Alla inlägg under juni 2014

Av Maria - 11 juni 2014 17:15

Antal: 2 formbröd

Jästid: 30 minuter.

Ugn: 200 grader, ca 25 minuter.


Ingredienser:

40 g jäst

7 dl mjölk

1 tsk salt

4 1/2 dl gramhamsmjöl (270 g)

6 dl vetemjöl (360 g)


Gör så här:

Värm mjölken till 37 grader = fingervarmt, slå den över den smulade jästen och saltet i degbunke.

Tillsätt mjölet och rör om väl.

Degen skall ha lös konsistens.

Häll i formar, smorda och strödda med gramhamsmjöl, och låt jäsa en halvtimma.

Grädda.

Av Maria - 11 juni 2014 15:15

Ingredienser:
2 vitlöksklyftor
2 msk olja
2 skivor kokt skinka, tärnade
4 koppar (450 g) kokt ris
4 msk frysta ärtor, kokta
1 msk sojasås
peppar
1 ägg, uppvispat

 

Garnering:

1 gurka, skivad
6 knipplökar

 

Gör så här:

Bryn vitlöken i oljan.
Tillsätt skinkan och sautera i några minuter.
Öka värmen. Tillsätt riset och fortsätt sautera.
Rör ned ärtorna, sojan och peppar.
Tag ur hälften av innehållet ur pannan.
Häll ägget i den resterande blandningen och blanda väl.
Lägg sedan tillbaka halva blandningen i pannan och rör ihop.
Servera på en stor tallrik, garnerat med gurkskivor och knipplök.

Av Maria - 11 juni 2014 13:30




Antal: 4 portioner


Ingredienser:

4 potatisar

2 morötter

1 bit rotselleri, ca 50 g

1 bit purjolök, ca 10 cm

4 ägg

1 tsk salt


Till stekning:
1-2 msk olja


Sås:

1 dl matyoghurt

1.2 msk wasabipasta eller färskriven pepparrot


Till servering:
400 g rökt lax


Gör så här:

Skala och riv potatis, morötter och selleri grovt på rivjärn eller matberedarens grova rivskiva.

Skölj, ansa och strimla purjolöken.

Blanda de rivna rotfrukterna, purjolök, uppvispat ägg och salt.

Stek stora plättar av smeten i oljan i en stekpanna ca 3 minuter per sida.

Rör ihop ingredienserna till såsen.

Lägg upp plättarna på tallrikar och ringla såsen över.

Servera med rökt lax.




Av Maria - 11 juni 2014 12:30

Antal: 4 portioner


Ingredienser:

600 g vit fiskfilé, t.ex rödspätta

Salt

Peppar

1 grön squash

1 gul squash

4 st morötter

Tandpetare

Smör

4 dl kokt quinoa (ca 2 dl okokt)

2 msk olivolja

Saften av ½ citron


Vanlig vit sås:

4 schalottenlökar

Smör

2 dl grädde

½ fiskbuljongtärning

Ev lite mjölk

Saften av ½ citron

Salt

Vitpeppar


Dekoration:

Färska dillkvistar


Gör så här:

Gör först såsen:
Skala och hacka löken fint.
Hetta upp en kastrull med smör.
Bryn löken tills den får färg.
Häll i grädde och smula ner buljongen.
Låt koka ihop och späd med lite mjölk om såsen blir för tjock.
Pressa citron i såsen och smaka av med salt och vitpeppar.

Fisken:
Lägg ut fiskfiléerna på en skärbräda och strö på salt och peppar.
Dela squashen och spara den ena halvan till senare.
Skala morötterna.
Skär squash och en av morötterna till stavar och placera på fiskfiléerna.
Rulla ihop dem en och en och fäst med tandpetare.
Hetta upp en stekpanna med smör och stek fisksnäckorna runt om i 5 minuter eller tills de är genomstekta. Rör inte för mycket, då de lätt kan falla sönder.
Använd de resterande grönsakerna och gör "spagetti" av dem med hjälp av en grönsakssvarv eller använd potatisskalare.
Blanda grönsakerna med kokt quinoa, olivolja och pressad citron.
Strö på lite salt, peppar och eventuellt hackad färsk dill.
Lägg upp grönsaksspagettin på tallrikar och fördela fisken ovanpå tillsammans med den vita såsen.

Av Maria - 10 juni 2014 19:45

Antal: 6 personer


Ingredienser:
2 små morötter

2 palsternackor

1 litet selleri

1 purjolök

1 litet saladshuvud

2 msk smör

1 tsk socker

2 liter consommé eller buljong

(Salt, peppar)


Gör så här:

Saladhuvudet sköljes och skäres i strimlor, rotsakerna sköljas och skrapas samt skäras i fina strimlor.

De brynas därefter väl i smöret och sockras, consommén tillsättes, och soppan får koka omkring 20 minuter.

Den skummas, avsmakas och serveras mycket het.

Av Maria - 10 juni 2014 17:15

Antal: ca 20 st

 

Första steget - fördegen:

5 g jäst

3 dl ljummet vatten

ca 300 g specialvetemjöl

 

Rör ut jästen i vattnet och tillsätt sedan mjölet.

Rör samman väl och låt jäsa i rumstemperatur i 3-4 timmar.

 

Andra steget:

ca 300 g specialvetemjöl

0,5 dl kallpressad olivolja + lite extra att pensla med

10 g havssalt

ev ca 0,5 dl kärnfria oliver i bitar

 

Gräddas i ånga 250 -210°C.

 

Blanda fördegen med ingredienserna ovan och knåda väl.

Degen ska vara ganska lös.

Tillsätt lite oliver, om så önskas, när degen är färdigknådad.

 

Vält ut degen på mjölat bord och platta ut den till 3-4 cm tjocklek i form av en avlång kaka.

Doppa den i olivolja, eller om det är besvärligt så kan du istället pensla den rikligt.

Vik sedan ihop degen till tre lager.

Jäs den i ca 40 minuter.

 

Tryck därefter försiktigt ut degen till en platta en gång till och doppa den i olja eller pensla.

Vik ihop brödet som förra omgången.

Jäs ytterligare 40 minuter.

 

Platta sedan ut bröden försiktigt en sista gång till en stor, något avlång kaka med en tjocklek på 3-4 cm.

Skär ut 20 avlånga bröd och lägg dem på smord plåt.

Låt dem jäsa till omkring dubbel storlek.

 

Sätt in bröden i ugnen på 250°C.

Spraya vatten på ugnsbottnen och stäng luckan.

Dra ner temperaturen till 210°C och grädda i 10-15 minuter.

Låt bröden svalna på galler.

Av Maria - 10 juni 2014 15:00

Ingredienser:

225 g kikärter

2 eller fler vitlöksklyftor

4 msk yoghurt

3 msk olivolja

½ finhackad paprika

en handfull hackad persilja

saften av 1-2 citroner

 

Gör så här:

Häll ärtorna i en kastrull och tillsätt vatten så de precis täcks, men inte mer.
I med vitlöksklyftorna och koka upp.
Låt sjuda under lock i 30 min.
Om så behövs, tillsätt lite vatten efterhand.
Häll oljan, citronsaften, yoghurten och hälften av ärtorna med sitt spad i en mixer.
Kör några varv tills det blir en slät massa och tillsätt resten av ärtorna (späd ev med lite vatten om det verkar för tjockt).
Smaka av med salt och peppar.
Lägg upp i en skål och garnera med hackad persilja och paprika.

Av Maria - 10 juni 2014 12:30

Ingredienser:

3 msk rörsocker strö

1½ msk paprikapulver

1½ msk torkad timjan

1½ msk torkad basilika

1½ msk salt

¾ msk mald kummin

2 msk curry

1 tsk vitlökspulver


Gör så här:

Blanda samman ingredienserna.
Pensla köttet, tex kycklingdelar, med lite olja eller flytande magarin.
Gnid in rubben och låt stå i kylskåp i minst 2 timmar.

Presentation


Hej & välkomna!
Det jag hade tänkt mig från början med den här bloggen var att föra in recept på sånt som intresserar oss här hemma. Men nu har det blivit mer som ett sätt att tömma bort en del recept jag har samlat på mig under ett antal år.

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30
<<< Juni 2014 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards