Alla inlägg under maj 2014
Antal: 4 portioner
Ugn: 125 grader, några timmar
Ingredienser:
500 g tomater i olika färg och storlek
1 skivad rödlök
2 msk olivolja
salt och peppar
Gör så här:
Ugnsrosta skivade tomater och rödlök med en skvätt olivolja, salt och peppar.
Låt stå ett par timmar i låg temperatur ca 125°.
Tomaterna torkar lite och smaken koncentreras.
Räcker med gott bröd till.
Ingredienser:
4 hg körsbär
½-1 röd chilifrukt
4 msk Rörsocker Strö
3 msk balsamvinäger
1/2 tsk salt
1 krm svartpeppar
3 msk Syltsocker 1+3
Gör så här:
Skölj och kärna ur körsbären.
Finhacka chilin.
Blanda körsbär, chilifrukt, rörsocker, balsamvinäger, salt, peppar och syltsocker i en gryta och koka under omrörning i cirka 10 minuter
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
1 burk tonfisk i olja
½ rödlök
1 citron
½ kruka basilika
3/4 dl majonnäs
½ dl kapris
4 vita rostbröd
Svartpeppar
Ev salt
Gör så här:
Mixa tonfisk och majonnäs tillsammans med en stavmixer tills den är blandad och slät.
Slå upp i en skål, tillsätt fint hackad lök och citronskal.
Hacka kapris grovt, blanda ner och peppra.
Smaka av och salta om det behövs.
Tillsätt en liten skätt citronsaft om du vill ha mer syra.
Låt moussen stå kallt i kylskåpet.
Kanta brödet och stek gyllenbruna på båda sidor i smör.
Servera tillsammans med mousse och fint skuren basilka på toppen.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
4-4 salladslökar
200 g skogschampinjoner
1 kuvert saffran (0,5 g)
Smör eller kokosfett att steka i
1 1/2 burk kokosmjölk
Saften av en 1/2 citron
500-600 g lax
1 tsk dillfrön
Salt
Peppar
Färsk bladpersilja eller koriander
Gör så här:
Strimla salladslöken och dela skogschampinjonerna.
Fräs salladslök, dillfrön och svamp tillsammans med saffran i smör eller kokosfett.
Häll på kokosmjölk och låt den få ett uppkok.
Smaka av emd salt, peppar och citronsaft.
Skär laxen i tärningar.
Lägg den i soppan.
Låt puttra 6-7 minuter.
krydda med dillfrön och servera med extra koriander eller bladpersilja.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
1 gul lök
1-2 vitlöksklyftor
1 grön paprika
3-4 tomater
1-2 msk olja
8 ägg
½ kruka basilika
1 krm svartpeppar
1 tsk salt
250 g keso
Gör så här:
Skala och hacka den gula löken.
Skölj, kärna ur och strimla paprikan.
Tärna tomaterna.
Värm oljan i en stor stekpanna.
Fräs löken gyllengul.
Skala och pressa i vitlöken.
Tillsätt paprika och tomater.
Låt det fräsa några minuter.
Vispa ihop ägg, basilikablad, peppar och salt.
Häll äggsmeten över det gröna.
Rör om och låt rätten få fast med fortfarande krämig konsistens.
Servera med keso och blandad grönsallad.
Ingredienser:
5 msk Ljus Sirap
2 tsk riven, färsk ingefära
skal från 1 obesprutad apelsin
1 liter vatten mald kanel jordnötter
Gör så här:
Blanda samman sirap, ingefära, apelsinskal och vatten i en gryta och låt sjuda i 10 minuter.
Sila.
Strö på lite kanel.
Lägg i ett par jordnötter i varje kopp eller glas.
Lika gott varmt som kallt.
Ingredienser:
2 kg ekologiska citroner
1 l vatten
1 dl havssalt
½ l vitvinsvinäger
2 dl Strösocker
2 lagerblad
1 kanelstång
3 kryddnejlikor
1 tsk svartpepparkorn
Gör så här:
Tvätta citronerna noga och lägg dem på varma, väl rengjorda burkar.
Blanda alla ingredienser till lagen och koka upp.
Häll den heta lagen över och förslut.
Låt mogna i minst fyra veckor innan de serveras.
Citronerna kan även delas i fyra klyftor eller skivas.
Dessa är klara att ätas redan efter 1-2 veckor.
Ingredienser:
Tryffelsmet:
2 dl vispgrädde
170 g lakritskola (Kick eller Käck)
100 g mörk choklad
150 g mjölkchoklad
Smörpapper
Garnering:
200 g vit choklad
2 citroner, rivet skal
Flingsalt
Gör så här:
Koka försiktigt upp grädden i en kastrull.
Bryt ner lakritsen i grädden och låt den smälta.
Skär ner den ljusa och den mörka chokladen och smält ner den i lakritsgrädden.
Fyll små bakformar med lakritschokladsmeten till hälften.
Sätt på ett vattenbad och skär ner sedan den vita chokladen i mindre bitar, smält den i en kastrull i vattenbadet.
Riv skalet på två citroner till zest med ett rivjärn.
Toppa lakrits- och chokladtryffeln med vit choklad, och toppa med citronzest och flingsalt.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | 3 | 4 | ||||||
5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | |||
12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | |||
19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | |||
26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | ||||
|