Alla inlägg under maj 2014
Ingredienser:
20 gröna pepparfrukter
20 röda pepparfrukter
8 dl vatten
2 dl Strösocker
1½ - 2 dl ättiksprit
½ dl salt
Gör så här:
Lägg chilin i kokande vatten i en gryta och koka i 5-15 minuter, längre koktid ger mildare smak.
Häll bort vattnet.
Blanda samman vatten, ättiksprit, socker och salt och koka upp.
Lägg i de förvällda chilifrukterna och sjud utan lock i 5-15 minuter.
Lägg chilifrukterna i varma, väl rengjorda burkar.
Häll på lagen och förslut burkarna.
Förvara i kylskåp.
Gott till hamburgare, kebab eller i t ex köttgrytor.
Till 4 personer:
100 g kött från skogsfågel
60 g rökt vildsvin
60 g riven ost
1 msk hackad persilja
1 krm riven muskot
55 g smör
4 msk vetemjöl
2 dl mjölk
5 dl olja till fritering
Paneringen:
1 dl vetemjöl
2 ägg
2 dl ströbröd
salt
peppar
Gör så här:
Hetta upp smöret i en kastrull och tillsätt vetemjölet och fräs i ca 1 minut. Tillsätt mjölken, koka och vispa kraftigt under tiden det tjocknar.
Ta av kastrullen från värmen och tillsätt finhackat kött från skogsfågel och rökt vildsvin, riven ost, hackad persilja, muskot samt lite salt och peppar. Koka ytterligare ca 2 minuter och rör ihop till en slät smet. Bred ut smeten på ett fat och ställ kallt i ca 2 timmar. Forma sedan bollar och panera i först vetemjöl, sedan vispat ägg och sist ströbrödet.
Värm olja till 180°C och fritera bollarna krispiga.
Ingredienser:
300 g rönnbär
½ kg äpplen
3 dl vatten
Till varje kilo passerat mos:
300-600 g (4-7 dl) socker
(1 krm natriumbensoat)
Gör så här:
Skölj och repa rönnbären.
Skär äpplena i bitar.
Koka rönnbär och äpplen med vattnet under lock på svag värme tills de mosar sig.
Rör då och då.
Passera moset medan de är varmt.
Väg moset.
Tillsätt sockret och låt moset koka under omrörning.
(Tillsätt natriumbensoat utrört i lite mos.)
Ös upp på varma burkar.
Paraffinera och bind över.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
300 g Quorn Bitar2 msk olja eller valfritt smör
1 gul lök
1 morot
1 äpple
3 vitlöksklyftor
1 ½ dl valfri matgrädde
1 ½ dl vatten
1 msk Garam Masala-krydda
½ tsk currypulver
1 banan
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
En halv kruka färsk koriander
Ris av valfri sort
Tillbehör:
Mango Chutney
Mango i bitar
Jordnötter
Russin
Gör så här:
Hacka lök, morot, äpple och vitlök och fräs i en stekpanna.
Bryn samtidigt bitarna i smör eller olja i en gryta bredvid tills de fått färg.
Häll över lök, morot, äpple och vitlök i grytan med bitar.
Häll i grädde, vatten, Garam Masala och curry.
Låt puttra cirka 30 minuter.
Koka ris enligt anvisning på förpackningen.
Skiva banan och fräs i olja i stekpanna.
Vänd ner bananen i grytan och smaka av med salt och peppar.
Servera Garam Masala grytan med ris, mango chutney, mango i bitar och jordnötter.
Ingredienser:
Pannacotta:
7 dl grädde
1,75 dl Gelésocker Multi
1 tsk Vaniljsocker
Fermenterade krusbär:
500 g krusbär
150 g Strösocker
Yuzukräm:
3½ dl Rörsocker Strö
zest och saft från 1 citron
90 g yuzujuice
2 dl vispgrädde
6 ägg
3 gelatinblad
Gör så här:
Pannacotta:
Koka upp grädden med vaniljsocker och gelésockret.
Häll upp i valfri form och sätt i kylen tills det stelnat.
Fermenterade krusbär:
Blanda strösocker och krusbär i en bunke och täck med lock.
Låt stå och jäsa i 48 timmar.
Häll över i en kastrull och värm sakta upp till 75 grader.
Ta av från värmen och kyl ner.
Yuzukräm:
Koka sakta upp rörsocker, citron, zest, yuzu, grädde och ägg till 85 grader.
Tillsätt gelatin och mixa med stavmixer.
Sila genom en finmaskig sil och mixa igen.
Förvara i kyl.
Ingredienser:
2 stora morötter i skivor
1 rotselleri i bitar
1 purjolök i skivor
1 litet blomkålshuvud i buketter
Lag:
100 g färsk ingefära i små tärningar
3 dl Strösocker
1½ dl ättika 12%
6 dl vatten
2 kanelstänger
10 hela kryddnejlikor
15 kryddpepparkorn
Gör så här:
Koka upp grönsakerna hastigt i lättsaltat vatten (2 tsk salt/l vatten).
Lägg grönsakerna på glas.
Koka upp ingefära, strösocker, ättika, vatten, kanel, kryddnejlikor och kryddpepparkorn till lagen. Skumma väl innan den heta lagen hälls på grönsakerna.
Låt svalna.
Förvara svalt.
Är färdiga att äta efter en vecka.
Ingredienser:
1 st gul lök, finhackad
Lite smör till stekning
400 g kycklinglever
2 dl grädde
1 dl portvin
0,5 msk timjan
5 msk mjukt smör
Salt
Peppar
Gör så här:
Fräs den finhackade löken i en liten klick smör på svag värme.
Lägg i kycklinglevern tillsammans med löken.
Stek i 5 minuter.
Slå på grädde, portvin och timjan.
Låt puttra på svag värme i någon minut.
Lägg ner allt i en matberedare och kör till en slät massa.
Tillsätt smöret.
Smaka av med salt och peppar.
Förvara leverpastejen i en burk med lock.
Antal: 2 stycken bröd
Ugn: 250 grader, ca 15 minuter
Jäsning: dubbel storlek + ca 25 minuter
Ingredienser:
50 g jäst
5 dl filmjölk
50 g smör eller margarin
1½ tsk salt
½ msk grovstött fänkål
½ msk grovstött anis
4 dl kornmjöl (220 g)
1 dl vetgroddar
6 dl vetemjöl (360 g)
Gör så här:
Smält margarinet, tillsätt mjölken och värm till 37 grader (försiktigt så inte filmjölken skär sig).
Häll över den smulade jästen, tillsätt salt och kryddor, vetegroddar och mjöl och arbeta ihop degen väl.
Låt jäsa till dubbel storlek.
Ta upp degen på bakbordet och baka ut till 2 tjocka kakor, sätt på plåtar och låt jäsa ca 25 minuter.
Pensla med vatten och strö med vetegroddar och grädda i 250 grader ca 15 minuter.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | 3 | 4 | ||||||
5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | |||
12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | |||
19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | |||
26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | ||||
|