Alla inlägg under juli 2014

Av Maria - 7 juli 2014 06:00

Antal: 2 portioner

Ugn: 225 grader


Ingredienser:

150 g spetskål eller vitkål, tunt strimlad
salladslökar, strimlade
vitlöksklyfta, finhackad
1 msk smör
0.5 tsk grovmalen svartpeppar
ägg
1 dl vatten
2 msk japansk soja (kikkoman)
1.5 msk sesamolja
2 msk sesamfrön
0.5 kruka färsk koriander, grovhackad
0.5 tsk salt


Till servering:
2 msk hoisinsås
2 msk majonnäs (ev utblandad med vatten)
salladslök, strimlad
0.5 röd chili eller 0,5 tsk chiliflakes

 

Gör så här:

Sätt ugnen på 225°.

Hetta upp en ugnstålig stekpanna, klicka i smör och fräs kål och lök på medelvärme tills allt är mjukt och glansigt.

Salta och peppra.
Vispa ihop ägg, vatten och soja lätt. Häll sesamolja i stekpannan, vänd runt och häll äggsmeten över kålen.

Rör om så ägget fördelar sig väl, sänk värmen och låt stå på svag värme tills kanterna på omeletten stelnat.
Strö över sesamfröna och ställ in stekpannan mitt i ugnen.

Grädda tills omeletten rest sig lite och inte rinner.

Ringla hoisinsås och majonnäs på omeletten och toppa med koriander, ev salladslök och chili.

4

Av Maria - 7 juli 2014 06:00

3

Av Maria - 7 juli 2014 06:00

2

Av Maria - 7 juli 2014 06:00

1

Av Maria - 7 juli 2014 06:00

Av Maria - 6 juli 2014 19:15

Antal: 4 personer

Ugn: 150 grader, ca 40 minuter


Ingredienser:
5 dl mjölk

1 dl strösocker

4 ägg

2 tsk vaniljsocker med äkta vanilj


Karamellen & såsen:

2 dl strösocker

1 msk vatten + 1½ dl vatten


Serveringen:

2-3 dl vispgrädde

2 msk florsocker

drygt 1 tsk malen kardemumma

Apelsiner eller bär

Några kvistar citronmeliss


Gör så här:

KOka upp mjölken och strösockret (1 dl).

Låt blandningen svalna och vispa i äggen.

Sila smeten.

Tillsätt vaniljsockret och rör om.


Häll 2 dl strösocker och 1 msk vatten i en kastrull.

Rör hela tiden och låt karamellen bli brun, men ej bränd.

Fördela knappt hälften av karamellen i fyra portionsformar (eller en större form).

Fyll formarna med vaniljsmeten och grädda i vattenbad i 150 grader, ca 40 minuter.

Låt svalna.


Häll 1½ dl vatten i kastrullen med resten av karamellen och låt koka upp.

Rör hela tiden så att karamellen löser sig med vattnet till en fin brun sås.

Låt svalna.


Vispa grädden, florsockret och kardemumman.

Stjälp upp puddingen på tallrik och lägg en klick grädde över.

Häll lite sås runt om och garnera med apelsiner eller bär och gärna en kvist citronmeliss.

Av Maria - 6 juli 2014 12:00

Antal: 4 personer

 

Ingredienser:

200 g kassler i tärningar

4 skivor sidfläsk, i bitar

3 chorizor, i skivor

2 askar körsbärstomater

1 dl vitt vin

1 dl vatten

2 msk kycklingfond

1 apelsin, saft + strimlat skal

8 jordärtskockor, skivade

2 morötter, skivade

16 steklökar

salt

peppar

1 dl hackad persilja

 

Tillbehör:

kokt potatis eller pasta

 

Gör så här:

Fräs fläsket, korven och kasslern i en gryta under omrörning.
Tillsätt tomaterna, vin, vatten, fond, apelsinsaft och -skal, jordärtskockor, morötter och steklökar.
Låt det hela sjuda sakta ca 20-30 minuter eller tills grönsakerna är mjuka.
Smaka av med salt och peppar och strö över persilja.
Servera med potatis eller pasta.

Av Maria - 6 juli 2014 09:00

Antal: 4 portioner

Ugn: 225 grader, 20-25 minuter


Ingredienser:
500 g små potatisar
400 g sötpotatis
1 msk olivolja
1 vitlöksklyfta, finriven
1 tsk chilipulver
1 tsk salt
3 chorizokorvar
200 g frysta haricots verts, tinade
1 liten rödlök, strimlad
8 feferoni
20 g bladpersilja, grovt skuren


Senapsdressing:
½ dl majonnäs
1 ½ msk dijonsenap
1 msk neutral olja
1 msk vatten
1 msk flytande honung
1–2 tsk vitvinsvinäger
salt och svartpeppar


Gör så här:

Tvätta potatisarna noga.

Skala och skär sötpotatisen i lika stora bitar som potatisen.

Vänd runt allt med olja, vitlök, chilipulver och salt på en ugnsplåt.
Rosta mitt i ugnen till fin färg, 20–25 min.

Vispa ihop alla ingredienserna till dressingen och smaka av med salt och peppar.

Slanta korvarna och stek till fin färg.
Stek bönorna i samma panna som korven.

Vänd ihop de ljumna potatisarna, korven och bönorna med dressingen, rödlök, feferoni och persilja.

Presentation


Hej & välkomna!
Det jag hade tänkt mig från början med den här bloggen var att föra in recept på sånt som intresserar oss här hemma. Men nu har det blivit mer som ett sätt att tömma bort en del recept jag har samlat på mig under ett antal år.

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31
<<< Juli 2014 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards