Alla inlägg under maj 2014

Av Maria - 4 maj 2014 16:00

Ingredienser:

20 gröna pepparfrukter
20 röda pepparfrukter
8 dl vatten
2 dl Strösocker
1½ - 2 dl ättiksprit
½ dl salt


Gör så här:
Lägg chilin i kokande vatten i en gryta och koka i 5-15 minuter, längre koktid ger mildare smak.

Häll bort vattnet.

Blanda samman vatten, ättiksprit, socker och salt och koka upp.

Lägg i de förvällda chilifrukterna och sjud utan lock i 5-15 minuter.

Lägg chilifrukterna i varma, väl rengjorda burkar.

Häll på lagen och förslut burkarna.

Förvara i kylskåp.

Gott till hamburgare, kebab eller i t ex köttgrytor.

Av Maria - 4 maj 2014 15:00

Till 4 personer:

100 g kött från skogsfågel

60 g rökt vildsvin

60 g riven ost

1 msk hackad persilja

1 krm riven muskot

55 g smör

4 msk vetemjöl

2 dl mjölk

5 dl olja till fritering

 

Paneringen:

1 dl vetemjöl

2 ägg

2 dl ströbröd

salt

peppar

 

Gör så här:

Hetta upp smöret i en kastrull och tillsätt vetemjölet och fräs i ca 1 minut. Tillsätt mjölken, koka och vispa kraftigt under tiden det tjocknar.

Ta av kastrullen från värmen och tillsätt finhackat kött från skogsfågel och rökt vildsvin, riven ost, hackad persilja, muskot samt lite salt och peppar. Koka ytterligare ca 2 minuter och rör ihop till en slät smet. Bred ut smeten på ett fat och ställ kallt i ca 2 timmar. Forma sedan bollar och panera i först vetemjöl, sedan vispat ägg och sist ströbrödet.

Värm olja till 180°C och fritera bollarna krispiga.

Av Maria - 4 maj 2014 14:30

Ingredienser:

300 g rönnbär

½ kg äpplen

3 dl vatten


Till varje kilo passerat mos:

300-600 g (4-7 dl) socker

(1 krm natriumbensoat)


Gör så här:

Skölj och repa rönnbären.

Skär äpplena i bitar.

Koka rönnbär och äpplen med vattnet under lock på svag värme tills de mosar sig.

Rör då och då.

Passera moset medan de är varmt.

Väg moset.

Tillsätt sockret och låt moset koka under omrörning.

(Tillsätt natriumbensoat utrört i lite mos.)

Ös upp på varma burkar.

Paraffinera och bind över.

Av Maria - 4 maj 2014 06:15

Antal: 4 portioner


Ingredienser:

300 g Quorn Bitar2 msk olja eller valfritt smör
1 gul lök
1 morot
1 äpple
3 vitlöksklyftor
1 ½ dl valfri matgrädde
1 ½ dl vatten
1 msk Garam Masala-krydda
½ tsk currypulver
1 banan
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
En halv kruka färsk koriander
Ris av valfri sort


Tillbehör:
Mango Chutney
Mango i bitar
Jordnötter
Russin


Gör så här:

Hacka lök, morot, äpple och vitlök och fräs i en stekpanna.

Bryn samtidigt bitarna i smör eller olja i en gryta bredvid tills de fått färg.
Häll över lök, morot, äpple och vitlök i grytan med bitar.

Häll i grädde, vatten, Garam Masala och curry.

Låt puttra cirka 30 minuter.
Koka ris enligt anvisning på förpackningen.
Skiva banan och fräs i olja i stekpanna.

Vänd ner bananen i grytan och smaka av med salt och peppar.
Servera Garam Masala grytan med ris, mango chutney, mango i bitar och jordnötter.

Av Maria - 3 maj 2014 18:45

Ingredienser:

Pannacotta:

7 dl grädde

1,75 dl Gelésocker Multi

1 tsk  Vaniljsocker


Fermenterade krusbär:

500 g krusbär

150 g Strösocker


Yuzukräm:

3½ dl Rörsocker Strö

zest och saft från 1 citron

90 g yuzujuice

2 dl vispgrädde

6 ägg

3 gelatinblad


Gör så här:
Pannacotta:

Koka upp grädden med vaniljsocker och gelésockret.

Häll upp i valfri form och sätt i kylen tills det stelnat.


Fermenterade krusbär:

Blanda strösocker och krusbär i en bunke och täck med lock.

Låt stå och jäsa i 48 timmar.

Häll över i en kastrull och värm sakta upp till 75 grader.

Ta av från värmen och kyl ner.


Yuzukräm:

Koka sakta upp rörsocker, citron, zest, yuzu, grädde och ägg till 85 grader.

Tillsätt gelatin och mixa med stavmixer.

Sila genom en finmaskig sil och mixa igen.

Förvara i kyl.

Av Maria - 3 maj 2014 15:45

Ingredienser:
2 stora morötter i skivor
1 rotselleri i bitar
1 purjolök i skivor
1 litet blomkålshuvud i buketter

Lag:
100 g färsk ingefära i små tärningar
3 dl Strösocker
1½ dl ättika 12%
6 dl vatten
2 kanelstänger
10 hela kryddnejlikor
15 kryddpepparkorn

 

Gör så här:

Koka upp grönsakerna hastigt i lättsaltat vatten (2 tsk salt/l vatten).

Lägg grönsakerna på glas.
Koka upp ingefära, strösocker, ättika, vatten, kanel, kryddnejlikor och kryddpepparkorn till lagen. Skumma väl innan den heta lagen hälls på grönsakerna.

Låt svalna.
Förvara svalt.

Är färdiga att äta efter en vecka.

Av Maria - 3 maj 2014 15:00

Ingredienser:

1 st  gul lök, finhackad
Lite smör till stekning
400 g  kycklinglever
2 dl  grädde
1 dl  portvin
0,5 msk  timjan
5 msk  mjukt smör
Salt
Peppar

 

Gör så här:

Fräs den finhackade löken i en liten klick smör på svag värme. 
Lägg i kycklinglevern tillsammans med löken.

Stek i 5 minuter. 
Slå på grädde, portvin och timjan.

Låt puttra på svag värme i någon minut. 
Lägg ner allt i en matberedare och kör till en slät massa. 
Tillsätt smöret. 
Smaka av med salt och peppar. 
Förvara leverpastejen i en burk med lock. 

Av Maria - 3 maj 2014 13:15

Antal: 2 stycken bröd

Ugn: 250 grader, ca 15 minuter

Jäsning: dubbel storlek + ca 25 minuter


Ingredienser:

50 g jäst

5 dl filmjölk

50 g smör eller margarin

1½ tsk salt

½ msk grovstött fänkål

½ msk grovstött anis

4 dl kornmjöl (220 g)

1 dl vetgroddar

6 dl vetemjöl (360 g)


Gör så här:

Smält margarinet, tillsätt mjölken och värm till 37 grader (försiktigt så inte filmjölken skär sig).

Häll över den smulade jästen, tillsätt salt och kryddor, vetegroddar och mjöl och arbeta ihop degen väl.

Låt jäsa till dubbel storlek.


Ta upp degen på bakbordet och baka ut till 2 tjocka kakor, sätt på plåtar och låt jäsa ca 25 minuter.


Pensla med vatten och strö med vetegroddar och grädda i 250 grader ca 15 minuter.

Presentation


Hej & välkomna!
Det jag hade tänkt mig från början med den här bloggen var att föra in recept på sånt som intresserar oss här hemma. Men nu har det blivit mer som ett sätt att tömma bort en del recept jag har samlat på mig under ett antal år.

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31
<<< Maj 2014 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards