Alla inlägg under februari 2015

Av Maria - 8 februari 2015 11:45

Antal: 4 portioner


Ingredienser:
5 dl torkade favabönor, gärna utan skal

1 gul lök

2 vitlöksklyftor

2 morötter

2 selleristjälkar

2 tomater

Neutral matolja till stekning

8-10 dl hett vatten

1 grönsaksbuljongtärning

Ca 1 tsk salt

2 krm svartpeppar

1 litet knippe färsk koriander

Limeklyftor att pressa över


Garnering:
2 tortillabröd

Neutral matolja till fritering


Gör så här:
Lägg bönorna i blöt i ljummet vatten, och låt dem stå över natten eller ca 8 timmar.

Sila av och skala bönorna, om de har skal, det går lätt efter blötläggning.

Koka bönorna mjuka i en kastrull med vatten.

Det tar 20-30 minuter.

Försök att se till att bönorna håller sig hela.

Finhacka under tiden lök och vitlök.

Skär morot, selleri och tomat i små tärningar.

Hetta upp en kastrull med olja och fräs lök, vitlök, morot och selleri i ca 4 minuter.

Tillsätt tomat och fräs lite till.

Rör ner vatten, buljongtärning och bönor och låt soppan sjuda under lock i ca 15 minuter.

Krydda med salt och peppar.

Dra bort från värmen och  toppa med korianderblad.

Skär tortillabrödet i tunna strimlor.

Hetta upp olja i en liten kastrull.

Fritera brödet tills det har fått en fin, gyllene färg, det tar bara någon minut.

Låt rinna av hushållspapper.

Häll upp soppan i skålar och toppa med brödet.

Servera tillsammans med limeklyftor att pressa över.

Av Maria - 7 februari 2015 17:15

Antal: 6 portioner


Ingredienser:
1 papaya

2 rödlökar

500 g haricots verts

150 g färsk spenat

1 msk pressad lime


Gör så här:

Skala, kärna ur och skär papayan i klyftor.

Skala och strimla löken.

Koka haricots verts enligt förpackningens anvisning.

Spola av dem med kallt vatten och låt rinna av.

Blanda ingredienserna till salladen i en stor skål och stänk över limesaft.

Av Maria - 7 februari 2015 14:45



Blad från trädet Murraya koenigii.

Bladen smakar kryddigt med en ton av citrus.

Currybladen används mycket i Indien, och man skulle kunna beskriva dem som Indiens motsvarighet till lagerblad.


Curryblad är små, spetsiga, blanka blad från ett asiatiskt träd som ger en särpräglad smak till grytor och grönsaksrätter.

De steks också i olja eller ghee för att tillsättas till ris eller grönsaksrätter.

Färska blad håller i flera dagar och kan torkas, frysas eller förvaras i burk med tättslutande lock.

Av Maria - 7 februari 2015 13:30

Antal: ca 20 stycken

Ugn: 175 grader, 15 minuter


Ingredienser:

200 g smör, rumsvarmt

2½ dl strösocker

4 msk ljus sirap

2½ dl vetemjöl

2 dl grahamsmjöl

1 tsk bakpulver

2 msk vaniljsocker

1½ dl solrosfrön


Garnering:

Solrosfrön


Gör så här:

Sätt ugnen på 175 grader.

Vispa smör och strösocker poröst.

Tillsätt sirapen och rör om.

Blanda ihop de torra ingredienserna och rör ner dem i smörsmeten till en smidig deg.

Rulla ut degen till två längder på ett lätt mjölat bakbord.

Lägg längderna på en plåt med bakplåtspapper.

Strö över några extra solrosfrön och platta till längderna något.

Grädda längderna mitt i ugnen i 15 minuter.

Skär längderna i diagonala snittar när de har svalnat något.

Lägg över dem på ett galler och låt kallna.

Av Maria - 7 februari 2015 11:30

Antal: 4 portioner


Ingredienser:

1 purjolök

500 g fast potatis

Smör eller olja till stekning

Ca 8 dl hett vatten

1 grönsaksbuljongtärning

2 lagerblad

Ca 1 tsk salt

2 krm svartpeppar


Gör så här:

Strimla purjolöken.

Skala potatisen och skär den i tärningar.

Hetta upp smör i en kastrull och fräs purjo och potatis i ca 4 minuter.

Tillsätt vatten, buljongtärning och lagerblad.

Krydda med salt och peppar.

Låt soppan puttra utan lock i 10-15 minuter, eller tills potatisen har blivit mjuk.

Servera tillsammans med bröd.

Av Maria - 7 februari 2015 08:15

Billigare:

I storstäder som Stockholm ligger lunchpriset ofta på mellan 90-100 kr.

Med lite planering kan du med matlåda komma ner till en tiondel av kostnaden.


Nyttigare: 

All restaurangmat är verkligen inte dålig.

Men man som lagats i storkök baseras ofta på hel- och halvfabrikat som innehåller både socker och mindre bra fetter.


Ofta godare:

I lunchmatsalen får du hålla till godo med vad som serveras.

Matlådan fyller du själv med den mat du verkligen vill äta.


Lagom portioner:
På restaurang serveras ibland portioner som är större än du behöver.

Med matlådan lägger du upp så mycket som du själv vill ha.

Av Maria - 6 februari 2015 14:30


Svarta kikärtor som skalas och halveras.

Har en annan smak och konsistens än vanliga kikärtor.

Används mycket i bland annat de indiska, iranska och irakiska köken.

Av Maria - 6 februari 2015 14:00

Antal: 4 portioner


Ingredienser:
2-3 morötter

1 röd paprika

150 g shiitakesvamp

1 rödlök

1 vitlöksklyfta

250 g äggnudlar

150 g broccoli

2 msk rapsolja

2 stora ägg

2-3 msk ostronsås

1 msk fisksås

1 tsk finhackad röd chili, t.ex spansk peppar


Tillbehör:

½ dl salta cashewnötter

1 msk torkade chiliflakes

Citronklyftor


Gör så här:

Skala morötterna.

Kärna ur paprikan.

Skär grönsakerna och svampen i strimlor.

Skala och strimla lök och vitlök.

Lägg nudlarna i en skål.

Häll kokande vatten över dem och låt ligga ca 4 minuter.

Woka grönsaker och svamp i het panna.

Tillsätt avrunna nudlar och äggen under kraftig omrörning.

Smaka av med ostronsås, fisksås och chili.

Rosta nötterna i torr stekpanna 1-2 minuter.

Krossa eller finhacka dem och blanda med chiliflakes.

Servera woken med nötblandningen och citronklyftor.

Presentation


Hej & välkomna!
Det jag hade tänkt mig från början med den här bloggen var att föra in recept på sånt som intresserar oss här hemma. Men nu har det blivit mer som ett sätt att tömma bort en del recept jag har samlat på mig under ett antal år.

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28
<<< Februari 2015 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards