Direktlänk till inlägg 9 juni 2016

Nobisbröd

Av Maria - 9 juni 2016 10:00


Antal: 1 bröd

Jäsning: 4 timmar eller 8-10 i kylskåp + 2 timmar

Ugn: 275 grader, 10 minuter + eftervärme i ugnen i ca 25-30


Ingredienser:

10 g färsk jäst

3 dl vatten

1½ tsk salt

1 dl grahamsmjöl

7 dl vetemjöl


Gör så här:

Smula jästen i en bunke.

Häll på vattnet, som ska vara kallt eller knappt ljummet.

Rör om så att jästen löser sig.

Tillsätt salt, grahamsmjöl och vetmjöl.

Mät mjölet genom att hälla det direkt från påsen i ett litermått.

Arbeta degen kraftigt.

Den skall vara ganska fast.

Strö mjöl över degen och lägg plast eller bakduk över bunken.

Låt den jäsa i rumstemperatur 4 timmar eller i kylskåp 8-10 timmar, från morgon till kväll alltså.

Arbeta degen smidig på bakbord.

Platta ut degen med knuten hand till ett avlångt platt band och rulla bandet som en rulltårta.

Foga ihop ändarna så att det blir en krans.

Lägg kransen på smord plåt och låt åter jäsa under duk, nu i 2 timmar.

Skåra brödet med rakblad.

Sätt in det i 275 grader varm ugn och grädda i 10 minuter.

Pensla brödet med vatten och stäng av ugnen.

Nu får brödet grädda färdigt i eftervärme i ca 25-30 minuter.

Låt nobisbröd ligga fritt, aldrig i burk eller plastpåse.




 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Maria - Onsdag 30 april 19:15

Antal: 4 portioner   Ingredienser: 1 äggula 1 msk vitvinsvinäger 2 msk senap, svensk eller grovkornig 1 msk dijonsenap 1 msk strösocker 1 dl rapsolja 1 msk vatten ½ krm salt   Gör så här: Blanda ihop äggula, vitvinsvinäger, ...

Av Maria - Onsdag 30 april 09:30

Antal: 70 stycken Vila: Ett par timmar eller natten i kylskåp Ugn: 175-200 grader, 10-12 minuter   Ingredienser: 5 dl vetemjöl 1 1/4 dl socker 200 g margarin eller smör   Nougat: 4 msk socker ½ dl mandel eller 1 påse (ca 35 g) h...

Av Maria - Tisdag 29 april 19:00

Antal: 40 stycken Vila: minst 1 timme i kylskåp Ugn: 175 grader, ca 12 minuter   Ingredienser:150 g margarin eller smör 3/4 dl socker 1 äggula 1 tsk vanillinsocker eller motsvarande mängd vaniljsocker Ca 3½ dl vetemjöl   Pensling ...

Av Maria - Tisdag 29 april 19:00

Antal: 8 bufféportioner   Ingredienser: 400 g äpplen 200 g torkade aprikoser 1 gul lök 1 dl råsocker 1 dl äppelcidervinäger 1 stjärnanis 1 kanelstång 1 tsk malen ingefära 1 tsk salt   Gör så här:Kärna ur äpplena och skär dem...

Av Maria - Söndag 27 april 19:00

Antal: 30 stycken Ugn: 175 grader, ca 20 minuter   Ingredienser: 4 dl vetemjöl 1 dl potatismjöl 1 dl socker 200 g smör eller margarin   Pensling: Äggvita   Garnering:Pärlsocker Hackad mandel   Gör så här: Blanda de tor...

Presentation


Hej & välkomna!
Det jag hade tänkt mig från början med den här bloggen var att föra in recept på sånt som intresserar oss här hemma. Men nu har det blivit mer som ett sätt att tömma bort en del recept jag har samlat på mig under ett antal år.

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30
<<< Juni 2016 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards