Alla inlägg under augusti 2018
Antal: 4 Portioner
Ingredienser:
Mintsås (6-8 portioner):
1 liten bunt färsk mynta
2 tsk strösocker
2 msk kokande vatten
2 msk vitvinsvinäger
Mintraita:
2 dl lättyoghurt naturell
½ dl vatten
1 liten, finhackad lök
½ tsk mintsås
½ tsk salt
Garnera med:
3 färska myntablad
Gurkraita:
225 g gurka
1 medelstor lök
½ tsk salt
½ tsk mintsås
3 dl lättyoghurt naturell
Garnera med:
Färska myntablad
Aubergineraita:
1 medelstor aubergine
1 tsk salt
1 liten, finhackad lök
2 färska, gröna chilipepparfrukter, urkärnade och hackade
2 dl lättyoghurt naturell
3 msk vatten
Gör så här:
Mintsås:
Kontrollera att myntan är ren och riv av bladen från stjälkarna.
Om myntan är smutsig ska den sköljas försiktigt och torkas noga innan man river av bladen.
Lägg bladen på en skärbräda och strö socker över.
Hacka bladen fint (sockret underlättar detta) och häll över i en liten skål.
Häll kokande vatten över och rör om så att sockret löser upp.
Tillsätt vinäger och låt stå i 30 minuter.
Den här såsen är speciellt god till lammstek.
Mintraita:
Häll yoghurten i en skål och vispa med en gaffel.
Vispa i vattnet lite i taget.
Blanda i lök, mintsås och salt.
Garnera med myntablad.
Gurkraita:
Skala och skiva gurkan.
Finhacka löken.
Lägg gurka och lök i en stor skål, tillsätt salt och mintsås.
Tillsätt yoghurt och vatten, häll över i matberedare och mixa väl.
Garnera med myntablad och servera.
Aubergineraita:
Skär av stjälkändan på auberginen och hacka resten i fina bitar.
Koka i kastrull i 20 minuter tills hacket är mjukt, låt rinna av och mosa.
Blanda i salt, lök och grön chilipeppar och blanda väl.
Vispa ner vattnet i yoghurten, tillsätt blandningen och mixa väl.
Antal: 12 bitar
Ugn: 175º, 30-50 minuter
Ingredienser:
125 g mörk choklad
100 g mjukt smör
3 dl socker
4 msk kakao
1 krm salt
1 tsk vaniljsocker
2 ägg
2 dl vetemjöl
3 dl valnötter
10 dumlekolor
Kolasås:
1½ dl vispgrädde
1 msk socker
½ dl ljus sirap
Till servering:
Vispad grädde eller glass
Gör så här:
Sätt ugnen på 175º.
Bryt chokladen i mindre bitar och smält över ett vattenbad.
Vispa smör och socker poröst.
Blanda i kakao, salt, vaniljsocker och den smälta chokladen.
Rör i ett ägg i taget.
Blanda i mjöl.
Blanda till sist i valnötter och dumlekolor.
Lägg bakplåtspapper i en form, 30*20 cm.
Häll i smten och gör ett jämnt lager.
Ställ in formen i mitten av ugnen i 30-50 minuter beroende på hur kladdiga du vill ha dina brownies.
Testa med toppen på en kniv.
Ta ut och låt svalna.
Kolasåsen:
Häll grädde, socker och sirap i en kastrull.
Låt koka i ca 10 minuter tills såsen blivit kolafärgad.
Skär brownien i bitar.
Servera med kolasåsen och en klick grädde eller glass.
Ingredienser:
1 burk inläggningssill
2 dl gräddfil
½ dl majonäs
1½ msk curry
2 msk bostongurka
½ hackat syrligt äpple
½ dl hackad gräslök
½ dl socker
Gör så här:
Skiva sillen i bitar och blanda övriga ingredienser i en skål.
Vänd ner sillbitarna.
Låt stå 1 dygn innan servering.
Hållbarhet i kylskåp 7 dygn.
Ingredienser:
1 kilo squash
3/4 dl ättika 24%
3 dl vatten
6 dl Strösocker
2 tsk salt
1 kanelstång
4 kryddnejlikor
1 tsk svartpepparkorn
skal från en halv citron, gärna obesprutad
Gör så här:
Skala, halvera och kärna ur squashen.
Skär den i 2-3 cm breda bitar.
