Alla inlägg under maj 2014

Av Maria - 14 maj 2014 08:30

Ingredienser:

1 kg slanggurka

½ dl gula senapsfrö


Smaksättning:

3-4 kvistar dill eller 2 vitlökar Solo och 2 röda chilifrukter


Lag:

1 dl ättikssyra 24%

3 ½ dl vatten

4 ½ dl Strösocker

1 dl salt

½ tsk vitpepparkorn


Gör så här:
Tvätta gurkorna noga.

Skär dem i centimetertjocka skivor.

Skala och dela vitlökarna.

Skölj chilin och dillen.

Varva gurkskivorna med senapsfrö och dill eller vitlök och chili i burkar.

Blanda ingredienserna till lagen i en kastrull och koka upp.

Häll lagen över gurkorna.

Gurkorna är klara att äta efter 3 dygn.


Vill du ha en mindre salt gurka halvera saltmängden.

Av Maria - 14 maj 2014 07:45

Ingredienser:

1 hel mango, (ca 150 g)
½ rödlök
½ chili, hackad
olja
1 tsk färsk ingefära, riven
½ dl vitvinsvinäger
2 msk citronsaft
1-1½ dl vatten
1 dl Farinsocker
2 päron


Gör så här:

Skala, kärna ur och hacka mango och rödlök.

Finhacka chilin och ta bort kärnorna.

Fräs tillsammans i olja i några minuter i en kastrull.

Riv ner ingefäran.

Tillsätt vitvinsvinäger, citronsaft, vatten och farinsocker och koka i 10 minuter.

Skala, kärna ur och skär päronen i bitar.

Tillsätt i chutneyn.

Koka i ytterligare 20-25 minuter.

Ta kastrullen från värmen.

Häll upp chutneyn i en varm, väl rengjord burk.

Förslut.

Förvara svalt.

Av Maria - 13 maj 2014 20:00

Antal: 1 portion


Ingredienser:

1 dl bovetekross eller boveteflingor

Ev. vaniljpulver

1 dl blåbär

1 msk psylliumfrön

2 ägg


Gör så här:

Koka bovetet enligt anvisningarna på förpackningen.

Blanda ev. i vaniljpulver och lite av blåbären mot slutet.

Rör ner psylliumfröna när gröten är färdig.

Servera med mjölk, resten av blåbären och två kokta ägg.


Bra att veta!

Bovete är känt för att öka insulinkänsligheten och är därför extra intressant för dem som har diabetes.

Av Maria - 13 maj 2014 17:45

Antal: ca 40 stycken


Ingredienser:

200 g smör eller magarin

75 g (knappt 1 dl socker)

300 g (5 dl) vetemjöl


Till garnering:

10 hackade sötmandlar

ca 3 msk pärlsocker


Gör så här:

Blanda alla ingredienserna till en smidig deg, som delas i 3 delar och rullas ut till längder ca 2 cm tjocka.

Blanda mandel och pärlsocker och rulla längderna i detta.

Lägg dem på smord plåt och platta ut dem något.

Grädda i 175-200 grader tills de har ljus färg, ca 12 minuter.

Skär längderna i sneda bitar medan de är varma.

Av Maria - 13 maj 2014 16:30

Antal: 4 portioner


Ingredienser:

1 mango eller fryst mango ( 1 mango motsvarar 125 g fryst mango)

3 tomater

4 sallaslökar

1 msk olivolja

1 lime

Salt

Peppar


Gör så här:

Tina mangon om den är fryst eller skär den färska mangon och tomaterna i tärningar.

Strimla salladslöken.

Blanda allt det skurna med olivoljan.

Smaksätt med pressad limejuice, salt och peppar.

Servera salladen till tex grillade baby back ribs.

Av Maria - 13 maj 2014 08:15

Antal: 4 portioner


Ingredienser:

150 g pasta, gärna penne

1 squash, ca 250 g

1 purjolök


Sås:

2 burkar tonfisk i vatten (á 200 g)

5 ansjovisfiléer

250 g keso

1 msk fransk senap

½ msk saft av pressad citron

1 tsk salt

1 krm kajenpeppar

2-3 msk kapris


Gör så här:
Koka pastan i rikligt med lättsaltat vatten i en gryta enligt förpackningens anvisningar.

Skölj och skiva squashen tunt på längden med potatisskalare.

Skölj, ansa och strimla purjolöken.

Låt grönsakerna koka med pastan de sista minuterna.

Spola hastigt av pastan och grönsakerna med kallt vatten och låt dem rinna av.

Låt tonfisken rinna av.

Mixa tonfisken med ansjovis och keso i en liten matberedare eller med mixerstav.

Smaksätt med senap, citronsaft, salt och peppar.

Fördela röran på pastan och grönsaker.

Strö kaprisen över.

Av Maria - 13 maj 2014 07:30

Ingredienser:

300 g små, späda morötter
200 g små lökar
300 g gurka
100 g små blomkålsbuketter


Lag:
2 dl Strösocker
3 dl ättiksprit
3 dl vatten
1 tsk gult senapsfrö


Gör så här:

Skala lökarna.

Ansa de övriga grönsakerna och skär dem i bitar.

Blanda socker, ättika, vatten och senapsfrön till lagen och koka upp.

Lägg i löken och morötterna och koka i 4 minuter.

Lägg i blomkålen och gurkan och låt det få ett uppkok.

Tag upp grönsakerna och lägg dem i varma, väl rengjorda burkar.

Koka upp lagen på nytt.

Skumma noga.

Häll den varma lagen över grönsakerna.

Förslut.

Förvara svalt.

Låt stå ett par veckor för att mogna.

10

Av Maria - 12 maj 2014 18:00

Presentation


Hej & välkomna!
Det jag hade tänkt mig från början med den här bloggen var att föra in recept på sånt som intresserar oss här hemma. Men nu har det blivit mer som ett sätt att tömma bort en del recept jag har samlat på mig under ett antal år.

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31
<<< Maj 2014 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards