Direktlänk till inlägg 10 juni 2014
Antal: ca 20 st
Första steget - fördegen:
5 g jäst
3 dl ljummet vatten
ca 300 g specialvetemjöl
Rör ut jästen i vattnet och tillsätt sedan mjölet.
Rör samman väl och låt jäsa i rumstemperatur i 3-4 timmar.
Andra steget:
ca 300 g specialvetemjöl
0,5 dl kallpressad olivolja + lite extra att pensla med
10 g havssalt
ev ca 0,5 dl kärnfria oliver i bitar
Gräddas i ånga 250 -210°C.
Blanda fördegen med ingredienserna ovan och knåda väl.
Degen ska vara ganska lös.
Tillsätt lite oliver, om så önskas, när degen är färdigknådad.
Vält ut degen på mjölat bord och platta ut den till 3-4 cm tjocklek i form av en avlång kaka.
Doppa den i olivolja, eller om det är besvärligt så kan du istället pensla den rikligt.
Vik sedan ihop degen till tre lager.
Jäs den i ca 40 minuter.
Tryck därefter försiktigt ut degen till en platta en gång till och doppa den i olja eller pensla.
Vik ihop brödet som förra omgången.
Jäs ytterligare 40 minuter.
Platta sedan ut bröden försiktigt en sista gång till en stor, något avlång kaka med en tjocklek på 3-4 cm.
Skär ut 20 avlånga bröd och lägg dem på smord plåt.
Låt dem jäsa till omkring dubbel storlek.
Sätt in bröden i ugnen på 250°C.
Spraya vatten på ugnsbottnen och stäng luckan.
Dra ner temperaturen till 210°C och grädda i 10-15 minuter.
Låt bröden svalna på galler.
Måndag: Stekta halverade kroppkakor, rivna morötter, lingonssylt. Blåbärssoppa med grovhackade finskorpor. Tisdag: Buljongkokad varmkorv, vitkålssallad och vita bönor i tomatsås. Aprikoskräm. Onsdag: Tortellini med brocc...
Måndag: Pyttipanna på finstrimlad rostbiff, blandad med wok coconut lime med nudlar och grönsaker (finns i frysdisken) Färsk frukt. Tisdag: Ansjovisströmming, potatismos med kryddgrönt: Putsa 600 g strömmingsfiléer och lägg ihop dem...
Måndag: Rotfruktsgratäng: Skala och strimla ca 800 g rotfrukter, tex potatis, morot, rotselleri och palsternacka. Hacka 1 gul lök, varva rotfrukter, lök och 1 tsk oregano i en smord form. Häll 6 dl grönsaksbuljong över rotfrukterna. Blanda ...
Måndag: Mustiga soppan: Strimla 150 g rimmat stekfläsk och fräs med 1 hackad gul lök. Lägg 2-3 skivade morötter, 1 skivad purjo och ca 400 g strimlad vitkål. Häll på 8-9 dl buljong, ½ msk äkta soja och 1½ msk timjan. Koka 15-20 minuter. ...
Måndag: Vänd nykokt färsk pasta med olivolja, riven parmesan, soltorkade tomater i olja, rucola och svartpeppar. Toppa med knyten av parmaskinka. Bre blåbärssylt och god vaniljkräm mellan havreflarn. Tisdag: Vegetariska vårrullar. Ser...
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | |||||||||
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | |||
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | |||
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | |||
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | |||
30 | |||||||||
|