Direktlänk till inlägg 28 mars 2015
Degen måste få gott om tid att jäsa och mogna för att brödet ska få volym och bli luftigt.
Under jäsningen blir degen porös genom att det bildas koldioxid (luftbubblor) när stärkelsen bryts ner.
Det är därför viktigt att glutentrådarna knådats starka så att luften stannar kvar i brödet.
Första jäsningen:
Skydda gärna degen med en bakduk eller plastfolie.
Då bevaras fukt och värme och degen jäser bättre.
Ställ degen på en dragfri och varm plats om du vill påskynda jäsningen.
När degen växt till ungefär dubbla storleken är den färdigjäst.
Testa genom att trycka på degens yta med fingret.
När degen fjädrar tillbaka är den klar.
Andra jäsningen:
När degen formats och bakats ut ska den jäsa ytterligare en gång för att in mer luft innan det är dags för gräddning.
Antal: 4 portioner Ingredienser: 1 äggula 1 msk vitvinsvinäger 2 msk senap, svensk eller grovkornig 1 msk dijonsenap 1 msk strösocker 1 dl rapsolja 1 msk vatten ½ krm salt Gör så här: Blanda ihop äggula, vitvinsvinäger, ...
Antal: 70 stycken Vila: Ett par timmar eller natten i kylskåp Ugn: 175-200 grader, 10-12 minuter Ingredienser: 5 dl vetemjöl 1 1/4 dl socker 200 g margarin eller smör Nougat: 4 msk socker ½ dl mandel eller 1 påse (ca 35 g) h...
Antal: 40 stycken Vila: minst 1 timme i kylskåp Ugn: 175 grader, ca 12 minuter Ingredienser:150 g margarin eller smör 3/4 dl socker 1 äggula 1 tsk vanillinsocker eller motsvarande mängd vaniljsocker Ca 3½ dl vetemjöl Pensling ...
Antal: 8 bufféportioner Ingredienser: 400 g äpplen 200 g torkade aprikoser 1 gul lök 1 dl råsocker 1 dl äppelcidervinäger 1 stjärnanis 1 kanelstång 1 tsk malen ingefära 1 tsk salt Gör så här:Kärna ur äpplena och skär dem...
Antal: 30 stycken Ugn: 175 grader, ca 20 minuter Ingredienser: 4 dl vetemjöl 1 dl potatismjöl 1 dl socker 200 g smör eller margarin Pensling: Äggvita Garnering:Pärlsocker Hackad mandel Gör så här: Blanda de tor...
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | |||||||||
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | |||
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | |||
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | |||
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | |||
30 | 31 | ||||||||
|