Alla inlägg under maj 2014

Av Maria - 11 maj 2014 07:30

Antal: 4 portioner


Ingredienser:
1 slanggurka
1 dl färskpressad citronsaft
1 dl vitvinsvinäger
1 dl Strösocker
1 rödlök
½ dl hackad persilja
2 krm salt
2 krm grovmald svartpeppar

Gör så här:

Skala gurkan, dela den på längden och ta bort kärnhuset.

Skär gurkhalvorna i centimetertjocka bitar.

Skala, halvera och skiva löken.

Lägg gurka, lök och persilja i en serveringsskål.

Blanda samman citronsaft, vinäger och socker och häll över blandningen i skålen.

Låt stå minst 1 timme innan serveringen.

Servera till grillat kött, gärna lite starkt kryddat.

Av Maria - 10 maj 2014 19:45




Antal: 1 portion


Ingredienser:

2 ägg

1 äggvita

Salt

Peppar

20 g skinka eller kalkon

10 g lök

30 g paprika

Persilja

20 g ost, gärna 10% fett


Gör så här:

Vispa upp äggen med salt och peppar.

Hacka skinka/kalkonen, löken, paprikan och persiljan.

Riv osten.

Blanda ner alla ingredienser i äggsmeten och häll upp den i en varm stekpanna.

Stek under viss omrörning tills smeten har stannat.

Servera med en frukt eller en mindre bit bröd.




Av Maria - 10 maj 2014 19:30

Ingredienser:

700 g äppelpuré

100 g glykossirap
400 g SteviaSocker

11 g pektin

8 g calvados

10 g citronsyra


Gör så här:

Koka upp äppelpuré och glykossirap.

Blanda SteviaSocker och pektin ordentligt och vispa ner i äppelpurén och koka upp till 106°.

Blanda Calvados och citronsyra och häll ner i smeten, slå upp i form och låt svalna.

Skär i bitar.

Av Maria - 10 maj 2014 16:30

Ingredienser:
1 röd, 1 grön och 1 gul paprika
½ kg tomater
1/4 kg gul lök
1–2 vitlöksklyftor
5 msk balsamvinäger
1½–2 dl Mörkt Muscovadorörsocker
2 krm malda nejlikor
1 tsk salt
1 tsk paprikapulver

 

Gör så här:

Skålla och skala paprikor och tomater.

Ta bort alla kärnor.

Skala löken.

Skär alla grönsaker i små tärningar.

Riv eller hacka vitlöken.

Blanda paprika, tomat, lök, vitlök, balsamvinäger, muscovadorörsocker, nejlikor, slat och paprikapulver i en kastrull och sjud under omrörning i 30 minuter.

Häll upp på varma, väl rengjorda burkar.

Förvara kallt.

Av Maria - 10 maj 2014 16:30

Antal: 8-10 bitar

Ugn: 200 grader, 10 minuter + ca 30 minuter


Ingredienser:

PAJDEG:
100 g  smör
100 g  vetemjöl (1 2/3 dl)
2 msk  kallt vatten


FYLLNING:
200 g  västerbottensost, grovriven
2  ägg
2 dl  mjölk eller vispgrädde
Salt

Nymalen peppar

 

Gör så här:


Värm ugnen till 200 grader. 

 

Pajdeg:

Hacka samman smör och mjöl till en smulig massa, eller mixa i en matberedare. 

Tillsätt vatten och blanda snabbt ihop till en deg. 
Tryck ut degen i en pajform, ca 24 cm i diameter, och ställ den i kylen i en halvtimme.
Picka pajskalet med en gaffel och förgrädda det mitt i ugnen i ca 10 minuter.

Låt svalna.


Fyllning: 

Fördela västerbottensost i pajskalet.
Blanda ägg, mjölk, salt och peppar, häll det över osten och grädda pajen mitt i ugnen i ca 30 minuter.


Servera Per Morbergs västerbottenpaj med blandad sallad. 

Av Maria - 10 maj 2014 14:45

Ingredienser:

½ kg äpplen

½ kg hallon

½ kg vinbär

1 dl vatten


Till varje kilo passerat mos:

300-600 g (4-7 dl)

(1 krm natriumbensoat per kg färdigt mos)


Gör så här:

Skölj äpplena och skär dem i klyftor.

Rensa och repa bären.

Koka äpplen, hallon och vinbär mjuka med vatten.

Passera medan massan är varm.

Väg moset.

Tillsätt sockret och låt moset koka upp under omrörning.

(Tillsätt natriumbensoat utrört i lite mos.)

Ös upp på varma burkar eller krukor.

Paraffinera och bind över.

Av Maria - 9 maj 2014 19:15

Antal: 4 portioner


Ingredienser:

4 späda zucchini
 
Frityrsmet:
2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1½ dl sodavatten
½ dl öl
2 isbitar
2 dl panko till panering (asiatiskt ströbröd)
frityr- eller rapsolja till fritering

flingsalt
citronklyftor
 
Gör så här:
Skär zucchinin i skivor.
Blanda mjöl och bakpulver noggrant.
Tillsätt kolsyrat vatten, öl och isbitar.
Blanda smeten slät.
Häll ut pankon i en djup tallrik.
Doppa zucchinin i smeten, låt droppa av lite och vänd sedan i pankon.
Värm oljan i en kastrull/gryta till 180 grader.
Se till att ha ett lock i närheten och fritera inte under fläkten om den är på.
Fritera skivorna i omgångar tills de är gyllenbruna.
Låt rinna av på hushållspapper.
Strö över flingsalt och servera med citronklyftor.
Av Maria - 9 maj 2014 16:15

Ingredienser:

1 kg små, späda morötter
2 gula lökar
2 obesprutade apelsiner
2 dl vatten
1 tsk mald koriander
1 msk salt
2 tsk svartpeppar
2 tsk curry
2 tsk riven färsk ingefära
2 dl gula russin
4 dl vitvinsvinäger
1 förpackning Syltsocker 1+3

 

Gör så här:

Skölj och skala morötterna.

Riv dem grovt.

Skala och tärna löken.

Tvätta apelsinerna.

Riv skalet och pressa saften ur apelsinerna.

Blanda morötterna, löken och apelsinsaft och –skal samt vatten i en gryta och sjud under lock på svag värme i 5 minuter.

Tillsätt resten av ingredienserna och koka i ytterligare fem minuter under omrörning.

Häll upp på varma, väl rengjorda burkar.

Förslut.

Förvara svalt.

Presentation


Hej & välkomna!
Det jag hade tänkt mig från början med den här bloggen var att föra in recept på sånt som intresserar oss här hemma. Men nu har det blivit mer som ett sätt att tömma bort en del recept jag har samlat på mig under ett antal år.

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31
<<< Maj 2014 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards