Alla inlägg under juni 2013
Antal: 8 portioner
Ingredienser:
1 knippe dill
100 g rumsvarmt smör
1 krm salt
Gör så här:
Finhacka dillen och blanda med smör och salt.
Vispa med elvisp någon minut.
Serveras mjukt.
Lika gott på färskpotatisen som på brödet.
Antal: 8 portioner
Ingredienser:
4 matjessillfiléer (ca 300 g)
1 rödlök
4 dl gräddfil
½ dl hackad gräslök
100 g löjrom
Gör så här:
Skär sillen i halvor.
Skala och finhacka löken.
Lägg sillen på 8 förrättstallrikar.
Häll på gräddfilen.
Strö över rödlök och gräslök.
Toppa med löjrom.
Antal: 8 portioner
Ingredienser:
1½ dl strösocker
3½ dl ljummet vatten
4 stora lime, pressad saft och hälften rivet skal
½ dl finhackad färsk mynta
2 dl ljus rom
2 ägg, endast vitor
1 liter rensade och tunt skivade färska jordgubbar
1 dl strösocker
1 lime, rivet skal
Gör så här:
Rör socker och ljummet vatten tills sockret löst sig i en plastburk som tål att frysas.
Tillsätt pressad lime, rivet limeskal, mynta och rom.
Låt stå i frysen över natten.
Vispa äggvitorna till hårt skum och rör ner blandningen i den frysta sorbeten.
Ställ tillbaka sorbeten i frysen och låt stå över natten.
Lägg jordgubbsskivorna som en blomma, lite omlott, på 8 små desserttallrikar.
Blanda socker och rivet limeskal och strö över jordgubbarna.
Klicka på sorbet.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
ca 300 g kavli mildost
2 tsk dijonsenap
1 dl inlagd gurka, finhackad alt. bostongurka
1 tsk curry
Salt
Peppar
1 äpple, fint tärnat
2 salladslökar
60 g rökt kalkonkött i skivor, strimlade
4 blad isbergssallad
4 runda mjuka tunnbröd
Ev. persilja, hackad, till dekoration
Gör så här:
Blanda mjukost, senap, gurkan och kryddorna.
Rör i fint tärnat äpple, salladslök och kalkonbitar i en bunke.
Lägg ut brödet, lägg på ett salladsblad och klicka på ost- och kalkonröran.
Vik upp botten.
Rulla in sidorna så att det möts i mitten.
Toppa ev. med persilja.
Antal: 6-8 portioner
Ingredienser:
4 plommontomater eller kvisttomater
2 chipotlefrukter (torkad, rökt chili)
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
2 msk rödvinsvinäger
2 msk soja
½ dl mörkt muscovadosocker
½ dl mörk sirap
3 msk vatten
Gör så här:
Börja med att tärna tomaterna, skär bort det hårda kvistfästet.
Finhacka chipotlefrukterna.
Hacka löken och skiva vitlöken.
Lägg tomater, chipotle, lök och vitlök tillsammans med övriga ingredienser i en kastrull och låt koka upp.
Sjud såsen i ca 10 minuter, rör om då och då så att den inte bränner fast i botten.
Späd eventuellt med lite mer vatten.
Mixa såsen med mixerstav och låt koka upp igen.
Om du vill ha en slät sås kan du passera den genom en sil.
Förvara såsen i kylen i burk med tättslutande lock.
Har man väl börjat göra sin egen BBQ-sås vill man gärna fortsätta, det är både lätt och blir gott.
Den här rökiga och fylliga såsen passar till grillat kött och revbensspjäll.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
1 liter jordgubbar
1 ananas
1 limefrukt
1 tsk agavesirap (eller 1 msk honung)
2½ dl lättkesella
1 kruka mynta
Gör så här:
Skölj bären och skär i skivor.
Skär ut bitar av ananasen.
Blanda limesaft och agavesirap med bär och frukt.
Låt stå svalt minst en timme.
Hacka myntan.
Blanda med kesella.
Servera bär och frukt med den friska krämen.
Tips!
Torka myntablad och koka te på dem, det är bra för magen.
En riktigt frisk och somrig dessert.
Har du annan frukt eller andra bär så lägg till dem också.
Glutenfri, rik på folat, vitamin C, B12 och B6.
Antal: 20 stycken
Jäsning: dubbel storlek + jäsa ihop
Ugn: 225-250 grader, ca 7 minuter
Ingredienser:
25 g jäst
2½ dl mjölk
25 g smör eller margarin
½ tsk salt
7 dl (ca 420 g) vetemjöl
Till pensling:
Uppvispat ägg
Till fyllning:
Tjocka skivor av cheddarost
Gör så här:
Smält fettet, slå på mjölken och värm till 37 grader.
Slå detta över den smulade jästen.
Tillsätt salt och drygt hälften av mjölet och arbeta degen kraftigt.
Arbeta in resten av mjölet.
Låt degen jäsa till dubbel storlek.
Ta upp degen och arbeta ihop den.
Rulla ut till en ganska tjock längd, skär den i 20 skivor och placera dem med snittytan upp intill varandra i smord långpanna.
Låt jäsa upp och jäsa ihop.
Pensla med uppvispat ägg och grädda i 225-250 grader ca 7 minuter.
Låt bröden svalna och bryt sedan i bitar.
Innan bröden serveras snittar man upp dem och stoppar in en ostskiva i varje bröd, sätter in dem i 225-250 grader och låter dem stå tills osten börjar smälta ner.
Gott komplement till soppor, till öl eller till te.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
25 g smör
½ dl socker
1 liter delade jordgubbar
1 dl citronlikör, t ex cointreau
½ liter vaniljglass
2 dl vispad grädde
Gör så här:
Smält smör och socker i en wok på grillen.
Vänd ner jordgubbarna och låt dem bli ordentligt varma.
Häll över citronlikören och tänd på.
Vänd runt när likören brunnit färdigt och servera med glass och eventuellt vispad grädde.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | ||||||||
3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | |||
10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | |||
17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | |||
24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | |||
|