Alla inlägg under september 2016
Antal: 4 portioner
Ugn: 225 grader, ca 30 minuter + 10 minuter
Ingredienser:
2 msk smör, till plåten
2 gula lökar
2 röda lökar
1 gul paprika
2 röda paprikor
1/3 purjolök
6 champinjoner
1 zucchini
½ dl rapsolja
2 vitlöksklyftor
1 msk hackad färsk timjan
2 msk sesamfrön
½ dl olivolja
Gör så här:
Sätt ugnen på 225 grader.
Smörj en ugnsplåt med smör.
Skala och klyfta den gula och röda löken.
Kärna ur paprikorna och dela grönsakerna och champinjonerna i önskad storlek.
Lägg allt på ugnsplåten.
Skala vitlöken och pressa ner den i rapsoljan.
Blanda timjan, salt och peppar.
Pensla sedan grönsakerna med oljan.
Rosta mitt i ugnen i ca 30 minuter,.
Ta ut plåten, strö över sesamfrön och rosta ytterligare 10 minuter.
Ringla över olivolja och servera.
Antal: 2 stycken
Jäsning: 10 minuter eller 40-60 minuter + 20-30 minuter
Ugn: 225 grader, 30-35 minuter
Ingredienser:
50 g jäst eller motsvarande mängd torrjäst
50 g margarin eller smör
6 dl vatten
1 msk salt
7 dl kornmjöl
10 dl vetemjöl
Gör så här:
Smula jästen i en bunke.
Används torrjäst så följ anvisningarna på förpackningen.
Smält margarinet och tillsätt vattnet.
Värm till fingervarmt, 37 grader.
Häll vätskan över jästen och rör om så att den löser sig.
Tillsätt salt och allt mjöl.
Mät mjölet genom att hälla det i litermått.
Arbeta degen kraftigt.
Tillsätt ev. mer mjöl.
Låt degen vila i 10 minuter eller helst jäsa övertäckt till dubbel storlek 40-60 minuter.
Arbeta sedan degen på bakbord.
Forma degen till 2 runda bröd.
Lägg dem på smord plåt.
Platta till bröden något och mjöla ytan.
Låt jäsa 20-30 minuter.
Nagga bröden med sticka eller vispkvist.
Grädda i 225 grader i 30-35 minuter.
Låt bröden svalna i bakduk.
Antal: ca 1,2 liter
Ingredienser:
1 kg rensade och sköljda bär eller frukt (tinade om de varit frysta)
1 kg (11 dl) syltsocker med pektin
Gör så här:
Skär större frukter i bitar.
Blanda bären eller frukten med sockret i en kastrull.
Koka sakta upp under omrörning så att bären eller frukten släpper sin vätska.
Koka sedan sakta ytterligare 5 minuter.
Skumma under tiden.
(koka 5 minuter längre om frukten är fast).
Häll upp marmeladen i varma, väl rengjorda glasburkar.
Förslut dem direkt.
Förvaras svalt.
Öppnad burk förvaras i kylen.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
2 vitlöksklyftor
ca 600 g kycklinglårfilé
1 tsk olja
Salt
Peppar
2½ dl matlagningsgrädde
2½ dl kycklingbuljong (vatten och tärning eller fond)
½ msk majsstärkelse
4 portioner ris
½ gurka
1 förpackning (380 g) kokta stora vita bönor
½ kruka persilja
Gör så här:
Skala och grovhacka vitlöken.
Skär kycklingen i bitar utan att putsa den.
Bryn kycklingbitarna i olja i en stekpanna och tillsätt vitlöken.
Krydda med salt och peppar.
Lägg över i en gryta.
Blanda grädde, buljong och majsstärkelse.
Blanda ner det i grytan och låt koka upp under omrörning.
Sjud under lock ca 10 minuter.
Koka riset enligt anvisningen på förpackningen.
Skär gurkan i tärningar.
Skölj bönorna och låt dem rinna av.
Hacka persiljan.
Blanda ner bönorna i grytan och låt allt koka ytterligare ca 2 minuter.
Smaka av med salt och peppar.
Vänd ner persiljan.
Servera grytan med ris och gurka.
Antal: 8 dl
Ingredienser:
2 röda paprikor
½-1 spansk peppar
1 schalottenlök
1 vitlöksklyfta
1 gurka
250 g baby plommontomater
1 msk pressad citron eller rödvinsvinäger
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
Gör så här:
Kärna ur paprika och chili.
Skala lök och vitlök.
Kör alla grönsaker i råsaftcentrifug och smaka av med citronsaft och kryddor.
Servera iskall, gärna med isbitar i.
Antal: ca 40 stycken
ugn: 250 grader, 5-7 minuter
Ingredienser:
200 g smör eller margarin
3½ dl vetemjöl
2 msk grädde, gärna sur
Pensling:
Ägg
Pärlsocker
Gör så här:
Matfettet fördelas i mjölet.
Tillsätt grädden och arbeta snabbt ihop en deg som får vila på kall plats en stund.
Kavla ut degen knappt 1 cm tjock och tag ut kakor med runt mått.
Gör hål i varje kaka.
Pensla med uppvispat ägg och doppa dem i pärlsocker.
Lägg på smord plåt och grädda i ugn vid 250 grader, 5-7 minuter.
Obs!
Kakorna kan också göras på djupfryst smördeg.
Då kavlar man ut varje degplatta till ca 30*15 cm.
I övrigt som ovan.
En degplatta ger ca 20 kakor.
Ingredienser:
1 kg äpplen
6-7 dl vatten
500-750g (6-8 dl) socker per liter saft
Gör så här:
Skölj äpplena och skär dem i klyftor.
Lägg dem tillsammans med vattnet i en syltgryta.
Koka under lock i 10 minuter.
Häll upp i en silställning och låt saften självrinna genom duken.
Mät saften.
Häll den i en syltgryta och låt den koka ca 5 minuter.
Tillsätt sockret lite åt gången.
Låt geléet koka tills det håller geléprov.
Skumma väl.
Häll upp geléet på varma burkar.
Paraffinera när geléet har kallnat och bind över burkarna.
Geléprov:
Doppa en i geléet och håll den över grytan.
Dropparna hänger kvar om geléet är färdigt.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | 3 | 4 | ||||||
5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | |||
12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | |||
19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | |||
26 | 27 | 28 | 29 | 30 | |||||
|