Direktlänk till inlägg 18 juni 2014
Antal: 4 portioner
Ugn: 175 grader, ca 15 minuter + ca 40 minuter
Ingredienser:
½ kg potatis, gärna färsk
2 ägg
250 g ricotta
1 dl crème fraiche
1½ dl finriven grana padana
3 msk grön pesto
30 g bladpersilja, finhackad
Pajdeg:
2 dl vetemjöl
1 dl grahamsmjöl
½ tsk salt
100 g smör, kallt och tärnat
2-3 msk kallt vatten
Gör så här:
Skrubba och koka potatisen i saltat vatten.
Blanda alla torra ingredienser till pajdegen.
Tillsätt smör och nyp ihop till en smulig deg.
Tillsätt vatten och arbeta snabbt ihop till en deg.
Tryck ut degen i en form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter.
Nagga med en gaffel och låt stå i frysen 10 min.
Förgrädda mitt i ugnen ca 15 min.
Låt potatisen ånga av i ett durkslag.
Krossa sedan grovt med stomp eller ballongvisp.
Vispa lätt ihop ägg, ricotta, crème fraiche, riven ost, pesto och persilja.
Fördela potatisen i pajskalet, salta och häll över äggsmeten.
Peta runt lite med en sked så äggsmeten rinner ner ordentligt i potatisen.
Grädda pajen mitt i ugnen till fin färg, ca 40 min.
TIPS:
Om pajen gräddas i en större form måste ugnstiden minskas då pajen blir lägre.
Måndag: Rårakor med bacon: Skala och grovriv 4-6 potatisar. Blanda det rivna med salt och peppar. Stek ca 300 g skivat bacon knaprigt och låt det rinna av på hushållspapper. Håll det varmt. Stek den rivna potatisen lite åt gången i lite s...
Måndag: Stekta halverade kroppkakor, rivna morötter, lingonssylt. Blåbärssoppa med grovhackade finskorpor. Tisdag: Buljongkokad varmkorv, vitkålssallad och vita bönor i tomatsås. Aprikoskräm. Onsdag: Tortellini med brocc...
Måndag: Korv under osttäcke: Blanda 1 burk krossade tomater med 1 tsk salt, 2 krm svartpeppar och 1 tsk timjan i en ugnssäker form. Skär 4 frukostkorvar i halvor på längden. Lägg dem i formen med skinnsidan ner. Blanda 2 dl riven ost, 2 tsk s...
Måndag: Röd linssoppa: Skölj och lägg 2 dl röda linser i en gryta tillsammans med 8 dl grönsaksbuljong, 1 hackad morot, ½ burk krossade tomater, 1 hackad liten gul lök, 1 hackad liten gul paprika och 2 skivade vitlöksklyftor. Smaksätt med lagerbl...
Antal: 4 portioner Ingredienser: 500 g frysta blomkålsbuketter2 msk margarin3 msk vetemjöl3 dl mjölk3 msk persilja, hackad 400 g stekfläsksaltpeppar Tillbehör:potatis, kokt Gör så här: Ge blomkålen ett hastigt uppkok i lättsaltat vatten...
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | |||||||||
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | |||
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | |||
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | |||
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | |||
30 | |||||||||
|