Direktlänk till inlägg 28 mars 2015
Degen måste få gott om tid att jäsa och mogna för att brödet ska få volym och bli luftigt.
Under jäsningen blir degen porös genom att det bildas koldioxid (luftbubblor) när stärkelsen bryts ner.
Det är därför viktigt att glutentrådarna knådats starka så att luften stannar kvar i brödet.
Första jäsningen:
Skydda gärna degen med en bakduk eller plastfolie.
Då bevaras fukt och värme och degen jäser bättre.
Ställ degen på en dragfri och varm plats om du vill påskynda jäsningen.
När degen växt till ungefär dubbla storleken är den färdigjäst.
Testa genom att trycka på degens yta med fingret.
När degen fjädrar tillbaka är den klar.
Andra jäsningen:
När degen formats och bakats ut ska den jäsa ytterligare en gång för att in mer luft innan det är dags för gräddning.
Måndag: Stekta halverade kroppkakor, rivna morötter, lingonssylt. Blåbärssoppa med grovhackade finskorpor. Tisdag: Buljongkokad varmkorv, vitkålssallad och vita bönor i tomatsås. Aprikoskräm. Onsdag: Tortellini med brocc...
Måndag: Pyttipanna på finstrimlad rostbiff, blandad med wok coconut lime med nudlar och grönsaker (finns i frysdisken) Färsk frukt. Tisdag: Ansjovisströmming, potatismos med kryddgrönt: Putsa 600 g strömmingsfiléer och lägg ihop dem...
Måndag: Rotfruktsgratäng: Skala och strimla ca 800 g rotfrukter, tex potatis, morot, rotselleri och palsternacka. Hacka 1 gul lök, varva rotfrukter, lök och 1 tsk oregano i en smord form. Häll 6 dl grönsaksbuljong över rotfrukterna. Blanda ...
Måndag: Mustiga soppan: Strimla 150 g rimmat stekfläsk och fräs med 1 hackad gul lök. Lägg 2-3 skivade morötter, 1 skivad purjo och ca 400 g strimlad vitkål. Häll på 8-9 dl buljong, ½ msk äkta soja och 1½ msk timjan. Koka 15-20 minuter. ...
Måndag: Vänd nykokt färsk pasta med olivolja, riven parmesan, soltorkade tomater i olja, rucola och svartpeppar. Toppa med knyten av parmaskinka. Bre blåbärssylt och god vaniljkräm mellan havreflarn. Tisdag: Vegetariska vårrullar. Ser...
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | |||||||||
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | |||
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | |||
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | |||
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | |||
30 | 31 | ||||||||
|