Alla inlägg under maj 2014
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
1 slanggurka
1 dl färskpressad citronsaft
1 dl vitvinsvinäger
1 dl Strösocker
1 rödlök
½ dl hackad persilja
2 krm salt
2 krm grovmald svartpeppar
Gör så här:
Skala gurkan, dela den på längden och ta bort kärnhuset.
Skär gurkhalvorna i centimetertjocka bitar.
Skala, halvera och skiva löken.
Lägg gurka, lök och persilja i en serveringsskål.
Blanda samman citronsaft, vinäger och socker och häll över blandningen i skålen.
Låt stå minst 1 timme innan serveringen.
Servera till grillat kött, gärna lite starkt kryddat.
Antal: 1 portion
Ingredienser:
2 ägg
1 äggvita
Salt
Peppar
20 g skinka eller kalkon
10 g lök
30 g paprika
Persilja
20 g ost, gärna 10% fett
Gör så här:
Vispa upp äggen med salt och peppar.
Hacka skinka/kalkonen, löken, paprikan och persiljan.
Riv osten.
Blanda ner alla ingredienser i äggsmeten och häll upp den i en varm stekpanna.
Stek under viss omrörning tills smeten har stannat.
Servera med en frukt eller en mindre bit bröd.
Ingredienser:
700 g äppelpuré
100 g glykossirap
400 g SteviaSocker
11 g pektin
8 g calvados
10 g citronsyra
Gör så här:
Koka upp äppelpuré och glykossirap.
Blanda SteviaSocker och pektin ordentligt och vispa ner i äppelpurén och koka upp till 106°.
Blanda Calvados och citronsyra och häll ner i smeten, slå upp i form och låt svalna.
Skär i bitar.
Ingredienser:
1 röd, 1 grön och 1 gul paprika
½ kg tomater
1/4 kg gul lök
1–2 vitlöksklyftor
5 msk balsamvinäger
1½–2 dl Mörkt Muscovadorörsocker
2 krm malda nejlikor
1 tsk salt
1 tsk paprikapulver
Gör så här:
Skålla och skala paprikor och tomater.
Ta bort alla kärnor.
Skala löken.
Skär alla grönsaker i små tärningar.
Riv eller hacka vitlöken.
Blanda paprika, tomat, lök, vitlök, balsamvinäger, muscovadorörsocker, nejlikor, slat och paprikapulver i en kastrull och sjud under omrörning i 30 minuter.
Häll upp på varma, väl rengjorda burkar.
Förvara kallt.
Antal: 8-10 bitar
Ugn: 200 grader, 10 minuter + ca 30 minuter
Ingredienser:
PAJDEG:
100 g smör
100 g vetemjöl (1 2/3 dl)
2 msk kallt vatten
FYLLNING:
200 g västerbottensost, grovriven
2 ägg
2 dl mjölk eller vispgrädde
Salt
Nymalen peppar
Gör så här:
Värm ugnen till 200 grader.
Pajdeg:
Hacka samman smör och mjöl till en smulig massa, eller mixa i en matberedare.
Tillsätt vatten och blanda snabbt ihop till en deg.
Tryck ut degen i en pajform, ca 24 cm i diameter, och ställ den i kylen i en halvtimme.
Picka pajskalet med en gaffel och förgrädda det mitt i ugnen i ca 10 minuter.
Låt svalna.
Fyllning:
Fördela västerbottensost i pajskalet.
Blanda ägg, mjölk, salt och peppar, häll det över osten och grädda pajen mitt i ugnen i ca 30 minuter.
Servera Per Morbergs västerbottenpaj med blandad sallad.
Ingredienser:
½ kg äpplen
½ kg hallon
½ kg vinbär
1 dl vatten
Till varje kilo passerat mos:
300-600 g (4-7 dl)
(1 krm natriumbensoat per kg färdigt mos)
Gör så här:
Skölj äpplena och skär dem i klyftor.
Rensa och repa bären.
Koka äpplen, hallon och vinbär mjuka med vatten.
Passera medan massan är varm.
Väg moset.
Tillsätt sockret och låt moset koka upp under omrörning.
(Tillsätt natriumbensoat utrört i lite mos.)
Ös upp på varma burkar eller krukor.
Paraffinera och bind över.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
Ingredienser:
1 kg små, späda morötter
2 gula lökar
2 obesprutade apelsiner
2 dl vatten
1 tsk mald koriander
1 msk salt
2 tsk svartpeppar
2 tsk curry
2 tsk riven färsk ingefära
2 dl gula russin
4 dl vitvinsvinäger
1 förpackning Syltsocker 1+3
Gör så här:
Skölj och skala morötterna.
Riv dem grovt.
Skala och tärna löken.
Tvätta apelsinerna.
Riv skalet och pressa saften ur apelsinerna.
Blanda morötterna, löken och apelsinsaft och –skal samt vatten i en gryta och sjud under lock på svag värme i 5 minuter.
Tillsätt resten av ingredienserna och koka i ytterligare fem minuter under omrörning.
Häll upp på varma, väl rengjorda burkar.
Förslut.
Förvara svalt.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | 3 | 4 | ||||||
5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | |||
12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | |||
19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | |||
26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | ||||
|