Alla inlägg under augusti 2018
Antal: 8-10 portioner
Ugn: 175 grader, ca 35 minuter
Ingredienser:
Bananbröd:
100 g smör, rumsvarmt
1 dl strösocker
2 ägg
1 dl ljus sirap
3 bananer (mogna)
3½ dl vetemjöl
1 msk vaniljsocker
1 tsk malen nejlika
1 tsk bakpulver
½ tsk salt
Smörkolasås:
2,5½ dl strösocker
90 g smör
1 1/4 dl vispgrädde
1 tsk vaniljsocker
1 tsk flingsalt
Gör så här:
Bananbröd:
Värm ugnen till 175°C.
Vispa smör och socker luftigt med elvisp.
Tillsätt äggen, ett i taget, vispa emellan.
Tillsätt sirap och finskivade bananer och vispa till slät smet.
Blanda alla torra ingredienser, rör ner och vispa slätt.
Fodra (eller smöra och bröa) en bakform med bakplåtspapper och häll i smeten.
Grädda mitt i ugnen, ca 35 minuter eller tills kakan bara är aningen krämig i mitten.
Servera ljummen med smörkolasås och en kula vaniljglass, om du vill.
Smörkolasås:
Ta fram en medelstor kastrull.
Strö ut en matsked av sockret i mitten av kastrullen.
Värm på strax över medelvärme.
När sockret börjat smälta, lyft och skaka försiktigt kastrullen så att sockret flyter ut.
Rör absolut inte runt i sockret.
Tillsätt två matskedar socker till och låt det smälta innan du tillsätter ytterligare två matskedar.
När allt socker smält, tillsätt smöret, lite i taget och rör emellan – bli inte orolig när allt blir en klump, det löser sig!
Ta kastrullen från värmen och tillsätt försiktigt grädden.
Rör slutligen ner vaniljsocker och flingsalt.
Ingredienser:
5 dl hummerfond
4 dl matlagningsgrädde
½-1 tsk salt
2 krm svartpeppar
100g tärnad morot
100 g strimlad purjo
100 g tärnad palsternacka
100 g tärnad kålrabbi
100 g strimlad fänkål + ev fänkålsdill
1 press vitlöksklyfta
½ dl vitt vin
½ röd tärnad paprika
100 g skurna sockerärtor
1 stor urkärnad och tärnad tomat
200 g tärnad fiskfilé, gärna olika sorter
100 g små räkor utan skal
100 g kräftstjärtar, delade 1-2 ggr
2 dl aioli
1 vitlöksbaugett
Gör så här:
Blanda fond och grädde och låt det koka hop ca 3 min.
Smaksätt med salt och svartpeppar.
Fräs i en panna, morot, purjo, palsternacka, kålrabbi, fänkål och vitlök ca 3 min.
Blanda alltsammans, tillsätt vinet, socker ärtor och paprika, låt det småkoka 5 min.
Lägg i fisk, skaldjur, tomater och fänkålsdillen.
Låt det bli varmt, ta av kastrullen från värmen och låt det stå under lock ca 5 min.
Servera med aioli och vitlöksbröd
Ingredienser:
4 ägg
12 dl mjölk
5 dl vetemjöl
3 tsk strösocker
Jordgubbssylt
Vispgrädde
Gör så här:
Vispa äggen lätt i en vid skål.
Tillsätt allt mjöl, socker och ca 5 dl mjölk.
Vispa smeten tills alla klumpar försvunnit.
Blanda i resten av mjölken.
Stek pannkakorna i stekjärn, helst två.
Rör i smeten då och då eftersom mjölet sjunker till botten.
Servera med jordgubbssylt och ev. vispad grädde.
Mängd: ca 2 1/4 dl
Ingredienser:
2 grovt hackade vitlöksklyftor
25 g pinjenötter
40 g basilikablad
1 tsk grovt salt
25 g riven, färsk parmesanost
1¼ - 1½ dl extra virgin olivolja
Servering:
Rör ner såsen i en skål varm pasta
Gör så här:
Lägg vitlök, pinjenötter, basilikablad och salt i en matberedare och mixa till puré.
Tillsätt parmesanost och mixa hastigt igen.
Tillsätt 1¼ dl olja och mixa igen.
Om peston blir för tjock tillsätts den återstående oljan.
Mixa slätt.
Antal: 24 rutor
Ugn: 175º, ca 20 minuter
Ingredienser:
125 g smör
2 stora ägg
2 dl strösocker
2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 apelsin, rivet skal
Glasyr:
4 dl florsocker
3 msk pressad apelsinsaft
Till garnering:
50 g syltat tärnat apelsinskal
Gör så här:
Sätt ugnen på 175º.
Smörj och bröa en rektangulär form, gärna med löstag botten, ca 20*30 cm.
Smält smöret och låt det svalna.
Vispa ägg och socker vitt och pösigt i en bunke.
Blanda vetemjöl, bakpulver och rivet apelsinskal i en skål.
Vänd ner mjölblandningen i äggvispet och rör ner smöret.
Bred ut smeten i formen och grädda i mitten av ugnen i ca 20 minuter.
Låt kakan kallna på ett smörpapper på ett galler.
Glasyr:
Vispa samman florsocker och apelsinsaft och bred glasyren över kakan med en slickepott.
Strö över apelsinskalet.
Låt glasyren stelna något innan kakan skärs i 24 rutor.
Förvara i kakburken med lock och gärna med smörpapper mellan lagren.
Antal: 4 portioner
Ugn: 225 grader, 35-40 minuter
Ingredienser:
4 kycklingfiléer
1 stor ask dessertost t ex vitlök eller tacos
salt och peppar
4-8 skivor parmaskinka
1 dl grädde
Gör så här:
Ugnstemperatur 225 grader.
Skär en djup skåra i varje kycklingfilé och fyll kycklingen med ca 2/3 av dessertosten.
Salta och peppra filén och linda sedan kycklingfilén med 1-2 skivor parmaskinka.
Stek kycklingen i en stekpanna runt om så den får fin färg.
Lägg kycklingfiléerna i en ugnsfast form.
Vispa ihop grädden med ca 1/3 av osten och häll detta i botten av formen.
Sätt in ugnsformen i ugnen på 225 grader i ca 35-40 minuter.
Servera med t ex potatisklyftor...
Ingredienser:
4 skinkschnitzlar, oklubbade
Salt
Svartpeppar
3 burkar ananasringar, á 220 g netto
2 burkar ananasspad, á 220 netto
3 dl vatten
2 msk maizenaredning, brun
1 knippe gräslök
Ris till 4 personer
Gör så här:
Koka riset.
Bryn köttet på båda sidorna och krydda det.
Lägg upp köttet på ett fat.
Häll ananasspadet från två burkar (ca 1 3/4 dl) samt 3 dl vattnet i stekpannan.
Häll i maizenan när det börjar puttra.
Lägg i köttet och ananasringarna från två av burkarna och låt puttra i några minuter.
Strö över rikligt med klippt gräslök och servera direkt.
Servera schnitzlarna med kokt ris, gräslöksås och ananas.
Antal: 4-6 portioner
Ugn: 175º, 35-40 minuter
Ingredienser:
600 g strömmingfilé
2 msk dillfrön
1 dl finskuren dill
100 g tomatpuré
2 dl tomatjuice
Salt
Nymald vitpeppar
Gör så här:
Sätt ugnen på 175º.
Strö 1 msk dillfrön i botten på en ugnsform.
Klipp bort ryggfenan på fisken.
Salta och fördela den finskurna dillen och strö över filéerna.
Rulla ihop och lägg filéerna i formen.
Blanda tomatpuré och tomatjuice och häll det över.
Strö på resten av dillfröna och salta och peppra lite.
Grädda i nedre delen av ugnen i 35-40 minuter.
Servera rätten kall eller ljummen.
Passar lika bra på buffén som till ensamrätt med kokt potatis och knäckebröd.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | |||||
6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | |||
13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | |||
20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | |||
27 | 28 | 29 | 30 | 31 | |||||
|