Alla inlägg under februari 2015
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
2 burkar lätt kokosmjölk (á 400 ml)
2 msk röd currypasta
1 liter grovskurna grönsaker, t.ex pack soi, mangold och spenat
500 g skalade räkor
Gör så här:
Blanda kokosmjölk och currypasta i en gryta.
Koka upp under omrörning.
Lägg i grönsakerna och koka 3-5 minuter.
Vänd ner räkorna och låt dem bli genomvarma.
Servera med limeklyftor och bröd.
Smör som har kokats på låg värme under lång tid, så att bland annat vattnet har ångat bort.
Ghee används mycket i Indien och hela Mellanöstern, och är fullt av nyttigheter.
Man kan enkelt göra ghee själv, eller köpa det i de flesta matbutiker.
Ghee (ghi) är ett klarat smör som skirats tills mjölkämnena separerats från smörfettet.
Det som finns kvar är ett tjockt, gult och rent smörfett som tål höga temperaturer utan att det bränns vid.
Ghee används i indisk matlagning och håller sig i månader i kylskåp och flera veckor i rumstemperatur.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
½ kruka färsk koriander
2 dl crème fraiche
1 dl rysk eller grekisk yoghurt
2-3 msk sambal oelek
Salt
Peppar
Gör så här:
Finhacka koriandern och blanda med crème fraiche och yoghurt.
Smaka av med sambal oelek, salt och peppar.
Lägg upp i en skål och dekorera med lite mer sambal eolek och korianderblad.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
På vanligt sätt:
2 dl saft
2 dl vatten
1½ msk potatismjöl
På råsaft:
2½ dl råsaft
2½ dl vatten
1½ msk potatismjöl
Gör så här:
På vanligt sätt:
Blanda saft, vatten och potatismjöl och koka upp under omrörning.
Smaka av, slå upp såsen och sockra på ytan för att undvika skinnbildning.
På råsaft:
Blanda potatismjöl och vatten och koka upp under omrörning.
Tag kastrullen från värmen, låt svalna och rör ner råsaften.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
1 gul lök
800 g potatisar
2 röda paprikor
500 g nötfärs
2 msk olja
5 dl kött- eller hönsbuljong (vatten och buljongtärning eller fond)
500 g krossade tomater
2 tsk kummin
1 msk paprikapulver
Salt
Peppar
Gör så här:
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
1 gurka
1 röd chili, t.ex spansk peppar
3 msk vatten
2 msk strösocker
1 msk ättikssprit (12%)
2 krm salt
Gör så här:
Skär gurkan i tunna skivor, gärna med en mandolin.
Kärna ur och finhacka chilin.
Blanda vatten, socker, ättika och salt och rör tills socker och salt löst sig.
Vänd ner gurka och chili.
Låt stå kallt ca 30 minuter före servering.
Den här enkla gurksalladen är god att servera väl kyld till satayspett och grillat kött, fågel eller fisk.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
2 palsternackor
3-4 potatisar (400 g)
5 dl vatten
3 hönsbuljongtärningar
1 burk kokosmjölk (400 ml)
6-7 kaffirlimeblad
2 tsk sambal oelek
Tillbehör:
Bröd
Gör så här:
Skala och strimla palsternackor och potatis.
Koka upp vatten, buljongtärningar, kokosmjölk, limeblad och sambal oelek.
Låt koka ihop ca 5 minuter.
Lägg ner palsternackor och potatis och koka dem mjuka ca 5 minuter.
Servera med bröd.
Indiens vanligaste kryddblandning.
Innehåller oftast koriander, spiskummin, bockhornsklöverpulver, nejlika, kanel, peppar och andra härliga kryddor.
Innehållet kan variera en aning, men det alla varianter har gemensamt är att de kan piffa upp vilken maträtt som helst.
Finns ofta i den vanliga kryddhyllan i livsmedelsbutikerna.
Garam masala är en blandning av doftande kryddor som ofta strös över maten just innan den serveras.
Kryddblandningen varierar mycket beroende på kocken men den innehåller oftast koriander, spiskummin, kardemumma, kryddnejlikor, svartpeppar och kanel.
Den är en blandning av malda kryddor som vanligtvis innehåller kardemumma, kanel, spiskummin, kryddnejlikor, pepparkorn och muskot.
Den används under och mot slutet av tillredningen eller strös över den färdiga rätten som garnering.
Den kan köpas färdig i affärerna, men det är också lätt att tillreda den själv:
Mal samman 1 tsk svartpepparkorn, 1 tsk spiskumminfrön, 1 msk kardemummafrön, 8 hela kryddnejlikor, 1 kanelstång eller kassiabark och ungefär ½ tsk nyriven muskot.
Förvara blandningen i en lufttät burk och använd den inom 3 veckor.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | |||||||||
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | |||
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | |||
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | |||
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | ||||
|