Alla inlägg under februari 2015
Antal: ca 20 stycken
Ugn: 175 grader, 20-25 minuter
Ingredienser:
250 g smör, rumsvarmt
1½ dl strösocker
1 ägg
7 dl vetemjöl
2 dl havregryn
2 tsk bakpulver
3 msk stött kardemumma
2 dl matlagningsgrädde eller mjölk
Gör så här:
Sätt ugnen på 175 grader.
Vispa smör och strösocker poröst.
Rör i ägget.
Blanda ihop de torra ingredienserna och rör ner dem i smeten tillsammans med grädden.
Rulla ut degen i längder, ca 7 cm breda, och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper.
Grädda längderna mitt i ugnen i 20-25 minuter.
Ta ut plåten ur ugnen och stäng av värmen.
Skär längderna i diagonala, ca 3 cm breda bitar.
Ställ tillbaka plåten i ugnen och låt skorporna stå i eftervärmen tills de är helt torra och knapriga.
Antal: 1 portion
Ingredienser:
2 ägg
2 msk riven ost
2 msk mjölk
½ krm salt
Fyllning:
1 rödlök
½ fänkål
1 liten paprika
1 liten tomat
12 msk olivolja
Salt
Peppar
Till garnering:
Oliver
2-3 flagor parmesan
Timjankvistar
Gör så här:
Skala och skiva löken och fänkålen.
Dela, kärna ur och skär paprikan i bitar.
Skär tomaten i klyftor.
Hetta upp olivoljan i en stekpanna.
Lägg grönsakerna och stek i 3-5 minuter, rör om då och då.
Salta och peppra.
Blanda ihop ägg, ost, mjölk och salt med en gaffel så att det blir välblandat.
Häll omelettsmeten över grönsakerna.
Lyft eller stick i omeletten så att lös smet kan rinna ner och stelna.
Omeletten är färdig när den stadgat sig men fortfarande är krämig på ytan.
Garnera omeletten med oliver, parmesan och timjan.
Sätt gärna den nästan färdiga omeletten i ugnen, på grill i 225 grader, så den blir gyllenbrun.
Låt matiga röror utgöra basen i lunchen:
Antal: 8-10 bitar
Ugn: 200-225 grader, tills marängen fått fin färg
Ingredienser:
2 sockerkaksbottnar
1 mördegsbotten med samma diameter som sockerkaksbottnarna
Äppelkompott:
5-6 fasta gröna matäpplen
ca 2 dl vatten
1½-2 dl socker
Saften av ½ citron
Maräng:
6 äggvitor
8-10 msk strösocker
Lite socker till ytan
Gör så här:
Grädda en tunn mördegsbotten i en form med löstagbar botten.
Låt den svalna.
Kärna ur äpplena och skär dem i tärningar.
Pressa över citronsaften.
Koka upp vatten och socker och häll i äppeltärningar och citronsaft.
Koka till en fin kompott och låt den svalna.
Bred ett tunt lager äppelkompott i mördegsbotten.
Lägg på en sockerkaksbotten och bred på resten av äppelkompotten - det ska bli ett ganska tjockt lager.
Vispa äggvitorna tills de börjar tjockna och tillsätt 8-10 msk socker medan du vispar färdigt till en styv blank marängsmet.
Spritsa marängsmeten över tårtan eller bred över den med en palettkniv.
Strö lite socker på ytan, så får den fin brun färg - ett tips.
Grädda tårtan mitt i ugnen, i 200-225 grader, tills marängen fått fin färg.
Servera den kall.
Asafoetida är namnet på den produkt som utvinns ur roten på ferula-arter, även kallat stinkflockel.
Den råa produkten är gummiartad och kådaliknande.
Doften är kraftig och i den rena formen är produkten mycket svår att använda.
Kådan torkas därför och pulveriseras, för att sedan spädas ut med mild mald bockhornsklöver.
Asafoetida kallas även Hing och Hengu.
Doften till trots är detta en mycket användbar och viktig krydda, framförallt i det indiska köket.
Används som en smakförstärkare i många kryddblandning och curryrätter.
Asafoetida eller dyvelsträck är en sorts kåda med mycket stark lukt.
Den används i indisk matlagning och säljs som pulver eller i klumpar som måste malas eller stötas innan användning.
Använd inte mer än ½ tsk.
Smaken är mycket bitter och stark men stekt påminner den om lök.
Antal: 24 vårrullar
Ingredienser:
1 burk bambuskott (227 g)
2 salladslökar
1 röd chili, t.ex thaichili
2 citrongräs
2 vitlöksklyftor
1 dl böngroddar
2 dl kokt kallt jasminris
½ dl solrosfrön
8 ark filodeg
Pensling:
1 äggula
Fritering:
Ca 1 liter rapsolja
Tillbehör:
Sallad
Sweet chilisås
Gör så här:
Låt bambuskotten rinna av och finhacka dem.
Strimla salladslöken.
Kärna ur och finhacka chilin.
Skär av roten på citrongräset, ca 4 cm.
Banka på roten med knivskaftet och finhacka den.
Skala och finhacka vitlöken.
Blanda alla ingredienserna.
Lägg ihop filodegsarken två och två.
Skär dem i sex bitar vardera.
Lägg lite av fyllningen på plattorna.
Pensla runt kanterna med äggula, vik upp kanterna och rulla ihop till vårrullar.
Hetta upp oljan till 180 grader i en fritös eller stor gryta.
Fritera vårrullarna några i taget 2-3 minuter, tills de fått fin färg och är knapriga.
Låt dem rinna av på hushållspapper.
Servera med sallad och sweet chilisås.
Antal: Ca 25 stycken
Ugn: 175 grader, ca 13 minuter
Ingredienser:
200 g smör, rumsvarmt
1 dl strösocker
2½ dl farinsocker
1 ägg
2 msk vatten
2 dl vetemjöl
1 tsk mald kanel
1 tsk vaniljsocker
1 krm salt
½ tsk bikarbonat
7 dl havregryn
2 dl russin
2 dl grovhackade valnötter
Gör så här:
Sätt ugnen på 175 grader.
Vispa smör, strösocker och farinsocker poröst.
Tillsätt ägg och vatten.
Blanda ihop vetemjöl, kanel, vaniljsocker, salt och bikarbonat.
Rör ihop det med äggblandningen till en jämn smet.
Tillsätt havregryn, russin och valnötter.
Klicka ut degen på en plåt med bakplåtspapper.
Grädda kakorna mitt i ugnen i ca 13 minuter.
De ska fortfarande vara lite mjuka när de tas ut ur ugnen.
Låt kakorna svalna något på plåten.
Lägg sedan över dem på galler för att kallna.
Antal: 1 portion
Ingredienser:
2 ägg
1 msk vatten
½ krm salt
1 tsk olivolja
1 tsk smör
Fyllning:
3-4 msk Philadelphiaost
1 dl kräftstjärtar, frysta och tinade eller i lake
1 liten örtbukett, till exempel körvel, koriander, dill, timjan
Nymalen svartpeppar
Gör så här:
Vispa äggen med vatten och salt med en gaffel så att det vara blir välblandat.
Hetta upp olivoljan och smöret i en stekpanna.
Häll i hälften av omelettsmeten som genast börjar stelna.
Lyft eller stick i omeletten så att lös smet kan rinna ner och stelna.
Ta upp den färdiggräddade omeletten och stek ytterligare en omelett på samma sätt av smeten som är kvar.
Låt omeletterna svalna.
Bred på osten, lägg på kräftstjärtarna och örterna.
Peppra och rulla ihop.
Pannkakstunna omeletter som fått svalna är lätta att rulla ihop och passar bra till wraps.
Jättegoda i matlådan!
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | |||||||||
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | |||
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | |||
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | |||
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | ||||
|