Alla inlägg under juni 2014

Av Maria - 19 juni 2014 16:00

Ingredienser:

500 g jordgubbar
250 g Syltsocker
Skal och saft från 1 citron
Färsk mynta


Gör så här:

Rensa och skölj bären.

Är bären stora kan man dela eller mixa dem.
Lägg bären i en gryta tillsammans med syltsockret och citronen.

Koka upp och låt koka 2–5 minuter.

Gör ett konsistensprov genom att lägga lite sylt på en kall tallrik och känn om den är lagom.
Tag grytan från värmen, skumma noga.

Häll upp sylten på varma, rena burkar och tillslut genast.

Förvara svalt.

Av Maria - 19 juni 2014 09:45

Ingredienser:

1 kg björnbär

250-800 g (3-9 dl) socker

1 kryddmått natriumbensoat per kg färdigt mos


Gör så här:

Rensa bären.

Varva bär och socker i en syltgryta.

Låt bären stå och safta sig på sval plats några timmar eller över en natt.

Hetta upp bären långsamt och låt sylten koka ca 15 minuter.

Skaka grytan då och då.

Dra av grytan från värmen.

Skumma sylten väl.

Tillsätt Natriumbensoat utrört i lite sylt.

Ös upp sylten på varma burkar.

Paraffinera och bind över burkarna.

Av Maria - 19 juni 2014 09:30

Mängd: till ca 1 kg kycklingdelar


Ingredienser:

½ dl cane syrup/rörsockersirap

2 msk dijonsenap

4 msk vitt vin

4 msk olivolja

2 tsk paprikapulver

2-4 finhackade eller rivna vitlöksklyftor

1 röd finhackad chilifrukt

1 krm svartpeppar


Gör så här:

Blanda samman samtliga ingredienser till marinaden i en skål.
Lägg kycklingdelarna i dubbla fryspåsar och häll på marinaden.
Skaka om så att kycklingdelarna täcks av marinaden.
Låt ligga  i kylskåp i några timmar.
Skaka om påsen då och då under tiden kycklingen marineras.

Av Maria - 19 juni 2014 09:15

Antal: 4 portioner


Ingredienser:
4 dl havregryn

4 msk linfrön

2 dl solroskärnor

1 tsk salt

1 liter vatten


Topping:

2 bananer

2 dl färska eller frysta, tinade jordgubbar

Ev socker


Gör så här:

Blanda alla ingredienserna till gröten i en kastrull.

Låt gröten sjuda ca 5 minuter, rör då och då.

Skala och skiva bananerna.

Mosa jordgubbarna lätt med en gaffel, tillsätt ev liter socker.

Servera gröten med banan och jordgubbar.

Av Maria - 18 juni 2014 17:00




Antal: ca 20 stycken

Ugn: 175 grader, ca 10 minuter


Ingredienser:

200 g smör eller margarin, rumstempererat
3 dl Råsocker Flor Fairtrade
6 dl havregryn
2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
2 msk vatten
1 msk Cane Syrup Fairtrade


Fyllning:
100 g Philadelphia cheese, naturell
50 g smör eller margarin, rumstempererat
2-3 dl Råsocker Flor Fairtrade
2 tsk Vaniljsocker Fairtrade


Gör så här:

Rör matfett och florsocker mjukt och luftigt.
Tillsätt övriga ingredienser och arbeta samman till en deg.

Rulla degen till kulor och lägg på plåt med bakplåtspapper.

Tryck till lätt med en gaffel.

Grädda mitt i ugnen i 175° i cirka 10 minuter.

Förvara torrt.


Blanda samman ingredienserna till fyllningen i en skål och arbeta den smidig med elvisp.
Bre fyllning på en kaka och lägg sedan en kaka ovanpå.

Lägg ihop kakorna precis innan de ska ätas, annars blir de mjuka.


Fyllningen kan även användas till garnering av muffins och mjuka kakor eller som fyllning till tårtor.




Av Maria - 18 juni 2014 15:30

Mängd: ca 4 liter


Ingredienser:

2 l grapefruktjuice
2 l kolsyrat vatten
1 dl färskpressad limejuice
1/2 dl agavesirap eller honung
1/2 l is
skivad grapefrukt och lime

 

Gör så här:


Blanda alla ingredienser i en stor glasburk med lock och tappkran, eller i en stor skål.

Fyll på med skivad grapefrukt, lime och is.
Sätt på locket och servera.
Bjud ev mer is till.
 
Servera ljus tequila vid sidan av för den som vill spetsa drinken.
Av Maria - 18 juni 2014 10:15

Antal: 4 portioner

Ugn: 175 grader, ca 15 minuter + ca 40 minuter


Ingredienser:

½ kg potatis, gärna färsk
2 ägg
250 g ricotta
1 dl crème fraiche
1½ dl finriven grana padana
3 msk grön pesto
30 g bladpersilja, finhackad


Pajdeg:
2 dl vetemjöl
1 dl grahamsmjöl
½ tsk salt
100 g smör, kallt och tärnat
2-3 msk kallt vatten


Gör så här:

Skrubba och koka potatisen i saltat vatten.

Blanda alla torra ingredienser till pajdegen.

Tillsätt smör och nyp ihop till en smulig deg.

Tillsätt vatten och arbeta snabbt ihop till en deg.
Tryck ut degen i en form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter.

Nagga med en gaffel och låt stå i frysen 10 min.

Förgrädda mitt i ugnen ca 15 min.


Låt potatisen ånga av i ett durkslag.

Krossa sedan grovt med stomp eller ballongvisp.
Vispa lätt ihop ägg, ricotta, crème fraiche, riven ost, pesto och persilja.

Fördela potatisen i pajskalet, salta och häll över äggsmeten.

Peta runt lite med en sked så äggsmeten rinner ner ordentligt i potatisen.

Grädda pajen mitt i ugnen till fin färg, ca 40 min.


TIPS:
Om pajen gräddas i en större form måste ugnstiden minskas då pajen blir lägre.

Av Maria - 18 juni 2014 09:30

Antal: 2 glas


Ingredienser:

1 apelsin

2 dl tinade lingon

1/2 dl vatten

2 msk nyponpulver


Gör så här:

Skala apelsinen.

Kör lingon och apelsin i centrifugen, avsluta med vattnet.

Vispa ner nyponpulvret och servera.

Presentation


Hej & välkomna!
Det jag hade tänkt mig från början med den här bloggen var att föra in recept på sånt som intresserar oss här hemma. Men nu har det blivit mer som ett sätt att tömma bort en del recept jag har samlat på mig under ett antal år.

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30
<<< Juni 2014 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards