Alla inlägg under augusti 2018
Ugn: 150 grader, ca 15 minuter
Ingredienser:
150 g rumsvarmt smör
3½ dl strösocker
1,25 dl rapsolja
1 dl kakao
2 tsk vaniljsocker
1 tsk hjorthornssalt
4 dl vetemjöl
Gör så här:
Sätt ugnen på 150°.
Vispa smör och strösocker poröst med hjälp av en elvisp.
Tillsätt oljan lite i taget och vispa samtidigt.
Sikta ner kakao.
Tillsätt vaniljsocker, hjorthornssalt och vetemjöl och vispa på svag hastighet till en jämn deg.
Rulla degen till små bollar och lägg på en plåt med bakplåtspapper.
Grädda mitt i ugnen i ca 15 minuter.
Öppna inte ugnsluckan under tiden de gräddas.
Ingredienser:
2 mogna avocado
4-5 dl crème fraiche (fet)
½ lime
1 stor vitlöksklyfta (eller 2 små)
salt
Gör så här:
Mosa avokadon med en gaffel, blanda i crème fraichen.
Pressa i vitlök och saften från en halv lime.
Smaka av med salt.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
1 kg kokt potatis, gärna från gårdagen
3 dl grekisk yoghurt
2 klyftor vitlök
8 salladslökar
400 g skogschampinjoner
150 g fetaost
1 tsk chiliflakes
olivolja
salt
peppar
Gör så här:
Sätt ugnen på högsta värmen med grillfunktion.
Skala och skär potatis i grova bitar.
Lägg i en form och blanda med salt och olivolja.
Rosta i ugnen tills gyllene, ca 10-25 minuter beroende på ugn.
Skala och riv vitlöken fint direkt ner i en skål och blanda med yoghurten.
Smaka av med salt och ställ åt sidan.
Skär det vita och ljusgröna på salladslöken i 1-2 cm stora bitar.
Strimla den gröna delen fint och lägg åt sidan till garnering.
Bryt svampen i bitar.
Stek svampen i olivolja i en stekpanna tills den fått lite färg.
Tillsätt salladslök och stek 2 minuter till, smaka av med salt.
Fördela yoghurt i botten på djupa tallrikar.
Toppa med potatis, svamp och fetaost bruten i bitar.
Droppa på lite extra olivolja och strö över chiliflakes samt det gröna på salladslöken!
Tips!
Variera gärna grönsaker och ost, byt t ex svamp mot auberigne och fetaost mot en hårdost som parmesan.
Ingredienser:
1st gul lök, finhackad
4msk tomatpuré
2burkar finkrossade tomater
2msk grönsaksfond
5-6dl vatten
salt
peppar
basilika & persilja (fryst går bra, lika så torkad)
en nypa socker
pasta
Gör så här:
Fräs löken i smör tills den blivit genomskinlig.
Låt tomatpurén fräsa med i slutet.
I med tomatkross, fond, vatten, salt, peppar och örter.
Låt småputtra under lock i ca 15minuter.
Under tiden kan du koka valfri pasta separat.
Smaka av soppan med salt, peppar och socker.
Lägg sedan valfri mängd pastan i botten av en djup tallrik och toppa med soppa.
Extra gott blir det att riva över parmesan och basilika vid servering.
Antal: ca 20 stycken
Ugn: 175 grader, 20-30 minuter
Ingredienser:
2 ägg
200 g mjukt margarin
3 dl socker
25 sötmandlar
10 bittermandlar
(el. bittermandelarom)
Ca. 3½ dl vetemjöl
1½ dl mjölk
1 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
Glasyr:
2 äggvitor
6 dl florsocker (ev. mer)
Rivet citronskal
Gör så här:
Slå inte på ugnen, den ska vara kall från början!
Vispa socker, ägg och margarin till en slät smet.
Mal sötmandel och bittermandel eller finriv dem på rivjärn.
Det funkar också bra men är lite pillrigt.
Blanda ner mandel och övriga ingredienser i smörblandningen.
Smöra och bröa en långpanna, ca. 20*30 cm.
Bred ut smeten i långpannan och sätt in plåten i den kalla ugnen.
Sätt ugnen på 175 grader och grädda i 30 min (blev 20 min för mig, varmluftsugn).
Låt svalna.
Blanda florsocker och äggvitor till glasyren och bred på när kakan svalnat.
Riv över citronskal och skär sedan i rutor.
Antal: ca 20 stycken
Ugn: 200 grader, 20 minuter
Ingredienser:
4½ dl vetemjöl
1 msk bakpulver
150 g mjukt smör
1 ägg
2 dl söt lingonsylt
Strössel:
1½dl havregryn
1 dl socker
1 tsk vaniljsocker
50 g smör
Gör så här:
Sätt ugnen på 200 grader.
Blanda mjöl, socker och bakpulver.
Blanda ner smöret och sedan ägget och blanda/knåda ihop degen (den ska vara smulig).
Tryck ut smeten i en långpanna (20*30cm) med bakplåtspapper.
Bred över lingonsylten.
Smält smöret till strösslet.
Blanda de torra ingredienserna med varandra och blanda i smöret.
Strö strösslet över lingonsylten.
Grädda i 200 grader i 20 min (längre temp och kortare tid i varmluftsugn).
Låt kakan svalna innan du skär den i fyrkanter.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
250g broccoli
200 g skivade champinjoner
1 gul lök
1-2 msk smör
5 dl mjölk
2 grönsaksbuljongtärningar
ev 2,5 dl kokspad
salt, svartpeppar
1/2 dl vispgrädde
1 äggula
Gör så här:
Koka broccolin i lättsaltat vatten.
Ta upp broccolin, skär bort knopparna till garnityr i soppan.
Låt stjälkarna koka ytterligare några minuter tills de är helt mjuka.
Passera eller mixa broccolistjälkarna.
Skölj och skiva de färska champinjonerna.
Skala och finhacka löken och svampen i smör i en kastrull.
Tillsätt mjölken och buljongtärningarna.
Späd ev med kokspad.
Lägg i de passerade broccolistjälkarna.
Låt soppan koka några minuter.
Smaksätt med salt och peppar.
Vispa samman grädden och äggulan.
Vispa ner det i soppan.
Lägg i broccolibuketterna i soppan.
Låt soppan bli varm.
OBS! Den får ej koka!
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
500g frysta gröna ärtor
1 gullök
7 dl vatten
2 grönsaksbuljongtärningar
ca. 2-3 dl vispgrädde
salt och peppar
Gör så här:
Hacka löken och fräs i en kastrull.
Slå i vattnet samt buljongtärningarna.
När vattnet kokar lägg i ärtorna och låt koka ca 5 min.
Mixa soppan slät och tillsätt grädde samt salt och peppar.
Dekorera med morotsremsor.
Morotsremsor gör du lätt med en vanlig potatisskalare.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | |||||
6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | |||
13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | |||
20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | |||
27 | 28 | 29 | 30 | 31 | |||||
|