Alla inlägg under februari 2015
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
5 dl torkade favabönor, gärna utan skal
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
2 morötter
2 selleristjälkar
2 tomater
Neutral matolja till stekning
8-10 dl hett vatten
1 grönsaksbuljongtärning
Ca 1 tsk salt
2 krm svartpeppar
1 litet knippe färsk koriander
Limeklyftor att pressa över
Garnering:
2 tortillabröd
Neutral matolja till fritering
Gör så här:
Lägg bönorna i blöt i ljummet vatten, och låt dem stå över natten eller ca 8 timmar.
Sila av och skala bönorna, om de har skal, det går lätt efter blötläggning.
Koka bönorna mjuka i en kastrull med vatten.
Det tar 20-30 minuter.
Försök att se till att bönorna håller sig hela.
Finhacka under tiden lök och vitlök.
Skär morot, selleri och tomat i små tärningar.
Hetta upp en kastrull med olja och fräs lök, vitlök, morot och selleri i ca 4 minuter.
Tillsätt tomat och fräs lite till.
Rör ner vatten, buljongtärning och bönor och låt soppan sjuda under lock i ca 15 minuter.
Krydda med salt och peppar.
Dra bort från värmen och toppa med korianderblad.
Skär tortillabrödet i tunna strimlor.
Hetta upp olja i en liten kastrull.
Fritera brödet tills det har fått en fin, gyllene färg, det tar bara någon minut.
Låt rinna av hushållspapper.
Häll upp soppan i skålar och toppa med brödet.
Servera tillsammans med limeklyftor att pressa över.
Antal: 6 portioner
Ingredienser:
1 papaya
2 rödlökar
500 g haricots verts
150 g färsk spenat
1 msk pressad lime
Gör så här:
Skala, kärna ur och skär papayan i klyftor.
Skala och strimla löken.
Koka haricots verts enligt förpackningens anvisning.
Spola av dem med kallt vatten och låt rinna av.
Blanda ingredienserna till salladen i en stor skål och stänk över limesaft.
Blad från trädet Murraya koenigii.
Bladen smakar kryddigt med en ton av citrus.
Currybladen används mycket i Indien, och man skulle kunna beskriva dem som Indiens motsvarighet till lagerblad.
Curryblad är små, spetsiga, blanka blad från ett asiatiskt träd som ger en särpräglad smak till grytor och grönsaksrätter.
De steks också i olja eller ghee för att tillsättas till ris eller grönsaksrätter.
Färska blad håller i flera dagar och kan torkas, frysas eller förvaras i burk med tättslutande lock.
Antal: ca 20 stycken
Ugn: 175 grader, 15 minuter
Ingredienser:
200 g smör, rumsvarmt
2½ dl strösocker
4 msk ljus sirap
2½ dl vetemjöl
2 dl grahamsmjöl
1 tsk bakpulver
2 msk vaniljsocker
1½ dl solrosfrön
Garnering:
Solrosfrön
Gör så här:
Sätt ugnen på 175 grader.
Vispa smör och strösocker poröst.
Tillsätt sirapen och rör om.
Blanda ihop de torra ingredienserna och rör ner dem i smörsmeten till en smidig deg.
Rulla ut degen till två längder på ett lätt mjölat bakbord.
Lägg längderna på en plåt med bakplåtspapper.
Strö över några extra solrosfrön och platta till längderna något.
Grädda längderna mitt i ugnen i 15 minuter.
Skär längderna i diagonala snittar när de har svalnat något.
Lägg över dem på ett galler och låt kallna.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
1 purjolök
500 g fast potatis
Smör eller olja till stekning
Ca 8 dl hett vatten
1 grönsaksbuljongtärning
2 lagerblad
Ca 1 tsk salt
2 krm svartpeppar
Gör så här:
Strimla purjolöken.
Skala potatisen och skär den i tärningar.
Hetta upp smör i en kastrull och fräs purjo och potatis i ca 4 minuter.
Tillsätt vatten, buljongtärning och lagerblad.
Krydda med salt och peppar.
Låt soppan puttra utan lock i 10-15 minuter, eller tills potatisen har blivit mjuk.
Servera tillsammans med bröd.
Billigare:
I storstäder som Stockholm ligger lunchpriset ofta på mellan 90-100 kr.
Med lite planering kan du med matlåda komma ner till en tiondel av kostnaden.
Nyttigare:
All restaurangmat är verkligen inte dålig.
Men man som lagats i storkök baseras ofta på hel- och halvfabrikat som innehåller både socker och mindre bra fetter.
Ofta godare:
I lunchmatsalen får du hålla till godo med vad som serveras.
Matlådan fyller du själv med den mat du verkligen vill äta.
Lagom portioner:
På restaurang serveras ibland portioner som är större än du behöver.
Med matlådan lägger du upp så mycket som du själv vill ha.
Svarta kikärtor som skalas och halveras.
Har en annan smak och konsistens än vanliga kikärtor.
Används mycket i bland annat de indiska, iranska och irakiska köken.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
2-3 morötter
1 röd paprika
150 g shiitakesvamp
1 rödlök
1 vitlöksklyfta
250 g äggnudlar
150 g broccoli
2 msk rapsolja
2 stora ägg
2-3 msk ostronsås
1 msk fisksås
1 tsk finhackad röd chili, t.ex spansk peppar
Tillbehör:
½ dl salta cashewnötter
1 msk torkade chiliflakes
Citronklyftor
Gör så här:
Skala morötterna.
Kärna ur paprikan.
Skär grönsakerna och svampen i strimlor.
Skala och strimla lök och vitlök.
Lägg nudlarna i en skål.
Häll kokande vatten över dem och låt ligga ca 4 minuter.
Woka grönsaker och svamp i het panna.
Tillsätt avrunna nudlar och äggen under kraftig omrörning.
Smaka av med ostronsås, fisksås och chili.
Rosta nötterna i torr stekpanna 1-2 minuter.
Krossa eller finhacka dem och blanda med chiliflakes.
Servera woken med nötblandningen och citronklyftor.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | |||||||||
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | |||
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | |||
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | |||
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | ||||
|