Koka upp ättika, vatten, socker och salt och lägg i squashbitarna och koka i 2 minuter.
Ta upp squashen med hålslev och lägg i varma, väl rengjorda burkar.
Lägg kryddor och citronskal i lagen och koka utan lock i 15 minuter.
Låt svalna.
Häll lagen över squashen och förslut.
Förvara svalt.
Squashen kan bytas ut mot pumpa.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
2 färska, gröna chilipepparfrukter, av typ jalapeño eller serrano
225 g hackade burktomater
1 tunt skivad salladslök
2 hackade vitlöksklyftor
2-3 msk äppelvinäger
½-0,8 dl vatten
En stor nypa torkad oregano
En stor nypa malen kummin
En stor nypa socker
En stor nypa salt
Gör så här:
Skär upp chilipepparn, ta ur kärnorna om så önskas, och hacka den.
Lägg chilipepparn i en matberedare tillsammans med tomater, skivad salladslök, lök, hackad vitlök, äppelvinäger, vatten, oregano, kummin, socker och salt.
Mixa till en slät sås.
Krydda eventuellt mer och ställ kallt tills det är dags att servera.
Såsen håller sig övertäckt i kylskåpet upp till 1 vecka.
Antal: 4 portioner
Ugn: 200 grader, 7-10 minuter
Ingredienser:
2 stora, hela vitlökar
6 dl vispgrädde
3 tunna bitar citronskal
Salt
Peppar
350 g torkad fettucine eller tagliatelle
35 g riven, färsk parmesanost
Servera med:
2 msk hackad, färsk bladpersilja
Gör så här:
Ta isär vitlöksklyftorna och ta bort så mycket yttre skal som möjligt, men behåll ett tunt lager.
Lägg dem i en låg eldfast form.
Stek i varm ugn i 200 grader, i 7-10 minuter tills klyftorna känns mjuka.
Ta av skalet när vitlöken svalnat.
Lägg klyftorna i en liten kastrull tillsammans med grädde och citronskal.
Koka upp och sjud sedan försiktigt på låg värme i ca 5 minuter tills grädden tjocknar.
Passera såsen genom en finmaskig sil med hjälp av en träsked.
Häll tillbaka i kastrullen.
Krydda med salt och peppar och ställ åt sidan.
Koka pastan al dente i riktligt med kokande, saltat vatten.
Låt rinna av och häll i en varm serveringsskål.
Blanda ned parmesanost i såsen och värm försiktigt igen.
Häll såsen över pastan och vänd ned den väl.
Strö persilja över.
Servera genast.
Antal: 35 stycken
Ugn: 200º, ca 15 minuter
Ingredienser:
100 g sötmandel
150 g smör
4 ägg
3½ dl socker
3½ dl vetemjöl
1½ tsk bakpulver
1 dl mjölk
Glasyr:
100 g smör
1 msk vetemjöl
½ dl sirap
½ dl socker
2 dl vispgrädde
1½ dl hackad mandel
Gör så här:
Sätt ugnen på 200º.
Mal mandeln till smeten.
Smält smöret.
Vispa ägg och socker pösigt.
Blanda mjöl och bakpulver med mandeln och rör ner i smeten tillsammans med smör och mjölk.
Häll smeten i långpannan med bakpapper i och grädde mitt i ugnen i ca 15 minuter.
Låt svalna.
Koka ihop smör, mjöl, sirap, socker och grädde tills det tjocknar.
Bred över kakan och strö över hackad mandel.
Låt stelna och skär i rutor.
Ingredienser:
500 g fläskfärs
Potatis till 4 personer
1 gul lök
1 krm grovmalen svartpeppar
½ tsk slat
3 msk tomatpuré
3 dl vatten
1 tomat
1/4 gurka
Gör så här:
Skala och koka potatisen.
Skala och skär löken i skivor.
Stek på medelvärme tills de är halvmjuka, ca 8-10 min.
Ta sedan upp löken på ett fat.
Stek köttfärsen tills den är genomstekt, ca 7-10 min.
Krydda med salt och svartpeppar.
Tillsätt tomatpuré, vatten och den stekta löken.
Låt puttra i 5-10 min.
Skölj och skär grönsakerna i skivor.
Servera köttfärssåsen med potatisen och salladen.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | |||||
6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | |||
13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | |||
20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | |||
27 | 28 | 29 | 30 | 31 | |||||
|