Alla inlägg under juni 2014

Av Maria - 6 juni 2014 19:30

Antal: 6 portioner


Ingredienser:

Plättar:

2 ägg

2 dl vatten

2 dl mjöl

2 msk smält smör

2 msk strösocker

1 krm salt


Vaniljcréme:

1 gelatinblad

1 tsk vaniljsocker med äkta vanilj

3 msk strösocker

2 äggulor

3 dl vispgrädde


Rabarberkompott:

3 rabarber

½ dl vtt vin

2 dl vit sirap

1 kanelstång


Gör så här:

Plättarna:

Vispa äggen med mjölet, strösockret och saltet jämnt och slätt.

Späd med grädden och vattnet (som kan bytas ut mot samma mängd standarmjölk).

Smält smöret och häll det i smeten alldeles före gräddningen.

Grädda i plättlägg.


Vaniljcrémen:

Blötlägg gelatinbladet i rikligt med vatten.

Vispa vaniljsockret, strösockret och äggulorna till hårt skum.

Vispa grädden och blanda med äggvispet.

Värm gelatinbladet i en kastrull så att det blir varmt.

Blanda med vaniljkrämen.

Ställ kallt.


Rabarberkompotten:

Skär ner halva mängden rabarber i bitar och koka tillsammans med de övriga ingredienserna till en simmig konsistens.

Sila bort rabarbern så att den röd klar sås återstår.

Skiva resten av rabarbern och koka upp den hastigt med rabarberkoket, låt svalna.


Servera rabarberkompotten i botten och plättar (ca 4 stycken) varvat med vaniljkräm som ett torn över kompotten.

Av Maria - 6 juni 2014 14:45

Ugn: 200 grader, ca 30 minuter


Ingredienser:

2 ägg

2 dl socker

1½ dl (90 g) vetemjöl

1 dl (80 g) potatismjöl

2 tsk bakpulver

(2 tsk vaniljsocker eller rivet skal av ½ citron)

1 dl hett vatten


Till formen:

Margarin

Ströbröd


Gör så här:

Vispa äggen och sockret poröst.

Blanda samman de båda mjölsorterna, bakpulvret samt ev. smaktillsats.

Rör ner blandningen och tillsätt därefter vattnet.

Häll smeten i smord och brödbeströdd form, 1½ liter.

Grädda kakan genast i 200 graders ugnsvärme, ca 30 minuter.


Kakan passar till kaffe och te och som tårtbotten.

Av Maria - 6 juni 2014 13:00

Antal: 4 portioner


Ingredienser:
75 g vetemjöl

2 tsk svarta sesamfrön

1 tsk salt

½ tsk Strösocker

½ tsk mald svartpeppar

1 ägg

2 tsk sesamolja

20 stora räkor

vegetabilisk olja till fritering


Dipsås:

4 msk sojasås

2 tsk sesamolja

1 msk risvinäger

½ finhackad röd eller grön chilifrukt

2 tsk rostade sesamfrön

1 riven vitlöksklyfta

1 msk  Rörsocker Strö


Gör så här:

Blanda samman soja, sesamolja, risvinäger, chili, sesamfrön, vitlök och rörsocker till såsen.

Låt stå någon timme för att mogna.


Blanda samman mjöl, salt, socker, peppar och sesamfrön.

Vispa samman ägg och sesamolja och rör ner i mjölblandningen.

Tillsätt vatten så att det blir lagom konsistens på smeten.

Rensa räkorna, men behåll den yttersta stjärtspetsen.

Hetta upp oljan till 180°.

Doppa räkorna i frityrsmeten och fritera dem därefter i oljan i 3-4 minuter.

Servera räkorna direkt tillsammans med såsen och lite fräsch sallad.

Av Maria - 6 juni 2014 12:15

Antal: 4 portioner


Ingredienser:

3 dl hallon

4 msk farinsocker

2 msk Worcestershiresås

2 msk tomatpuré

2 msk balsamvinäger

2-10 droppar tabasco

Salt


Gör så här:

Blanda allt utom salt och tabasco i en kastrull och sjud i 2-3 minuter.
Smaka av med salt och tabasco.
Servera såsen till grillat kött.

Av Maria - 6 juni 2014 06:00

Mängd: ca 1½ liter


Ingredienser:
1 liter jordgubbar

10 fläderblomsklasar

1 citron i skivor, gärna obesprutad 15 g citronsyra

1 liter vatten

1 kg Strösocker

1 krm natriumbensoat (uteslutes om saften fryses)


Gör så här:
Skölj blomklasar och bär väl.

Mosa bären.

Lägg bärmoset, blommorna, citronskivorna och citronsyran i en skål.

Koka upp vatten och socker.

Lös natriumbensoatet i lite av den varma lagen och häll tillbaka det.

Häll den heta lagen över blandningen i skålen.

Täck över och ställ kallt i 3 dygn.

Häll upp jordgubbs-fläderblomssaften i silduk och Låt självrinna i 30 minuter.

Häll upp på väl rengjorda flaskor, fyll ända upp.

Förslut.

Förvara kallt.

Saften går bra att frysa.

Av Maria - 5 juni 2014 19:15

Använd i regel rumstempererade ingredienser.


Se till att du har rymliga och tåliga bunkar när du blandar eller rör samman degen.


Blanda de torra ingredienserna för sig innan du rör ner dem i degvätskan.


Jäsningen kan ta lång tid om degvätskan är kall. Det gör inget utan höjer snarare kvaliteten. Däremot ska man aldrig lägga ner jäst i för varmt vatten, över 40°C, för då kan jästsvamparna förstöras.


Gör gärna en fördeg, då använder du mindre jäst och får ett smakrikare bröd.


Knåda in mjölet efter hand. Ta alltså inte hela mängden direkt.


Knådning för hand ger bättre bearbetning än att köra degen i en beredare.


Knåda länge, det ger dessutom muskelträning.


Använd protienrikt mjöl, tex specialvetemjöl när du vill ha ett luftigt bröd.


Använd surdeg när du vill ha ett hållbart bröd.


Använd brödform, ca 1½ l form, om du säkert vill ha ett högt och resligt böd. Som form kan du också använda romargryta, lerkrukor eller korgar flätade av tex rotting.


I annat fall kan du göra en rund, platt kaka av degen och sedan rulla ihop den samt lägga den med skarven nedåt på plåten. Låt bröden ligga ganska nära så att de ger varandra stöd. Tänk bara på att öka gräddningstiden och sänk temperaturen något om bröden ligger nära varandra så att inte bröden i mitten blir sämre gräddade.

Bakat · Tips
Av Maria - 5 juni 2014 14:45

Antal: 4 portioner


Ingredienser:

½ kruka persilja

2 msk hackade cornichoner

2 dl smetana

Salt

Peppar


Gör så här:

Hacka persilja och cornichoner och vänd ner i smetana.

Smaka av med salt och peppar.

Av Maria - 5 juni 2014 13:00

Ingredienser:
3 st Quorn Veganska Skivor Lätta & Välsmakande1 bagel
1 msk vegansk cream cheese
Sallad
Groddar
Salt
Peppar
 
Gör så här:
Rosta bageln.
Bred på cream cheese och lägg på veganska skivor, sallad och groddar.
Salta och peppra efter smak.

Presentation


Hej & välkomna!
Det jag hade tänkt mig från början med den här bloggen var att föra in recept på sånt som intresserar oss här hemma. Men nu har det blivit mer som ett sätt att tömma bort en del recept jag har samlat på mig under ett antal år.

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30
<<< Juni 2014 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards