Direktlänk till inlägg 21 mars 2018

Smördegsinbakad lax med färskost & spenat

Av Maria - 21 mars 2018 11:15

Antal: 4 portioner

Ugn: 180 grader, ca 25 minuter


Ingredienser:

500 g laxfilé (i bit)
1 förp smördeg (kyld)
1 purjolök
120 g babyspenat
200 g färskost (med vitlök och örter) 

1 ägg, att pensla med
1 msk sesamfrön
smör, till stekning
salt
svartpeppar, nymalen


Kall örtsås:

3 dl crème fraîche
1 dl majonnäs
1 msk färsk dill, finhackad
1 msk färsk gräslök, finskuren
2-3 msk färsk persilja, finhackad
citron, färskpressad (några droppar)
salt
svartpeppar, nymalen


Gör så här:

Sätt ugnen på 180 grader.
Putsa laxfilén och skär bort eventuellt skinn.

Salta och peppra fisken runtom.
Ansa purjolöken och strimla den fint.

Fräs den mjuk utan att den tar färg i smör i en stekpanna.

Tillsätt babyspenaten och låt den fräsa med tills den sjunkit ihop.

Smaka av med salt och nymalen svartpeppar.

Rulla ut smördegen och lägg på ett bakplåtspapper på en plåt.
Bred på färskosten på halva delen längs med långsidan, lämna ca 1 cm i ytterkant utan färskost.

Lägg purjolök- och spenatröran på färskosten.

Lägg laxen ovanpå och vik över smördegen.

Nyp ihop smördegens kanter, använd gärna en gaffel för att försluta.
Vispa upp ägget och pensla smördegen med ägget.

Strö över sesamfröna.
Tillaga i ugnen ca 25 minuter.
Rör ihop alla ingredienser till örtsåsen.

Smaka av med citron, salt och peppar.
Servera den smördegsinbakade laxen med örtsåsen och gärna en god sallad till.

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Maria - Måndag 13 maj 10:15

Måndag: Korv under osttäcke: Blanda 1 burk krossade tomater med 1 tsk salt, 2 krm svartpeppar och 1 tsk timjan i en ugnssäker form. Skär 4 frukostkorvar i halvor på längden. Lägg dem i formen med skinnsidan ner. Blanda 2 dl riven ost, 2 tsk s...

Av Maria - Måndag 13 maj 07:00

Måndag: Röd linssoppa: Skölj och lägg 2 dl röda linser i en gryta tillsammans med 8 dl grönsaksbuljong, 1 hackad morot, ½ burk krossade tomater, 1 hackad liten gul lök, 1 hackad liten gul paprika och 2 skivade vitlöksklyftor. Smaksätt med lagerbl...

Av Maria - Söndag 12 maj 17:00

Antal: 4 portioner   Ingredienser: 500 g frysta blomkålsbuketter2 msk margarin3 msk vetemjöl3 dl mjölk3 msk persilja, hackad 400 g stekfläsksaltpeppar Tillbehör:potatis, kokt   Gör så här: Ge blomkålen ett hastigt uppkok i lättsaltat vatten...

Av Maria - Söndag 12 maj 16:45

Antal: 4 portioner   Ingredienser: 1 dl mango chutney1 dl Heinz chilisås0,5 dl citron, saftev en liten bit färsk pepparfruktsaltpeppar   Gör så här: Mixa ingredienserna till såsen med hjälp av stavmixer.Smaka av såsen med salt och peppar....

Av Maria - Söndag 12 maj 15:30

Antal: 6 portioner   Ingredienser: 800 g nötfärs1 lök (stor)2 klyftor vitlök3 msk tomatpuré2 msk soja  2 msk balsamvinäger2 msk kalvfond1 burk krossade tomater1 burk körsbärstomater1 dl vattensaltsvartpeppar (från kvarn)ca 2 tsk torkad timjan...

Presentation


Hej & välkomna!
Det jag hade tänkt mig från början med den här bloggen var att föra in recept på sånt som intresserar oss här hemma. Men nu har det blivit mer som ett sätt att tömma bort en del recept jag har samlat på mig under ett antal år.

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31
<<< Mars 2018 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards