Alla inlägg under maj 2014

Av Maria - 7 maj 2014 19:00

Antal: 4 portioner

Ugn: 125 grader, några timmar


Ingredienser:
500 g tomater i olika färg och storlek
1 skivad rödlök
2 msk olivolja
salt och peppar


Gör så här:

Ugnsrosta skivade tomater och rödlök med en skvätt olivolja, salt och peppar.

Låt stå ett par timmar i låg temperatur ca 125°.

Tomaterna torkar lite och smaken koncentreras.

Räcker med gott bröd till.

Av Maria - 7 maj 2014 16:00

Ingredienser:
4 hg körsbär
½-1 röd chilifrukt
4 msk Rörsocker Strö
3 msk balsamvinäger
1/2 tsk salt
1 krm svartpeppar
3 msk Syltsocker 1+3

 

Gör så här:
Skölj och kärna ur körsbären.

Finhacka chilin.

Blanda körsbär, chilifrukt, rörsocker, balsamvinäger, salt, peppar och syltsocker i en gryta och koka under omrörning i cirka 10 minuter

Av Maria - 7 maj 2014 15:15

Antal: 4 portioner


Ingredienser:

1 burk  tonfisk i olja
½  rödlök
1  citron
½ kruka  basilika
3/4 dl  majonnäs
½ dl  kapris
4  vita rostbröd
Svartpeppar
Ev salt

 

Gör så här:


Mixa tonfisk och majonnäs tillsammans med en stavmixer tills den är blandad och slät.
Slå upp i en skål, tillsätt fint hackad lök och citronskal.
Hacka kapris grovt, blanda ner och peppra.
Smaka av och salta om det behövs.

Tillsätt en liten skätt citronsaft om du vill ha mer syra.
Låt moussen stå kallt i kylskåpet.
Kanta brödet och stek gyllenbruna på båda sidor i smör.
Servera tillsammans med mousse och fint skuren basilka på toppen. 

Av Maria - 7 maj 2014 14:30

Antal: 4 portioner


Ingredienser:

4-4 salladslökar

200 g skogschampinjoner

1 kuvert saffran (0,5 g)

Smör eller kokosfett att steka i

1 1/2 burk kokosmjölk

Saften av en 1/2 citron

500-600 g lax

1 tsk dillfrön

Salt

Peppar

Färsk bladpersilja eller koriander


Gör så här:

Strimla salladslöken och dela skogschampinjonerna.

Fräs salladslök, dillfrön och svamp tillsammans med saffran i smör eller kokosfett.

Häll på kokosmjölk och låt den få ett uppkok.

Smaka av emd salt, peppar och citronsaft.

Skär laxen i tärningar.

Lägg den i soppan.

Låt puttra 6-7 minuter.

krydda med dillfrön och servera med extra koriander eller bladpersilja.

Av Maria - 7 maj 2014 06:00




Antal: 4 portioner


Ingredienser:

1 gul lök

1-2 vitlöksklyftor

1 grön paprika

3-4 tomater

1-2 msk olja

8 ägg

½ kruka basilika

1 krm svartpeppar

1 tsk salt

250 g keso


Gör så här:

Skala och hacka den gula löken.

Skölj, kärna ur och strimla paprikan.

Tärna tomaterna.

Värm oljan i en stor stekpanna.

Fräs löken gyllengul.

Skala och pressa i vitlöken.

Tillsätt paprika och tomater.

Låt det fräsa några minuter.

Vispa ihop ägg, basilikablad, peppar och salt.

Häll äggsmeten över det gröna.

Rör om och låt rätten få fast med fortfarande krämig konsistens.

Servera med keso och blandad grönsallad.




Av Maria - 6 maj 2014 19:00

Ingredienser:

5 msk Ljus Sirap

2 tsk riven, färsk ingefära

skal från 1 obesprutad apelsin

1 liter vatten mald kanel jordnötter


Gör så här:
Blanda samman sirap, ingefära, apelsinskal och vatten i en gryta och låt sjuda i 10 minuter.

Sila.

Strö på lite kanel.

Lägg i ett par jordnötter i varje kopp eller glas.
Lika gott varmt som kallt.

Av Maria - 6 maj 2014 16:00

Ingredienser:

2 kg ekologiska citroner
1 l vatten
1 dl havssalt
½ l vitvinsvinäger
2 dl  Strösocker
2 lagerblad
1 kanelstång
3 kryddnejlikor
1 tsk svartpepparkorn

 

Gör så här:

Tvätta citronerna noga och lägg dem på varma, väl rengjorda burkar.

Blanda alla ingredienser till lagen och koka upp.

Häll den heta lagen över och förslut.

Låt mogna i minst fyra veckor innan de serveras.

Citronerna kan även delas i fyra klyftor eller skivas.

Dessa är klara att ätas redan efter 1-2 veckor.

Av Maria - 6 maj 2014 15:00

Ingredienser:

Tryffelsmet:
2 dl  vispgrädde
170 g  lakritskola (Kick eller Käck)
100 g  mörk choklad
150 g  mjölkchoklad
Smörpapper

 

Garnering:
200 g  vit choklad
2  citroner, rivet skal
Flingsalt

 

Gör så här:


Koka försiktigt upp grädden i en kastrull. 
Bryt ner lakritsen i grädden och låt den smälta. 
Skär ner den ljusa och den mörka chokladen och smält ner den i lakritsgrädden.

Fyll små bakformar med lakritschokladsmeten till hälften.

Sätt på ett vattenbad och skär ner sedan den vita chokladen i mindre bitar, smält den i en kastrull i vattenbadet. 
Riv skalet på två citroner till zest med ett rivjärn. 
Toppa lakrits- och chokladtryffeln med vit choklad, och toppa med citronzest och flingsalt. 

Presentation


Hej & välkomna!
Det jag hade tänkt mig från början med den här bloggen var att föra in recept på sånt som intresserar oss här hemma. Men nu har det blivit mer som ett sätt att tömma bort en del recept jag har samlat på mig under ett antal år.

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31
<<< Maj 2014 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards