Alla inlägg under juni 2014
Ingredienser:
500 g jordgubbar
250 g Syltsocker
Skal och saft från 1 citron
Färsk mynta
Gör så här:
Rensa och skölj bären.
Är bären stora kan man dela eller mixa dem.
Lägg bären i en gryta tillsammans med syltsockret och citronen.
Koka upp och låt koka 2–5 minuter.
Gör ett konsistensprov genom att lägga lite sylt på en kall tallrik och känn om den är lagom.
Tag grytan från värmen, skumma noga.
Häll upp sylten på varma, rena burkar och tillslut genast.
Förvara svalt.
Ingredienser:
1 kg björnbär
250-800 g (3-9 dl) socker
1 kryddmått natriumbensoat per kg färdigt mos
Gör så här:
Rensa bären.
Varva bär och socker i en syltgryta.
Låt bären stå och safta sig på sval plats några timmar eller över en natt.
Hetta upp bären långsamt och låt sylten koka ca 15 minuter.
Skaka grytan då och då.
Dra av grytan från värmen.
Skumma sylten väl.
Tillsätt Natriumbensoat utrört i lite sylt.
Ös upp sylten på varma burkar.
Paraffinera och bind över burkarna.
Mängd: till ca 1 kg kycklingdelar
Ingredienser:
½ dl cane syrup/rörsockersirap
2 msk dijonsenap
4 msk vitt vin
4 msk olivolja
2 tsk paprikapulver
2-4 finhackade eller rivna vitlöksklyftor
1 röd finhackad chilifrukt
1 krm svartpeppar
Gör så här:
Blanda samman samtliga ingredienser till marinaden i en skål.Antal: 4 portioner
Ingredienser:
4 dl havregryn
4 msk linfrön
2 dl solroskärnor
1 tsk salt
1 liter vatten
Topping:
2 bananer
2 dl färska eller frysta, tinade jordgubbar
Ev socker
Gör så här:
Blanda alla ingredienserna till gröten i en kastrull.
Låt gröten sjuda ca 5 minuter, rör då och då.
Skala och skiva bananerna.
Mosa jordgubbarna lätt med en gaffel, tillsätt ev liter socker.
Servera gröten med banan och jordgubbar.
Antal: ca 20 stycken
Ugn: 175 grader, ca 10 minuter
Ingredienser:
200 g smör eller margarin, rumstempererat
3 dl Råsocker Flor Fairtrade
6 dl havregryn
2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
2 msk vatten
1 msk Cane Syrup Fairtrade
Fyllning:
100 g Philadelphia cheese, naturell
50 g smör eller margarin, rumstempererat
2-3 dl Råsocker Flor Fairtrade
2 tsk Vaniljsocker Fairtrade
Gör så här:
Rör matfett och florsocker mjukt och luftigt.
Tillsätt övriga ingredienser och arbeta samman till en deg.
Rulla degen till kulor och lägg på plåt med bakplåtspapper.
Tryck till lätt med en gaffel.
Grädda mitt i ugnen i 175° i cirka 10 minuter.
Förvara torrt.
Blanda samman ingredienserna till fyllningen i en skål och arbeta den smidig med elvisp.
Bre fyllning på en kaka och lägg sedan en kaka ovanpå.
Lägg ihop kakorna precis innan de ska ätas, annars blir de mjuka.
Fyllningen kan även användas till garnering av muffins och mjuka kakor eller som fyllning till tårtor.
Mängd: ca 4 liter
Ingredienser:
2 l grapefruktjuice
2 l kolsyrat vatten
1 dl färskpressad limejuice
1/2 dl agavesirap eller honung
1/2 l is
skivad grapefrukt och lime
Gör så här:
Antal: 4 portioner
Ugn: 175 grader, ca 15 minuter + ca 40 minuter
Ingredienser:
½ kg potatis, gärna färsk
2 ägg
250 g ricotta
1 dl crème fraiche
1½ dl finriven grana padana
3 msk grön pesto
30 g bladpersilja, finhackad
Pajdeg:
2 dl vetemjöl
1 dl grahamsmjöl
½ tsk salt
100 g smör, kallt och tärnat
2-3 msk kallt vatten
Gör så här:
Skrubba och koka potatisen i saltat vatten.
Blanda alla torra ingredienser till pajdegen.
Tillsätt smör och nyp ihop till en smulig deg.
Tillsätt vatten och arbeta snabbt ihop till en deg.
Tryck ut degen i en form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter.
Nagga med en gaffel och låt stå i frysen 10 min.
Förgrädda mitt i ugnen ca 15 min.
Låt potatisen ånga av i ett durkslag.
Krossa sedan grovt med stomp eller ballongvisp.
Vispa lätt ihop ägg, ricotta, crème fraiche, riven ost, pesto och persilja.
Fördela potatisen i pajskalet, salta och häll över äggsmeten.
Peta runt lite med en sked så äggsmeten rinner ner ordentligt i potatisen.
Grädda pajen mitt i ugnen till fin färg, ca 40 min.
TIPS:
Om pajen gräddas i en större form måste ugnstiden minskas då pajen blir lägre.
Antal: 2 glas
Ingredienser:
1 apelsin
2 dl tinade lingon
1/2 dl vatten
2 msk nyponpulver
Gör så här:
Skala apelsinen.
Kör lingon och apelsin i centrifugen, avsluta med vattnet.
Vispa ner nyponpulvret och servera.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | |||||||||
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | |||
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | |||
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | |||
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | |||
30 | |||||||||
|