Alla inlägg under maj 2014
Antal: ca 12 matskedar
Ingredienser:
6 ägg
½ dl majonnäs
½-1 tsk dijonsenap
1 krm nymalen muskotnöt
½ dl finskuren gärslök
Salt
Peppar
Till servering:
ca 250 g räkor med skal
Löjrom efter smak
Gräslöksstrån
Gör så här:
Koka äggen mellankokta.
Skala och hacka äggen grovt.
Rör ihop med resten av ingredienserna, smaka av med salt och peppar.
Skala räkorna.
Lägg upp lite äggsallad på skedar.
Toppa med en räka, lite löjrom och ev. ett ½ gräslöksstrå på toppen.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
3-4 kycklingfiléer, beroende på storlek
200 g rucola (1 stor familjepåse)
2 pkt bacon á 140 g
1 pkt frusen minimajs á 200 g
1 granatäpple
1 ask jordgubbar
200 g sugarsnapps eller sockerärtor
Salt
Peppar
Olivolja
Till såsen:
1 dl majonnäs
1 dl créme fraiche
1-2 tsk curry
1/2 tsk gurkmeja
1/2 tsk chiliflingor
Gör så här:
Sätt ugnen på 200 grader.
Lägg i kycklingfiléerna i en låg ugnsfast form/panna.
Droppa en god olivolja över kycklingen och krydda med salt och peppar.
Stek kycklingen i 20 minuter.
Tag ut och låt svalna.
Vill du inte steka bacon i stekpanna på spisen, så går det utmärkt att bre ut skivorna på bakplåt och steka dem i ugnen, tillsammans med kycklingen.
Låt dem rinna av och bli krispiga på hushållspapper.
Under tiden delar du och pillar ur granatäppelkärnorna och sköljer/delar jordgubbarna i minder bitar.
Koka upp sugarsnaps och minimajs i lättsaltat vatten och låt koka i 3 minuter.
Slå av kokvattnet.
Rör ihop såsen och smaka av med salt och peppar.
Ställ kallt till serving.
Såsen kan göras i god tid i förväg.
Fördela rucola över ett stort fat eller fyra stora tallrikar, fortsätt sedan med minimajs och sugarsnaps.
Toppa med kycklingfilé skuren i tunna skivor, knapriga bitar av bacon, jordgubbar och granatäpple.
Extra snyggt och gott blir det om du ringlar lite olivolja över alltsammans precis före servering och avslutar med en nypa flingsalt och nymalt svartpeppar.
Servera currysåsen bredvid.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
300 gram Quorn Bitar3 st Schalottenlök
1 st vitlöksklyfta
1 st äpple (finskuren i bitar)
2 tsk råsocker
1 msk äppelcidervinäger
2 dl crème fraiche
1 msk curry
1 tsk salt
1/2 kruka koriander
1/2 purjolök, finstrimlad
2 dl gröna, frysta sojabönor
Gör så här:
Hacka schalottenlöken och pressa vitlöken.
Fräs i en stekpanna i smör, tillsammans med curry, Quorn och äpple.
Stek ett par minuter och tillsätt sedan råsocker och karamellisera alkt gyllenbrunt.
Tillsätt crème fraiche och vinäger.
Smaka av med salt och peppar.
Vänd ner hackad koriander, purjolök och sojabönor vid servering.
Servera med ris.
Ugn: 200 grader, 30-40 minuter
Ingredienser:
250 g rabarber
Saft från 1 citron
½ dl vatten
0,75 dl Syltsocker med pektin
250 g rumstempererat smör
5 dl vetemjöl
2 dl Strösocker (till degen)
2 tsk Vaniljsocker
2 tsk bakpulver
2 dl kesella eller kvarg (gärna med vaniljsmak)
2½ dl creme fraiche
2 ägg
1½ dl Strösocker (till fyllningen)
2 tsk Vaniljsocker (till fyllningen)
Gör så här:
Koka upp rabarber skuren i bitar, tillsammans med citronsaft och vatten, under omrörning på hög värme tills det blir ett mos.
Tillsätt syltsocker och låt koka under omrörning i ytterligare ca 3 minuter.
Ta bort kastrullen från värmen och häll över rabarberkompotten i en skål och ställ i kylskåpet.
Sätt ugnen på 200 grader (över- och undervärme).
Mixa samman smör, vetemjöl, strösocker, vaniljsocker och bakpulver i en matberedare till en deg.
För hand går också bra.
Tryck ut hälften av degen i botten på den.
Blanda ihop kesella, creme fraiche, ägg, strösocker och vaniljsocker i en bunke till en jämn smet.
Häll vaniljsmeten över botten, klicka ut rabarberkompotten och dra några varv med en kniv så att den fördelar sig jämnt i fyllningen.
Smula över resten av degen på kakan.
Grädda kakan i mitten av ugnen i 30-40 minuter tills den fått en fin gyllenbrun färg.
Låt kakan svalna helt och hållet i kylskåpet innan du skär den i bitar och serverar.
Ingredienser:
1 gul paprika
500 g tomater
300 g aubergine
400 g zucchini
3 rödlökar
2-3 vitlöksklyftor
1 msk olivolja
1 dl vitt vin
1 dl tomatjuice
1 dl balsamvinäger
2 msk tomatpuré
2 msk grönsaksfond
½ tsk grovmald svartpeppar
1 krm cayennepeppar
1 tsk salt
3 msk färsk oregano
2 msk italiensk salladskrydda
1 1/4 dl Syltsocker
Gör så här:
Skölj och ansa paprika, tomater, aubergine och zucchini.
Skala rödlök och vitlök.
Skär alla grönsakerna i små tärningar.
Hetta upp oljan i en gryta och fräs grönsakerna.
Tillsätt vin, juice och vinäger och sjud under lock i 10 minuter.
Blanda i resten av ingredienserna och koka i 5 minuter.
Häll upp på varma, väl rengjorda burkar.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
3 dl rödvin
2 schalottenlökar, hackade
1 lagerblad
1 kvist timjan
Peppar
3 dl hemlagad kalvfond
Salt
1 msk rödvinsvinäger
1 msk smör
Gör så här:
Häll upp rödvin och tillsätt schalottenlök, lagerblad, timjan och peppar.
Rödvinssåsen får reducera tills den börjar tjockna, då tillsätter du hemmagjord kalvfond och låter såsen koka ihop ytterligare. (Obs! koncentrerad fond på flaska kan användas om du späder den enligt anvisningarna på förpackningen till 3 dl buljong.)
Smaka av!
Om syran i din rödvinssås behöver höjas så tillsätt en liten skvätt vinäger.
När rödvinssåsen fått rätt smak och tjocklek monterar du ihop den med några klickar smör, och silar av den.
Servera rödvinssås till en god bit kött och hasselbackpotatis.
Antal: ca 12 stycken
Ingredienser:
4 medelstora lökar
150 g smör eller margarin
3 dl vatten eller sodavatten
2 tsk salt
ca 9 dl matbrödsmjöl av vete (450 g)
Gör så här:
Skala lökarna.
Strimla dem på råkostjärn eller kvarn eller hacka dem fint.
Låt löken fräsa i margarinet på svag värme tills den är mjuk men absolut inte brynt.
Tillsätt salt, vätska och mjöl, arbeta ihop till en ganska lös deg.
Platta ut en liten bit av degen och provgrädda i en het pannkakslagg.
Den ska gräddas 5-6 minuter och vändas en gång under tiden.
Tillsätt mer mjöl om det behövs.
Ta upp degen på bakbordet och dela den i 12 bitar, platta ut dessa till kakor i storlek som pannkakslaggen och grädda dem.
Tips!
De här lökbröden är goda till "klämmor".
Kan fyllas med:
Kaviar och hackat ägg
Gubbröra = hackad ägg, ansjovis och gräslök
Rökt renstek, hamburgerkött, skinka
Hackad rökt fisk blandad med lite gräddfil och hackad dill
Antal: 4 portioner
Ugn: Grill, 4-5 minuter
Ingredienser:
1 zucchini, 300 g
2 rödlökar
1 msk smör
8 ägg
1 dl vatten
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
3 tomater
250 g keso
1 msk oregano
2 dl riven mager ost
Gör så här:
Sätt ugnen på grill.
Skär zucchinin i skivor, skala och strimla löken.
Fräs zucchini och lök i smör i en stor stekpanna.
Vispa ihop ägg, vatten, salt och peppar.
Häll äggsmeten över grönsakerna och stek på låg värme tills omeletten börjar stelna.
Skär tomaten i skivor.
Lägg keso och tomater på omeletten.
Strö över oregano och ost.
Sätt in stekpannan i övre delen av ugnen och gratinera i 4-5 minuter.
Servera med vitkålssallad.
Variation!
Du kan göra en pizzaomelett med svamp genom att byta ut zucchinin mot färska champinjoner.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | 3 | 4 | ||||||
5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | |||
12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | |||
19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | |||
26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | ||||
|