Alla inlägg under juni 2013
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
1 gurka
5 tomater
1 gul lök
1 gul paprika
1 röd paprika
½ röd chilifrukt
2 vitlöksklyftor
1 liten mango
1 msk olivolja
1 msk vitvinsvinäger
Salt
2 dl vatten eller mer för tunnare soppa
10-15 isbitar
Gör så här:
Skala gurkan, skär i mindre bitar.
Klyfta tomaterna.
Skala löken och skär i klyftor.
Skär paprikan i strimlor.
Mixa ovanstående grönsaker med chili och vitlök i några minuter.
Skala och gröp ur mangoköttet.
Låt mixa med övriga ingredienser ca 30 sekunder.
Häll i olja, vinäger, salt och vatten och mixa 30 sekunder till.
Servera med krossad is.
Mango:
Mango innehåller antioxidander, betakaroten, C-vitamin och kalium.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
1 citron
1 dl matlagningsyoghurt
Salt
Svartpeppar
1 kruka mynta
100 g rucola
4 plommontomater
½ röd chili
1 rödlök
4 tortillabröd
400 g halloumi
Gör så här:
Riv skalet från citronen.
Rör ner yoghurten.
Pressa ner lite av citronsaften.
Salta och peppra.
Hacka myntan, skär rucolan och tomaterna i mindre bitar.
Finhacka chilin och rödlöken.
Lägg ut bröden på plastfolie.
Fördela myntan, rucola, tomat, chili och lök på bröden.
Skiva halloumin och fräs hastigt på hög värme tills den blir gyllenbrun.
Fördela i bröden.
Toppa med yoghurtkrämen.
Vik ihop wrappen.
Linda in i plastfolie eller hushållspapper.
Ingredienser:
5 cl kallt svart te
1 cl citronjuice
1 cl limejuice
1½ cl agavesirap
Kolsyrat vatten
Gör så här:
Skaka de fyra ingredienserna.
Sila upp i ett högt smalt glas.
Toppa med kolsyrat vatten.
Garnera med citronskiva och servera med is.
Mängd: till ca 600 g kött
Ingredienser:
4 msk rapsolja
4 msk kallt kaffe, espresso
2 tsk worcestershiresås
2 msk ketchup
Gör så här:
Vispa ihop alla ingredienser.
Låt marinaden stå och dra i minst 30 minuter innan den används.
Marinera köttet i 30 minuter.
Kaffe förhöjer smaken i marinaden som är god till nötkött och lamm.
Antal: 40 stycken
Ugn: 200 grader, 10 minuter
Ingredienser:
3 dl vetemjöl
125 g smör
2 msk Ljust Muscovadorörsocker
2 msk vatten
100 g blåbär
3 msk Rörsocker
1 tskVaniljsocker
(alt en klick blåbärssylt)
1 ägg + 1 tsk vatten + 1 krm salt till pensling
Gör så här:
Sätt ugnen på 200 °C och klä en bakplåt med papper.
Blanda vetemjöl, smör socker och vatten och arbeta ihop till en smidig deg.
Rulla till en korv och lägg i kylen i 20 minuter.
Blanda bären med sockret.
Kavla ut degen tunt och skär ut rundlar med ett mått 2–3 cm Ø eller skär i 2 x 2 cm stor bitar.
Placera ett par bär i mitten av rundeln och nyp ihop så det blir fyra hörn.
Pensla varje bit med uppvispat ägg.
Baka i 10 minuter mitt i ugnen.
Antal: 4 stycken
Ingredienser:
2 stora potatisar, skuren i skivor
ca 300 g kavli kräft- och räkost
2 salladslökar, finstrimlad, ca 250 g
½ kruka dill, finhackad
100 g varmrökt lax
½ litet isbergssalladshuvud
Svartpeppar
4 mjuka tunnbröd, rektangulära
Gör så här:
Blanda mjukost, salladslök och finhackad dill i en bunke.
Mosa ner laxen och peppra.
Lägg ut brödet med långsidan mot dig.
Läg på lite sallad längs med halva brödet, lägg på några bitar potatis och klicka på ost- och laxröran.
Vik upp botten.
Rulla från kortsida till en wrap.
Ingredienser:
2 kg rödbetor
1½ l vatten
2 tsk salt
Lag:
1 l rödbetsspad
1 dl ren ättika 24% eller 2 dl ättiksprit 12%
1 msk salt
2½ dl Socker
10 kryddpepparkorn
10 kryddnejlikor
1 bit pepparrot
Gör så här:
Tvätta rödbetorna mycket noga.
Skär bort blasten.
Koka upp salt och vatten.
Lägg i rödbetorna och koka dem mjuka.
Skölj dem under kallt vatten tills de är kalla.
Tag bort skalet. Spara spadet.
Skiva rödbetorna och lägg dem på varma, väl rengjorda burkar.
Skala pepparroten och lägg ett par bitar i varje burk.
Koka upp rödbetsspad, ättika, salt, socker, kryddpepparkorn och kryddnejlikor till lagen.
Skumma väl.
Häll den heta lagen över rödbetorna.
Förslut.
Låt stå 4 veckor innan de serveras.
Förvaras svalt.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
10-12 potatisar
250 g sojabönor
1 broccoli
1 salladshuvud
Dressing:
1 knippe dill
½ dl olja
2 msk balsamvinäger
1 vitlöksklyfta
Salt
Gör så här:
Skölj och/eller skrubba potatisarna.
Koka tills de är mjuka, men fortfarande fasta.
Låt svalna något.
Skär i bitar.
Tina sojabönorna om de är frysta.
Lossa broccolibuketterna från huvudet och kör i mixer.
Skär salladen i mindre bitar.
Blanda potatis, bönor, broccoli och sallad.
Hacka dillen och blanda med olja och vinäger.
Lägg i pressad eller hackad vitlöksklyfta.
Smaka av med salt.
Häll dressingen över salladen.
Ät ljummen eller kall.
Broccoli:
Broccoli har höga halter av C-vitamin, betakaroten och fibrer.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | ||||||||
3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | |||
10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | |||
17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | |||
24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | |||
|