Direktlänk till inlägg 20 juni 2016
Måndag:
Potatatispanna: Skiva en gul lök och fräs den tillsammans med 1 vitlöksklyfta i 1 msk smör. Tillsätt 8 potatisar i tunna skivor och 3 skivade morötter. Fräs i ca 15-20 minuter. Skiva 1 squash och låt den fräsa med. Krydda med 4 msk färsk basilika eller 1-2 tsk torkad, salt och lite chilipeppar. Låt allt fräsa ytterligare 5-10 minuter. Rosta 4 msk pinjenötter i torr panna. Strö över nötter och 4 msk parmesanost i den varma pannan. Ät med sallad.
Tisdag:
Korv i spännande sällskap: Koka 2 dl ris tillsammans med 1 buljongtärning och 4 dl vatten. Skär 400 g mager falukorv i stavar, 1 purjolök i skivor och hacka 1 äpple. Fräs 1 tsk curry i 2 msk smör. Tillsätt korv, purjolök, äpple och 1 dl gröna ärter. Låt alltsammans steka några minuter. Smaksätt eventuellt med lite salt och peppar. Häll röran över riset.
Onsdag:
Morotssoppa: Skala 8 medelstora morötter och 8 potatisar. Koka dem mjuka i 1 liter hönsbuljong. Smaka av med salt, peppar och saften av 1 pressad citron. Ta upp grönsakerna med hålslev. Finfördela dem i matberedaren. Häll tillbaka grönsakspurén i buljongen och värm. Servera med en klick crème fraiche i varje tallrik. Strö över lite gräslök.
Torsdag:
Örtkryddad färslimpa: Skiva 150 g färska champinjoner och bryn dem i smör i en stekpanna. Blanda champinjonerna med 600 g nötfärs, 2 ägg, 4 msk mjölk, 1½ msk potatismjöl, 1 dl hackad rödlök och 1 tsk timjan. Smaka av med salt och peppar. Arbeta snabbt ihop till en smidig färs. Bred ut färsen i smord avlång form (1½ liter). Ugnsbaka i 200 grader, 45-50 minuter. Låt färsen vila några minuter innan den stjälps upp. Skär den i skivor och servera den med grönsaker och potatisklyftor.
Fredag:
Ljuvlig fisksoppa: Fräs 1 strimlad purjolök i smör och tillsätt 2 dl matlagningsgrädde, 5 dl fiskbuljong (tärning), 1 tsk salt, 1 krm svartpeppar, ½ dl chilisås och 1 msk pressad citron. Tillsätt 400 g (lätt tinad) torskfilé skuren i bitar och sjud på svag värme 6-8 minuter. Blanda försiktigt ner 250 g musslor i vatten och låt allt bli genomvarmt. Dekorera med räkor och dill.
Lördag:
Söndag:
Söndagsfilé med soltorkade tomater: Skär 500 g fläskfilé i ca 1 cm tjocka skivor, bryn i lite smör, salta och peppra. Mjukfräs 1 liten hackad lök med 3-4 grovhackade soltorkade tomater i lite smör. Sikta i 1 msk vetemjöl, späd med 2½ dl tärningsbuljong. Smula i 50 g ädelost och rör i ½ dl lätt crème fraiche. Lägg i köttet och småkoka under lock 7-8 minuter. Späd eventuellt med lite vatten.
Antal: 6 portioner Ingredienser: 800 g nötfärs1 lök (stor)2 klyftor vitlök3 msk tomatpuré2 msk soja 2 msk balsamvinäger2 msk kalvfond1 burk krossade tomater1 burk körsbärstomater1 dl vattensaltsvartpeppar (från kvarn)ca 2 tsk torkad timjan...
Antal: 12 stycken Ugn: 175 grader, ca 30 minuter Ingredienser:Muffins: ca 5 bananer200 g kokosolja1 dl agavesirap1 tsk salt1 tsk vaniljpulver 1 tsk malen kanel4 ägg3 dl grahamsmjöl2 dl mandelmjöl2 dl havregryn1 dl kokossocker2 tsk bakpulver...
Antal: 4 portioner Ingredienser: 500 g kycklinglårfilé50 g smör350 g purjolök2 gula lökar2 dl syltlök 1 msk torkad dragon4 msk dijonsenap4 dl kycklingbuljong, utspädd4 dl vispgrädde1 kruka färsk dragon, bladen, grovt hackade1 fänkål2 msk oliv...
Antal: 4 portioner Ugn: 200 grader, ca 20 minuter Ingredienser: 800 g kycklinginnerfilé (eller vanliga filéer som du delar på längden)smör, att steka isaltpeppar65 g babyspenat 10 körsbärstomater1 dl purjolök, finskuren1,5 dl Västerbottenso...
Ugn: 175 grader, 17-20 minuter Ingredienser:Kakdeg: 150 g normalsaltat smör164 g farinsocker, mjukt (eller ljus muscovado) [2,2 dl]50 g ägg [1 st]80 g vetemjöl [1,33 dl]80 g dinkel, fullkorn [1,33 dl] 2 g bakpulver [2 krm]2 g salt [1,6 krm]50...
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | |||||
6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | |||
13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | |||
20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | |||
27 | 28 | 29 | 30 | ||||||
|