över parmesanost och pinjenötter.6 stycken
Antal: 5 portioner
Ugn: 225 grader, ca 20 minuter
Ingredienser:
9 potatisar (ca 700 g)
1 gul lök
3½ dl mjölk + grädde
1 tsk salt
1 krm peppar, vit eller svart
1 dl riven ost
Gör så här:
Skala och skiva potatis och lök tunt.
Sätt ugnen på 225ºC.
Koka upp mjölk och grädde med salt och peppar.
Lägg i potatis- och lökskivorna och låt dem koka upp.
Häll allt på ett ugnssäkert fat. Strö över osten.
Grädda i mitten av ugnen, ca 20 min.
Mikro:
Lägg skivad potatis och lök i en form.
Salta och peppra.
Rör om.
Lägg osten överst.
Häll på 1½ dl mjölk + grädde.
Tillaga under lock på full effekt i 9 min.
Häll på ytterligare 1 dl mjölk eller grädde.
Vrid formen ett halvt varv.
Tillaga under lock 9-10 min.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | 3 | 4 | ||||||
5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | |||
12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | |||
19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | |||
26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | ||||
|